Comandă setul AKUTOL, AICI

Mitul „lipsei de calciu”

„Lipsa de calciu”.

Un mit pe care aş vrea, aproape nesimţit, să-l zdruncin.

Fiindcă „lipsa reală de calciu” CHIAR ar trebui să fie o lipsă de calciu dovedibilă în analize. „Hipocalcemie” se cheamă ea.

După cum sună, ar trebui să fi un minus. Un „SUB normal” al calciului din sânge, deci şi din corp. Calciul ionic, sau/ şi total.

Mai demult a fost o modă, aşa cum mode au fost şi Spirulina, Gingko Biloba sau Aloe Vera, sau lutul de înghiţit, sau sacul cu vitamine băgate-n corp, sau mai ştiu eu ce.

Aproape că nu te puteai considera o persoană ocupată, cu rol în societate, fără o „lipsă de calciu”. O femeie fără “lipsă de calciu” nu mai era femeie sensibilă, ci robot abrutizat.

Aşa că diagnosticul fiind la modă, pe val, o grămadă de doctori le spuneau “lipsă de calciu” tuturor simptomelor de neexplicat. Sau tuturor doamnelor de lume bună.

– Mă înţeapă aici! (arată ea, cu degetul, un punct toracic.)

– Lipsă de calciu.

– Îmi amorţesc buzele.

– Lipsă de calciu.

– Adorm greu şi mă simt mereu obosit/obosită.

– Lipsă de calciu.

După o vreme, fiindcă “lipsa de calciu” suna vulgar (chiar la modă fiind!), s-a început un amestec generos al diagnosticului de „spasmofilie” cu „lipsa de calciu”. S-a pus, cumva din mers, un egal între.

Și-mi permit acest periplu în „istoria medicinei contemporane”, fiindcă am fost martor al etapelor cronologice – alternanţă de termeni, cuvinte, simptome şi „branduri”.

Spasmofilia deja salva capcana bolilor fără o cauză clară, unele chiar psihice, celebrul „atac de panică” şi aducea un răspuns fulger întrebării isteţe:

– Dar cum să am lipsă de calciu dacă, în analize, calciul e normal?

– Nuuu, nu-i lipsă de calciu, e spasmofilie!

– Spasmofilia nu-i cauzată de lipsa de caciu?

– Unele forme da, altele nu. Cele “cu NU”, se numesc „spasmofilie neurogenă”.

– Aha.

În concluzie, copii, ascultaţi voi la mama Otilia.

Lipsa a ceva, (că-i calciu, că-i gestiune, că-i făină, că-i ciclu menstrual), înseamnă că stocul ar trebui să fie X, iar când măsori marfa să vezi că-i sub X, sau deloc.

Nu poţi avea lipsă de calciu – cu calciul în sânge normal, nici anemie cu hematocrit/hematii/normale, nici lipsă de fier cu fier normal, nici menopauză când eşti pe ciclu, nici virgină când ai doi copii.

Decât să batem câmpii graţios, mai bine să nu denumim – nici voi benficiarii, nici noi prestatorii de servicii medicale – simptomele ambigui, palide, de neexplicat.

Logic, nu?

PS. Ca să-ţi permiţi, medic fiind, să spui „Nu ştiu ce aveţi, e nevoie de analize suplimentare”, trebuie să fii foarte sigur de tine, adică să fii un medic tare vechi şi bun. Prima tentaţie este să foloseşi cuvinte fără conţinut, care să-l acopere pe “nu ştiu”.

O colegă va comenta, mai jos, așa:

„Poți avea simptomatologie de hipocalcemie în condiții de alcaloză generată de hiperventilație când scade calciu funcțional prin legarea de proteine în mediu alcalin. Odată cu normalizarea pH sanguin, calciul se desprinde de proteine, astfel încât poți găsi calciu normal la analize. Există și conceptul de spasmofilie normocalcemică.”

