Mușcătura de căpușă – protocol de prevenție și tratament
Model de protocol pentru gestionat corect CĂPUȘA
Vă reproduc un protocol redactat de Colgiul Medicilor Bacău în 2014, privind atitudinea corectă a medicilor față de un “înțepat” de căpușă. Citind protocolul și voi, pacienții, eventualele victime, vă veți putea adresa cui trebuie, în timp util, și veți face ce trebuie. Protocolul nu-i Biblie, nu-i bătut în cuie pe Planetă, colegii MF din Franța, de exemplu, lucrează cu alte recomandări. Să nu vă mire. Deciziile în medicină deseori sunt multiple, au variante dintre care medicul o va alege pe cea care i se potrivește.
Reproduc PROTOCOLUL DE LA DSP BACĂU:
- Căpușele trebuie îndepărtate imediat ce sunt descoperite (se recomandă să fie îndepărtate complet – la domiciliu sau în Serviciul Urgențe Chirugie.)
Despre dispozitivul isteț pentru scos căpușe, citește aici
- Curățarea zonei cu apă caldă și săpun, sau cu antiseptice de uz general.
- Dacă zona se infectează sau se inflamează, se recomandă aplicarea locală a unei creme pe bază de antibioTice, peste care se pune un pansament curat. (Completarea mea. Care cremă? Pline-s farmaciile de creme cu antibiotic!)
- Dacă apare tumefacție locală, se administrează și un antihistaminic oral (Clorfeniramin, Claritine, Aerius).
- Doar în ANUMITE cazuri (plagă deschisă, zonă traumatizată prin manevre chirurgicale sau efectuate de pacient) este necesar vaccin antitetanic.
- Deși profilaxia antibiotică pentru bolile transmise de căpușă NU ESTE O REGULĂ, se poate administra DOXICICLINĂ conform protocolului:
–în ziua înțepăturii, sau la o zi după înțepătură se va administra DOXICICLINĂ 2 tablete în doză unică (completarea mea: tabletele românești de Doxi sunt de 100 de mg și am găsit și ercomandări de 300 miligrame la alte țări europene)
–Între ziua a II-a și a V-a de la înțepătură, cu sau fără eritem, DOXICICLINĂ 2 tablete/zi timp de 7 zile
–După 5 zile de la înțepătură CU ERITEM: DOXICICLINĂ 2 tablete /zi între 14 și 21 de zile
(Completarea mea – deduc că, la 5 zile de la înțepătură, dacă-i FĂRĂ eritem, nu mai dai DOXI deloc. Dar mi-ar fi plăcut ca protocolul să mi-o zică mai clar, să nu mă pună să fac analize pe text ca-n studiile legislației românești. Mi-ar mai fi plăcut să mă dumirească în ce caz merg cu DOXI 14 zile și în care 21, la una și aceeași căpușă. Sau… doar când pacientul poartă-n fizic zece căpușe? )
Protocolul se termină așa:
Mușcătura de căpușă NU este apanajul medicului infecționist, acesta tratează Boala Lyme.
Pacientul se va prezenta inițial la medicul de familie, iar dacă se prezintă în serviciul UPU (adică la urgențe), rămâne la latitudinea medicului din UPU dacă îi administrează tratamentul cu doxiciclină conform protocolului, sau îl dirijează spre medicul de familie.
Comentariile mele finale.
- „Înțepatul de căpușă” se adresează MF, dacă MF e în program de cabinet, știind că MF nu stă toată noaptea la birou, așa cum nu stau noaptea la birou nici dermatologii, nici interniștii și nici chirurgii din policlinică.
- Nu pricep de ce medicul din UPU poate schimba protocolul, „are acces la propria-i latitudine”, iar MF nu.
- Protocolul nu ne spune ce facem cu copiii sub 12 ani, știut fiind că Doxiciclina la ei este contraindicată. Pe care motiv, vă spun eu cum fac. Copiilor le administrez Amoxicilină+acid clavulanic= de ex. produsul arhicunoscut Augmentin (controversat la francezi), dozat pe kilogram corp: 5 zile pentru prima situație, 7 zile pentru a doua, 10 pentru ultima, adică “mușcătură veche CU ERITEM”. Asta fiindcă la Amoxicilină nu merge doză unică. Eu administrez mereu minim 5 zile (dacă tot m-am apucat de ea), plus iaurturi sau/și probiotice.