PĂI SAU SUNTEM CAPITALĂȘTI, SAU ATUNCI NU MAI SUNTEM!
Păi sau suntem capitalişti, sau atunci nu mai suntem!
(vorba unui clasic în viaţă, citat de pe youtube)
Locuiesc şi muncesc la Hăşmaş – o comuna (faaainaaa comună!), din judeţul Arad.
Sunt medic de familie. Am timpul drămuit minuţios, fiindcă asigur asistenţă medicală la şase sate. Știu ce am de făcut în fiecare zi, am o agendă de lucru pe care sunt nevoită să o respect. Munca mea depinde de existenţa curentului electric în reţea, de internet şi, deseori, de maşină. Ca sa fii medic de familie, nu mai este suficient să dibuieşti din prima pneumonia şi să prescrii tratamentul adecvat. Secolul actual a modificat mult datele problemei. O privare (fără preaviz), de curent, preţ de două-trei zile- „fiindcă se lucrează la reţea”, poate să-mi strice tot eşafodajul şi să-mi facă praf activitatea!
Și totuşi ieri, consultând voiniceşte, un pacient mă informează că „mâine şi poimâine nu vom avea curent, între 8 şi 18, fiindcă Enel lucrează”. Informaţia se va confirma, după ora 13 în ziarul local, CU O ZI ÎNAINTE!!!
Stupoare – Hăşmaşul apare trecut, pe a doua zi, în lista localităţilor care vor rămâne fără curent. Nu vorbim de evenimente imprevizibile, de furtuni devastatoare, de neşansă. Nu. Vorbim de un plan clar al unei firme care îşi urmează interesele financiare, care ştie demult, EXACT, că firma mea va rămâne fără curent două zile şi care are tupeul să mă anunţe senin, cu câteva ore înainte.
Păi. Enel dragă – şi eu am interese, agendă de lucru, nevoi, încasări, pierderi! Pe mine să mă anunţi cu muuult timp înainte că mă laşi fără curent şi fără activitate DOUĂ ZILE! Exact aşa cum ştii să mă anunţi atunci când eu întîrzii cu plata facturii! Fiindcă tu, Enel dragă, eşti alcătuit din oameni care se vor îmbolnăvi cândva. Iar oamenilor tăi n-o să le placă dacă doctorii vor proceda la fel!
Tu trebuie, draghe Enel, să mă ajuţi să produc banii cu care îţi achit regeşte facturile, necum să mă încurci fără milă!
Uite cum stă treaba: de curentul firmei tale depind banii mei, de banii mei sănătatea ta, de sănătatea ta depind încasările buticului de cartier unde cumperi parizer, de impozitele buticului depind… de-aci încolo predăm circuitul premierului şi parlamentarilor şi şefului statului.
Dar pân la parlamentari şi şeful statului?
Până acolo e între noi, e treabă de bun simţ, conştiinţă şi responsabilizare. Pân-acolo n-au ăia de sus cum să ne ajute, fiindcă ori suntem capitalişti, ori atunci nu mai suntem, beeey Eneluleee! Iar dezastrul actual al României nu ni l-a făcut numai roşul, sau portocaliul, sau verdele, galbenul, sau ce-or fi ele pe afişele electorale. L-am făcut împreună, doi câte doi, trei câte trei… în fiecare zi în care am muncit româneşte, adică de mântuială, de parcă am fi singuri pe lume!
Ți-era greu să mă anunţi cu două săptămâni înainte? La fel de greu ca şi şefului de la fisc care nu dă dispoziţie să se pună câteva scaune în plus în sala de aşteptare, în zilele când pensionarii se bat ca să apuce plata anticipată a impozitului, pentru aferenta reducere! Iar ei vin să plătească, fiscul nu mai are costuri ulterioare ca să-i someze, notifice şi execute. Totuşi şeful nu are bunul simţ să-i aşeze până le vine rândul! Exact ca tine, Enel!
Aşa că atmosfera degradantă de pe coridoarele spitalelor, pe care o constaţi când te doare ceva, cea pe care o clamezi cu ajutorul presei, pleacă şi de la tine!
BIIIIIIIIIIIIIIGGGGGGGG LIIIIIIIIIIIIIIIIKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu-i overreaction la mine, e purul adevar! Mi-a fost devastator sa aflu cu cateva ore inainte ca n-o sa ma curent doua zile. Si asta ma costa…
Bineinteles ca nu este overreaction! Enel dragu` ca multe alte regii si institutii isi fac treaba fara sa tina cont de faptul ca exista pentru noi si ca facturile platite de noi „make the world go round”.
Enel este administrat de italieni.Cand au preluat caietul de sarcini,n-au gasit nici un punct in care sa se specifice:consumatorul are niste drepturi.
Nu te incanta faptul ca avem atatia investitori?
Ba cum sa nu, Minodora! Sunt cotropita de incantare! Efectiv, de la mare la mic, de sus in jos, clientul, platitorul de taxe si servicii, beneficiarul, este ultimul luat in seama. Treaba de traditie, mentalitate. Poate mai schimba copiii nostri cate ceva.
interesant e ca romanul nu percepe institutiile dupa sursa lor de finantare ci dupa forma de proprietate:))) la Primarie urla imediat ca functionarii sunt platiti din banii lui, deci sa se miste ca prisnelul, in timp ce la Enel, Eon, Orange, RDS samd sta cuminte si inghite umilintele, fiindca alea sunt firme private, dar uita ca si privatele alea tot din banii lui traiesc:)))
Ohhh, dar nici la primarie nu le e clar chiar tuturor pe banii cui sta povestea aia mare mare mare si cu multi oameni si multe birouri numita „primarie”. Si acolo romanul intra deseori cu spinarea incovoiata de adanc respect, intr-un raport evident de subordonare. Faza faina e atitudinea de sef( ma refer la o faza anume), a unui tip- tânăruț, cruduț, de la ghiseul unei banci dintr-un mic orasel ardelean. Apropo- intre timp a falimentat deja filiala aceea. Asadar, tanarul angajat, poate navetist din vreo comuna limitrofa, s-a simtit brusc domn mare la oras, la o institutie cu termopane si fara teracote si si-a accesorizat rapid un ton arogant-superior. A dat din pacate fix peste mine- clientul. Urma sa operez ceva in contul pe care il aveam la acea banca, iar tipul m-a luat de sus. Iuuuui- am facut un show de a aparut jos toata conducerea bancii, iar tanarul functionar-bancar-de provincie isi facuse, gratie mie, stagiatura.