Sunt tânăr și brusc mi-a crescut tensiunea. Ce fac?
Sunt tânăr, doamnă!
Când ești tânăr (dar nu chiar puști), să zicem ai 30 de ani și, la un moment dat, descoperi întâmplător că ai tensiunea mărită, am să te învăț ce să faci și ce să NU faci.
Ce să NU faci
- Să nu ignori! Să repeți măsurătoarea în mai multe zile, relaxat. Vezi dacă se repetă valoarea mare.
- Să NU intri în panică. „Auăleu, am cu inima de tânăr, o să mor, așa a fost și cu Buni.” Calm.
- Să nu iei “o tabletă de tensiune” de la cumnata. Sau una „de apă” de la văru. E greșit. Tratamentul medicamentos al hipertensiunii se face complex, este fin, reclamă multe cunoștințe ale medicului tău și multe întâlniri între voi. Hipertensiunea mai întâi trebuie diagnosticată corect. Confimată. Aflată cauza. Apoi, încerci inițial alte metode de tratament decât medicamentele. Nu uita! “Tableta pentru hipertensiune” nu-i Antinevralgic sau Ketonal, să o iei ca pe un calmant. Gen – Dacă crește iau o boabă, dacă nu, nu. GREȘIT!
- Când, urmând pași riguroși, medicul tău îți propune medicamente, nu ezita să accepți. Sunt păguboase ideile:
– Păi, dacă de pe acuma încep cu tablete, o să depind de ele. Ce, eu sunt cardiac? De ce aș lua pastile? Unde ajung?
Răspund:
-Tratamentul hipertensiunii te protejează ca pe viitor să fii ok, fără drame: paralizie, infarct, sau moarte subită. De aceea, EXACT acuma, mai de tânăr, medicamentele pot fi eficiente. Ele PREVIN, nu tratează. Faptul că îți scazi zilnic presiunea din vase, nu înseamnă că ești cardiac. Doar ignorând această poveste și gândind ca mai sus, vei putea deveni cardiac. Ce înseamnă „cardiac” în acest caz? Înseamnă că, pompând zilnic, cu anii, sânge în vasele cu presiune prea mare, inima ta va obosi după o vreme. Intenția noastră e să prevenim această oboseală, ușurându-i inimii sarcina. Cum? Scăzând presiunea din vase. Logic. Închipuie-ți o instalație sanitară cu țevi în care apa curge sub presiune uriașă, nejustificată, zilnic, zilnic, ani de-a rândul. Păi, nu pocnește fie la îmbinări, fie unde-i ruginită?? („rugina” țevilor=depunerile de colesterol în vase.)
Ce să faci
- Să alegi un medic în care să crezi. Eu, fiind medic de familie, te-aș îndruma inițial spre cel de familie. Dar dacă tu-l vrei din prima pe Profu` cutare, șeful clincii cutare de cardiologie, du-te la el. Important e să nu-i schimbi, să nu te plimbi de colo colo în prima fază a tatonărilor. Fiindcă deciziile ar trebui să fie unitare, cu același creier. Iar soluții, medicamente, sunt cu miile, doar că trebuie ajustate periodic dozele, urmărite reacțiile adverse, tabletele trebuie adaptate portofelului tău și ritmului tău normal de viață. Să nu-ți facă viața praf. Se poate… Plus că, nici trei gospodine beton nu fac ciorba de burtă la fel! În concluzie: alege unul, nu-l schimba și revino la el dacă ceva nu-i ok. De aia zic că”familistul” e mai la îndemână… uff, dacă e.
- Să mizezi URIAȘ pe propriile-ți forțe- renunțarea la fumat, controlul greutății, mișcarea fizică, hrana mai potolită – fără excese, sare mai puțină în mâncare (nu bagi fiecare felie de roșie în solniță!), respectă-ți timpul cu tine, odihna, calmul, echilibrul, somnul, propriile-ți gânduri bune.
- Citește blogul Otiliei ca să pricepi mecanismele și să poți coopera cu medicul curant. Niciun Prof de pe lumea asta nu te poate face bine fără ajutorul și voia ta!
- Scoate-ți din cap că ți-a crescut tensiunea (numai) de la cafea sau de la stres. Ți-a crescut fiindcă ai această problemă-n tine din ADN, iar ea trebuie rezolvată.