Comandă setul AKUTOL, AICI

Sfaturi importante pentru cei care iau zilnic medicamente

Cei care aveţi în schema de tratament cronic, zilnic, să zicem – patru medicamente. Pentru „inimă”, „colesterol”, „apă” şi „tensiune”. De exemplu. Faceţi cumva să le împărţiţi pe parcursul unei zile: dimineaţa, la prânz şi seara. Discutaţi cu medicul de familie – care, când!! Vă va sfătui.

A le lua pe toate o dată dimineaţa, „cu lopata”, nu-i cea mai bună soluţie.

Pe cutie, din farmacie, va scrie cu pixul 2×1 sau 1×1. Mai mult sau mai puţin lizibil. Faceţi-vă voi o  schemă pe hârtie, aşa ca „şcolerii”.

Împărţeala de mai sus  – pe care o redau din gura pacienţilor, nu-mi aparţine – este improprie. Niciunul dintre medicamente nu are un singur rost, gen „de inimă” sau „de tensiune”. Au mai multe efecte pozitive în corp, câte puţin din fiecare, dar împărţeala s-a creat cumva în timp, artificial, pentru simplificare.

Unii iau toate tabletele dimineaţa, ca să “ştie de-o treabă”. Să nu uite peste zi, fiindcă apoi se iau cu serviciul şi-i mai greu. Totuşi… GÂNDIȚI-VĂ că a le fracţiona e mai bine. Dacă deja sunteţi pensionari, chiar e  uşor să-ţi stabileşti orele de medicamente! Cumva din opt în opt ore.

Medicamentele pentru inimă nu prea au treabă să „atace stomacul”, deci le iei şi dacă ţii post şi n-ai mâncat nimic dimineaţa!

Nu face greşeala să NU IEI TABLETELE DE DIMINEAȚĂ în ziua când vii la medic, în ideea: „am vrut să văd adevărul, cum stau fără medicamente!” NU!! Ideea asta e greşită, şi încurci enorm doctorul! Aşadar, înainte de vizita la medic iei trtatamentul exact aşa cum îl iei de obicei!

Bobiţele care declanşează pişu`, luaţi-le ziua. Fiindcă noaptea nu-i fain să te plimbi la budă în loc să dormi. Fain tare nu-i nici ziua, dar e mult mai simplu! Și-i benefic!

Dacă, să zicem, ai o schemă zilnică, dar ai păcătuit. Șpriţ cu băieţii, ajungi acas` pilit, te arunci în pat, nu iei tabletele de seară. Atunci, a doua zi o iei de a capăt ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În niciun caz nu renunţi total la tratament.

Compensatele lunare. Noi, medicii de familie, pe reţeta electronică scriem SUBSTANȚA ACTIVĂ, nu denumirea comercială. Aşa-i organizat programul. Scriem “zahăr”. Farmacistul decide dacă-ţi eliberează zahăr tos, brun, cubic, praf, sau vanilinat. Produs la Iaşi, în Bulgaria sau în SUA. Pungă mov, transparentă sau cu pietre Zwarovski. Din acest motiv, când mergi la farmacie cu reţeta electronică pe care scrie ZAHĂR, du cu tine cutiile de luna trecută. Și zi aşa:

-Doamnaaaa!! Eu vreau ACEST tip de zahăr, în ACEASTĂ pungă! FIX aşa!

Asigură-te că-ţi dă exact ce ai avut şi luna trecută. Fiindcă, dacă nu te asiguri tu, nu se va mai asigura nimeni! Și te vei trezi acas` cu zece cutii diferite, 3-4 tablete rămase din lunile trecute în fiecare cutie. Trei câte trei cutii vor fi tot aia, deşi au culori şi denumiri diferite… numai că tu deja eşti “încurcat în ştiinţă”.

La substanţa activă “indapamidum”, aşa cum scriem noi pe reţetă, poţi primi în farmacie Impamid, Indapamid, Tertensif şi multe altele. Nu e bine, este greşit să iei şi Indapamid şi Tertensif în aceeaşi zi, fiindcă acţiunea este aceeaşi.

Din aceeaşi serie: articole despre tensiune – inimă şi tratamente, mai citeşti aici:

27 Comments

  1. […] Compensatele lunare. Noi, medicii de familie, pe rețeta electronică scriem SUBSTANȚA ACTIVĂ, nu denumirea comercială. Vezi continaurea pe http://www.otiliatiganas.ro. […]

  2. Gina Bradea 13 iunie, 2016 at 8:01 am - Reply

    Felicitari, Otilia!
    Sfaturile tale vin exact cand am nevoie, parca-mi citesti gandurile :)
    Un gand bun si pentru tine, draga mea <3

  3. maria 13 iunie, 2016 at 9:16 am - Reply

    de încurcat nu le încurc..încă! :) Dar se întâmplă ceva dacă luna asta iau ceva din Romănia, luna următoare din Bulgaria? Adică de e aceeași substantă în aceeași proporție nu contează cine face pastilele? Sărumâna, doc pentru sfaturi! Mi-aș permite să mai întreb ceva, numai dacă îmi dai voie…adică după ce îmi dai voie.

