Primarii, soluția acoperirii vaccinale. Ei oare știu?
“Primarii vor trebui să depisteze care sunt copiii nevaccinaţi din comunităţi şi să urmărească dacă aceştia sunt imunizaţi, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.”
Acuma… eu ce să zic? Numa`zâmbesc. Adică, să facă primarii ce? Catagrafii? Mă întreb pe ce formulare le vor face. Format nou, sau vechi? La cât de bun e raportul meu cu primarul hășmășean (e CHIAR FOARTE bun!), dacă mă mituiește cum trebe, îi fac eu catagrafiile! haha Domn` Primar, cu 5 kile de pălincă de prune ca lumea, (musai din butoi de dud, minim 3 ani vechime, fără zahăr la fiert), vi-i „depistez” eu pe toți! Vă fac și adeverință pentru ei. Iar adeverința pentru numai 1 litru de răchie în plus.
Iui, râd singură-n hogeacul meu „medical rural”…
Na deja primarii ne rezolvă acoperirea vaccinală. Fain am ajuns!
Până acuma, medicii de familie trebuiau, parcă, să facă și treaba Poliției a Procuraturii, a pompierului, liceelor, secțiior de vot, a structurilor de asistență socială, a celulelor de criză la intemperii, a fotbaliștilor de maidan, a drogaților, a alcoolicilor, a șoferilor a tot… Orice nu mergea uns, soluția erau medicii de familie!
N-ar fi mai bine, atunci, ca fiecare să-și facă treaba lui? Să nu ne tare încrucișăm? Zic și eu…
Numa primaru`-mi mai lipsește mie-n cabinet, să mă ajute să vaccinez. Păi, dacă eu medic de familie rural care locuiește printre/și lângă/și cu oamenii săi nu pot să conving oamenii să-și vaccineze pruncii, apoi primarul nici atâta! El nu-i va convinge de nimic, ci tot la mine va veni să-i conving, în urma unei note primite la Primărie, „de sus”!
Deci nu primaru-i soluția. Nu are nici argumente, nici „expertiză” vorba aia, nici nimic. I se și încurcă limb-n gură să rostească „difterotetanopertusis”. Îl bagi într-o zonă despre care nu are habar, în loc să vadă de ce pică malul la Urviș și inundă două gospodării.
Soluția este prezența constantă, nesincopată a vaccinurilor în depozite, debirocratizarea radicală a procedeelor conexe (că nu-i cazul să plătim „10 doamne la oraș cu acte, pentru un medic care vaccinează”) și, deloc în ultimul rând, stimularea financiară a medicului localnic. Din bani REALI, adevărați, mă organizez eu, n-ai grijă. Fiți convinși. Și-mi trimit două asistente pe teren să identifice, să explice, să facă lecții. Seara, când se întorc vacile, iar sătenii se adună la birt, mă duc personal prin sate să le vorbesc… Dar n-o fac și dacă tre` să duc bani de acasă pentru benzină și mașină. De exemplu. Că aș avea șase sate de bătut! Și un pic de inimioară de parlamentar am și eu în mine: dacă mă plătești corect, parcă altfel văd lucrurile… chiar flaconul cu vaccin îmi pare mai rozuliu și viața mai frumoasă.
Soluții, așadar.
- Să fie contractat și să existe în stocuri vaccinul – constant, mereu, nesincopat! Să nu MAI fie un loz în plic lunar. Iar pentru asta, ar trebui ca lucrurile să meargă bine măcar un an, ca să mai pot crede în ele. Să cred că ce catagrafiez azi, voi și putea vaccina luna viitoare! Era din trei în trei, sau chiar mai rar.
- Să fie plătiți medicii implicați in vaccinare, corect. Ca lumea. Nu cu firfirei. Că și asta mult aduce… cum îl plătești pe om. Dacă tot e haos în vaccinare și cauți soluții. Dovadă măririle salariale la parlamentari, înainte de a face noi recurs la conștiință și „determinare”. I-am omenit pe parlamentarii 2017 cu pită, sare și mai ales cu banu`. Înaintea oricărei teorii a chibritului!
- Să nu declarăm, mediatizăm, reglementăm REACTIV. Pompieristic. Vine epidemia de rujeolă, ne băgăm în horă și ne punem pe luat decizii! Apropo, chiar zicea azi o colegă MF. Să vedeți când ne vor cotropi cazurile de tetanos, cu perioada asta lungă fără vaccin autohton, cu vaccin import scump, de negăsit și ăla, cu obligații/pe cabinete nenormate, din lipsa produsului. Fiindcă și de tetanos se moare. Nu doar de rujeolă! Și de turbare, de exemplu. Numai de prostie, nu.