Pe vremea mea… dar NU MAI ESTE vremea ta, tataie!
“Oh, tinerii de astăzi! Pe vremea mea noi eram altfel: eram educaţi, respectuoşi, noi nu făceam aşa ceva!”.
Nu o dată aţi auzit aceasta frază, copii fiind, apoi adolescenţi. Oare e adevărat? Oare într-adevăr pe vremea aceea totul era altfel, mereu în defavoarea tinerilor incriminaţi azi? Oare vârstnicii/adulţii care îşi amintesc nostalgic cât au fost ei de reuşiţi pe vremuri, n-or fi auzit aceleaşi vorbe din gura celor mai bătrâni decât ei?
Apologia a cât de reuşiţi erau cândva vârstnicii de azi, mă calcă pe coadă cumplit. Or eu nu sunt “puber”, sunt o „aproape vârstnică”. Și totuși… Sunt de partea tinerilor în această confruntare.
Păi, sexul se făcea exact la fel şi acu` şaptezeci de ani! Cel puţin acela standard. La fel se încălca opinia părintelui şi se mai căsătoreau oamenii cu cine le venea, în ciuda tuturor. La fel se înşelau soţii între ei, la fel resimţeai gelozia, la fel bârfeai, la fel minţeai. Sigur că toate acestea aveau o altă coloratură, fiindcă alta era şi istoria. Faptul că adulterul se petrecea la lumina lămpii de petrol şi fără CD-ul cu muzică lascivă, pe căpiţa cu fân şi nu la motel, nu făcea adulterul de modă veche cu nimic mai “serios”, sau mai “decent”.
Anumite reguli s-au transformat, dar nu neapărat s-au degradat.
De exemplu, azi, neascultarea habotnică, orbească, a părintelui nu este musai o lipsă de respect. Dimpotrivă, poate fi o atitudine inspirată. De ce? Pentru că uneori copilul înaintează în dezvoltare mai rapid, mai vioi decât părintele. Iar părintele poate să rămână încorsetat în trecut. Se întâmplă ca el să fie incapabil de „a se schimba odată cu schimbările”, în ritm alert. Și atunci neascultarea devine chiar eficientă pentru tânăr!!
Sau… că nu mai salută tinerii de astăzi (aşa cum o făceau pe vremuri, la drum de ţară, când dădeau bineţe fiecărui trecator). Probabil că nu. Dar nici vârstnicii de astăzi nu mai au aceeaşi simplitate blajină, sau acelasi fior de respect pentru copilul plecat de acasă la şcolile mari pe care el, vârstnicul, nu le-a făcut. Îşi dau cu presupusul în toate, îşi deschid cont pe FB, se situează habotnic în opţiuni politice argumentate ca porcu`, ferm convinşi că dreptatea e de partea lor.
Linia isteaţă, ca să nu-i spun deşteaptă, adaptată vremurilor noastre, ar fi aceea de apropiere între generaţii. Se cere un exerciţiu constant în a face loc, la aceeaşi masă, tuturor generaţiilor- bunic/părinte/puber/adult tânăr/copil mic. Fără ca vreunul să şadă acolo stresat şi din obligaţie. Iar ei să încapă împreună, să se înţeleagă reciproc, să râda cu poftă şi sincer la aceleaşi glume. Mai ales atunci când glumele sunt autoironice. Bunicul să nu urmărească avid tirul alcoolului din paharul adolescentin, (oricum, nepotul va bea mâine la club!), să nu dojenească micile vulgarităţi scăpate printre buzele liceanului, iar tânărul să asculte răbdător şi cald povestea din tinereţe a bunicii, chiar spusă a patra oară. Cândva o să-i fie dor de ea. Tare. Adică, să nu se simtă nici primul vânat, nici al doilea neglijat sau ridiculizat.
Este cazul ideal… zic eu.