    • teo 28 aprilie, 2018 at 7:57 pm - Reply

      Câtă vreme le identificați după substanța activă și nu luați doză dublă doar pentru că-s în cutii care arată altfel, puteți să le luați și din China că nu-i bai. Sub denumirea ”de scenă” există întotdeauna, cu litere o țâră mai mici, și denumirea substanței active.

  4. DanielP 13 iunie, 2016 at 8:09 pm - Reply

    Dupa cum se spune si in articol, atata timp cat nu iei de 3 ori acelasi medicament doar pentru ca numele „da bine”, nu patesti nimic.. Si apoi, daac stii sa ajungi la farmacie, sigur stii sa si citesti … Iar daca te puen dracu’ sa citesti cat de cat hartiuta aia de insoteste medicamentul si sa compari cu ceea ce ai avut anterior, vei constata cu uimire ca la pastilele de bulgaria ai platit cu 20 lei mai mult ca la cele de romania… Ghici ce vei cauta sa comanzi data viitoare? Logic ar fi sa comanzi ceva facut in Europa si nu in Romania sau Bulgaria…. Nu de alta dar e mult mai cool sa te lauzi cu un medicament de 100 lei facut in Ioropa decat cu unul de 30 facut de romani… Multam Otilia pentru articole… La obiect si mai ales, mare parte orientate pe subiect… De multe ori rad…

  5. Diana 21 august, 2016 at 8:38 pm - Reply

    „Mai mult sau mai putin lizibil”? Va referiti la farmacisti sau la medici?! Banuiesc ca la medici, sau cel putin asa sper! Nu vreau sa spun cum scriu unii medici, urat este putin spus, chiar execrabil! Ma gandesc, totusi, daca cumva te respecti pe tine in primul rand, vei scrie cat sa inteleaga si o alta persoana, doar realizezi ca acel pacient se va duce cu reteta la o farmacie si cineva va fi nevoit sa descifreze hieroglifele. Nu vreau sa generalizez, dar am vazut destule cazuri in acest sens. Si sunteti convinsa ca daca pacientul nu se asigura ca va lua exact ce a luat si luna trecuta, farmacistul nu va incerca sa-l ajute? Credeti ca nu se pun anumite intrebari menite sa ajute pacientul, nu se aduc diverse cutii atunci cand pacientul poate, poate va recunoaste cutia respectiva? Se pun intrebari al caror raspuns suna de multe ori asa: „dati-mi ce scrie acolo, exact ce scrie acolo!”… adica substanta activa…La fel, fiecare profesie are uscaturile ei, nu vreau sa generalizez, dar haideti sa respectam si alte profesii :) Ceea ce ati scris este de folos pentru pacienti, cu siguranta, dar am vrut sa lamurim cateva aspecte :)

    • Otilia Tiganas 22 august, 2016 at 6:05 am - Reply

      Ioai. Atâta ați înțeles dvs din postarea asta, că eu nu respect profesia de farmacist?
      Răsfoiți-mi răbdător blogul și veți constata cum eu „nu respect nimic, atunci”! Nici structurile de urgență, nici medicii de familie, nici spitaliștii și nici pe pacienți! Nici pe mine însămi. Fiindcă erori apar peste tot, iar eu scriu despre ele.
      Veți remarca cum nu respect dascăli, preoți, polițai, miniștri. Citiți și vă veți convinge!

      • TITI SOCOL 26 martie, 2017 at 7:16 pm - Reply

        Buna seara,eu dimineața iau Atacând 8mg.si TANAKAN,la ora 12 -iauDETRALEX si VESSEL-DUE,ora 16 iau METOPROLOL(25mg.)ora 20 iau TANAKAN,DETRALEX,ESOMEPRAZOL – Am multe boli:o usoară hipertensiune,insuficiența venoasă gr.3,esofagitâ de reflux,gernie hiatală,angină,

        Insuficiență mitrala,fibrom uterin,coxartroza șold ! Multe boli,nu stiu dacă e bine cum iau tratamentul?UNEORI,SCADE BRUSC TENSIUNEA,APOI SEARA UNEORI URCĂ BRUSC-MARI DEFICIENȚE CIRCULATORII ! MULȚUMESC FRUMOS !

        • OVIDIU IGNAT 30 aprilie, 2019 at 8:45 am - Reply

          Buna ziua…sincer sincer va rog frumos…nu aveti si disfunctii erectile dupa atatea medicamente ? Va multumesc ( eu iau o singura pastila si imi creeaza diafunctie erectila la 47 ani)

  6. […] Pentru pacienții cu tratament cronic, zilnic. Inimă, tensiune, colesterol […]

  7. […] Pentru pacienții cu tratament cronic, zilnic. Inimă, tensiune, colesterol […]

  8. […] Pentru pacienții cu tratament cronic, zilnic. Inimă, tensiune, colesterol […]

  9. Aliodor 5 februarie, 2017 at 3:57 pm - Reply

    D-na dr mama ia nitromint și miofilin 2 tablete pe zi și o tableta de aspacardin obosește de nu mai poate merge
    Spuneti-mi unde sa mai meargă, a fost consultată de trei medici cardiologi, oare e alta cauza?

    • Otilia Tiganas 5 februarie, 2017 at 6:51 pm - Reply

      Sa mearga la mediul de familie.
      Sau, daca insista la cardiolog, sa nu mearga la 3, ci de 3 ori la ACELASI cardiolog, pana se pune pe picoare. Mersul la 3 diferiti poate fi o greseala, fiecare incepe ceva si nu reuseste sa termine.

  10. Dana Prelipceanu 27 mai, 2017 at 11:56 pm - Reply

    Multumesc.

  11. nicoleta 8 iulie, 2017 at 6:18 pm - Reply

    ziceti ceva si despre fiere crize glanda tiroida in timpul sarcini

  12. .Constantin Burdusel 9 iulie, 2017 at 3:20 am - Reply

    Va citim cu cea mai mare placere, ba chiar asteptam cursul evenimentelor ca pe un serial, cu diferenta ca aici sint actori ce joaca un rol adevarat,vorbim de oameni ,care in contextul actual se indreapta toti spre …… internet. Asa scrie acolo,eu am aceste simtome deci am aceasta boala,citeodata veridic ,alteori nu.Putinul umor care va caracterizeaza da sare si piper articolelor d-stra plus profesionalismul,face-ti o treaba nemaipomenita pe intelesul tuturor.Ne mentinem invitatia de a ne vizita, nu va costa decit transportul ,in rest va pregatim o vacanta de neuitat,chiar de sintem peste ocean, Cu mult respect si multa dragoste,,,,,,,,

    • Otilia Tiganas 9 iulie, 2017 at 11:41 am - Reply

      Vă îmbrătișez! Episodul al doilea despre insuficiența cardiacă este in josul primului aici pe blog direct!!

    • Otilia Tiganas 9 iulie, 2017 at 11:42 am - Reply

      Iar invitația peste ocean e bestialăăăă!! mulțumesc din suflet, mai știi că nu o facem?

  13. Arhip 9 iulie, 2017 at 8:35 am - Reply

    Mulțumesc.Sfaturile sunt foarte utile.

  14. tusa bogdana 9 august, 2017 at 7:52 am - Reply

    Buna ziua sufăr de hipertensiune pulmonara de 7 ani acum de ceva timp miau apărut pe picioare o grămadă de venișoare roși menționez că iau sintrom ,furosemid,amiodarona,spironolactona,revatio,ranitidina, opsumit și eutyrox oare din ce cauza apar și parcă pe zi ce trece am tot mai multe ce ar trebui sa fac? Vă mulțumesc aștept răspuns

  15. Ichim Aurica 15 septembrie, 2017 at 1:36 pm - Reply

    Sunteti minunata.Sfaturile pe care ni le dati sunt nemai pomenite Va mmultumesc.

  16. Andy 4 aprilie, 2020 at 12:32 pm - Reply

    Buna ziua! In urma unui control cardiologic, a reiesit ca nu am probleme cu inima. In schimb, i-am precizat doctorului cardiolog, ca am tensiune pe fond emotional, ma panichez in momentul in care mi se verifica valoarea tensiunii arteriale. Domnul doctor a precizat ca nu ma poate incadra in categoria persoanelor hipertensive si mi-a prescris Nebilet 5 mg dimineata. Ce parere aveti? Uneori am atac de panica, care intensifica bataile inimi si duce la cresterea pulsului. Sa incep tratamentul? Mentionez ca valorile tensiunii arteriale sunt 17/10, 18/12 pe fond emotional , valoarea scazand la 13/9 , 12/8 dupa 10 minute.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI


Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.