Apropierea între generaţii se face cu efortul şi grija tuturor părţilor implicate. Este o construcţie în care toate cărămizile sunt importante. Nu vor avea loc la aceeaşi masă nici părinţii care o ţin inflexibil pe aia cu :“eheheee, pe vremea mea” (fiindcă, apropo tataie, de n-ai aflat, păi NICI NU MAI ESTE vremea ta!), dar nici fiii care se dezic de înţelepciunea şi izvorul părintelui, convinşi că doar băieţii din gaşcă, sau netul, sau crâşma dau adevăr vieţii.
Comutatorul care a declanşat acest text este un dialog din vara trecută cu cineva mult mai tânăr decât mine, pe tema nudismului. Un băiat de vârsta fiului meu, căruia îi sunt prieten. Ne-am contrazis uşor. După câteva fraze, eu am făcut ca dialogul să nu devină polemică şi l-am stopat cu umor. Puştiul era fan al nudismului la mare şi se mira că eu nu-s, cunoscându-mă deschisă la idei trăznite. Dar nu-s nici contestatar vehement. Am spus doar că nu m-aş simţi bine la plajă, în fundul gol, să-mi las mâna pupată respectuos de doctoul X fără chiloţi. Am spus că nu comentez, nu judec şi nu încerc să-l schimb. E OK. Pur şi simplu EU nu pot mânca îngheţată cu ţâţele goale (cel puţin nu la drumul mare!), în timp ce bărbaţii familiei prietene joacă volei pe nisip cu sulicelele stafidite zdrăngănind la serve. În concluzie: mie nu-mi place la nudism, nu mă simt bine acolo şi punct. Departe de mine gandul: ”pe vremea mea…”, fiindca astea se faceau şi pe vremea mea, iar eu le-am evitat. Am încercat şi n-a mers, m-am simţit tehnic inconfortabil. Başca eu dorm noaptea în pijama, niciodată în pielea goală, reminiscenţă din anii facultăţii mele la Bucureşti, am traversat ceva minicutremure pe-acolo, mă îmbrăcam la culcare ca să nu mă găsească a doua zi ăia goală pe sub dărâmături, în caz că vine cutremurul în somn şi să nu zică apoi lumea că am fost curvă…
I le-am povestit interlocutorului meu zâmbind, relaxat, fără să amintesc de puritatea decentă a generaţiei mele (aiurea!). Unora le place nudismul. Iar mie, dacă nu îmi place, îl evit. Nu-l judec şi nu deturnez fani.
Este un exemplu de cheie a toleranţei reciproce şi de atenuare a diferenţelor între generaţii. Puştiul la care mă refer continuă să mă viziteze, îmi face senin confidenţe zdrobitoare, fără să mă considere o babă demodată.
A priceput doar că nu agreez în câmp vizual, la plajă, puţici. Îmi zgârie retina.
Iar punând aşa problema, ştiu despre băiat mult mai multe decât mă-sa. Știindu-le, pot să-l îndrum eficient. Știu multe, fiindcă EL îmi spune, nu fac săpături. Îl sfătuiesc, fiindcă EL îmi cere părerea, nu i-o dau eu neîntrebată.
De ce nu le află oare mă-sa pe toate astea? Că nici ea nu se dă la nudişti şi sigur doarme tot în pijama, ca mine! De ce?
Fiindcă nu gestionează corect distanţa dintre generaţii.
Cred ca nu ai inteles la ce se refera lucrurile. E vorba ca in urma cu 30 de ani era mai multa stabilitate la locul de munca, mai multa putere de a anticipa viitorul, nu era fluctuatia de oameni si amestecul de culturi si rase (care genereaza neincredere, rasism xenofobie, discriminare), oamenii se cunosteau mai bine, nu isi luau „teapa” asa usor (acum sunt mai multe escrocherii, mai multa inventivitate in a-l pacali pe celalalt). Oamenii aveau mai mult bun-simt. Azi vezi tupeu la toti – de la adolescentii rebeli care se cred buricul pamantului, la incultii care se chinuie sa termine un Spiru Haret, la cocalarii imbogatiti peste noapte. Ti se urca in cap toti agramatii care au furat/ au escrocat si cred ca merita atentie si respect.
Inainte oamenii nu mureau in accidente de masina, pe trecerea de pietoni, din cauza unui sofer incompetent care nu merita sa isi ia carnetul.
In urma cu 25-30 de ani, daca nu aveai facultate, nu puteai ocupa un post. Acum totul se cumpara (facultatile, posturile, oamenii, certificatele). Inainte totul era „pe bune”, castigat prin munca, nu prin smecherie.
Inainte oamenii chiar socializau (ieseau in oras, vorbeau, se cunosteau mai bine) – neavand gadgeturile menite sa ii tina lipiti de ecrane cat mai mult timp.
Lucrurile astea se vad cu ochiul liber, nu stiu cum trec neobservate „detaliile” astea.
Oamenii dinaintea noastra sunt, in afara calitatilor enumerate, (altminteri reale!), cei care au initiat si purtat razboaie nimicitoare. Care au acceptat (cel putin prin tacere) dictatura comunista, care minteau de stingeau, zilnic, care aplaudau prefacut un dictator analfabet, care „se descurcau” furand pe rupte la serviciu, care isi turnau fratele la securitate, care, care, care. Asadar revin la tema. Si-au avut si ele, generatiile precedente, luzarii, nimicniciile, magariile si toata paleta defectelor umane. Ca-s altele decat cele de azi? Da, sunt altele. Dar principiile jegului uman sunt aceleasi.
Pe vremea mea… La naiba, mi-a trecut vremea! :)
Un text înțelept! Cel mai dificil este totuși să gestionăm distanța față de proprii copii.
Cu ei, cu propriii copii ar trebui să și începem acest antrenament.
Mulțumesc de atenționare; ”propriii copii”.
Nu-i atenționare! Nuu, am scris din reflex.
ASA, SI?…
Asa si…ce?
Otilia,te stimez mult .
Erau vremuri grele si sunt vremurile oamenilor ciudati ,chiar si eu ce ma duc la plaja cu copilu la nudism sau in casa merg gol si eu si sotia prin casa desu are 6,5anii si se uita si rade dar stii de la mine( nu precum colegul lui ce sa dezbracat cu 2 fete in toaleta sa-si arate sexu sculat la fete,iar ele il studiau )….
Astazi am luat bilet la mare apropiat de o zona foarte virgina si vom merge ptr x oara la mare relaxat .
Practic nudismul la mare singur sau cu copilul dar nu imi este frica de reactia lui si chiar nu imi va fi …
In tineretea de tanar mergeam in unele locuri (plaje de nudism )si ptr sex dar se stia cand si unde …. dar nu se tipa in gura mare ,existau si exista si acum cluburi (swing,party sex sau free love),sunt inca si acum prezente in anumite „culte religioase”.
Romanii sunt mai religiosii si cu multe reminescente ale comunismului ,deaia suntem mai putini libertini sexualii .
Nu incerc sa conving fiecare face ce vrea ,dupa mine ma bucur in fiecare zi de o gluma cu un prieten,de inbratisare sau un sarut cu iubita mea,de dragostea mamai mele .Ca pana la urma tot ce potu face bun in viata este sa daruuesti dragostea ptr toti :parinti si fratii ,sotie si copii si prietenii
„Aleg sa traiesc iubind si respectand pe fiecare zi tot ce ma inconjoara „
[…] tot vorbim de conflicte, am citit textul Pe vremea mea… dar NU MAI ESTE vremea ta, tataie. Societatea s-a schimbat enorm la nivel macro și micro. Făcând o comparație cu tinerii din anii […]
Unii incercam sa tinem pasul cu vremurile, altii merg odata cu vremea! Vremea (timpul) este la fel, doar noi suntem trecatori prin vremuri! Informatiile erau limitate, comunicarea restransa! Nu poate exista termen de comparatie !!!
eu as vrea sa stiu de unde pana unde este „vremea mea?”
Ohh, și eu! E o întrebare pe măsura textului de bază. Mulțumesc. Fain.