Răspund:

  • Da, dar șansa ca jumătate din populația feminină a României căreia ” numa nu-i e bine” să fie în alacaloză, este nulă.

12 Comments

  1. Ela 13 mai, 2016 at 4:56 pm - Reply

    Poți avea simptomatologie de hipocalcemie in condiții de alcaloza generata de hiperventilatie când scade calciu funcțional prin legarea de proteine in mediu alcalin .Odată cu normalizarea pH sanguin calciu se desprinde de proteine ,astfel încât poți găsi calciu normal la analize .Exista și conceptul de spasmofilie normocalcemica .

  2. Alina 26 august, 2016 at 3:14 am - Reply

    Da, eu stiam ca in spasmofilie calciu scade pe moment apoi revenindu – i nivelul la normal. De aceea nu iese la analize.

  3. Maria 7 aprilie, 2017 at 9:09 pm - Reply

    Pentru cine are mereu lipsa de calciu = valoare scazuta a calcemiei, nu e o moda , nu e un mit , este o suferinta cauzata de un metabolism deficitar al calciului ! Cand ti se recolteaza proba de sange pentru calcemie si iese mereu valoare sub limita si ti se prescriu preparate de calciu dar calciul nu se asimileaza , nu mai poti vorbi de un mit sau de o moda… Vreau sa spun ca fiecare pacient constituie un caz aparte si nu un mit ! O spun din proprie experienta !

    • Otilia Tiganas 8 aprilie, 2017 at 5:56 am - Reply

      Cand apre IN ANALIZE scazut, este cu totul altceva. Da, este o boala, o problema. Eu fac referire la toate (miile de situatii!!) cand analizele sunt bune si noi persistam sa numim simptomele „lipsa de calciu”. EXACT asta diferentiaza mitul de un dignostic corect. O lipsa de calciu ESTE lipsa de calciu (ca la dvs, din pacate) nu o solutie de avarie pentru cei cu calciu ionic/total normal in sange….

  4. silvia 7 aprilie, 2017 at 11:16 pm - Reply

    Zeci de multumiri pentru informatiile „de aur”! Poate ne spuneti ceva si despre detoxifierea organismului; o moda, un moft sau o necesitate? Weekend placut va doresc!

  5. alexandru 8 aprilie, 2017 at 12:33 pm - Reply

    Calcemie totala/ionizata normala nu înseamna ca nu exista lipsa de calciu. Adica osteomalacie, pentru ca adevaratul rezervor de calciu (si fosfor, sau mai bine zis fosfat) e scheletul, nu compartimentul plasmatic. Sa zicem ca liseste vitamina D (cazul imensei majoritati a adultilor, nu neaparat uremici). Calciul alimentar nu se absoarbe suficient si cum scopul numarul unu al fiziologiei e, cum spunea si Monsieur Claude Bernard, echilibrul mediului interior, noroc cu paratiroidele, cae se caznesc sa tina calcemia între parantezele stiute. În detrimentul osului.

  6. Dr. 8 aprilie, 2017 at 10:27 pm - Reply

    Stimata doamna colega, in locul dv. as sterge aceasta postare nefericita. Spasmofilia este o boala cat se poate de reala, exista si o carte de specialitate despre ea, nu as dori sa fac aici un curs, sunt convins ca va veti aminti despre lipsa calciului din tesuturi, prin imposibilitatea fixarii lui (deci calcemia in sange poate fi normala). Am citit cateva dintre postarile dv. gen popularizarea medicinii…Riscati mult cu aceste postari, eu nu as face asa ceva, le mai citesc si medici…PS Spasmofilia se diagnosticheaza 90% clinic, nu avem nevoie de nici o investigatie paraclinica. Cu stima, un coleg cu aproape 40 ani vechime.

    • Otilia Tiganas 14 aprilie, 2017 at 4:37 pm - Reply

      Textul meu se referă – nu la spasmofilie, ci la sintagma „lipsă de calciu” folosită în exces. Dar mă sperie că-s nevoită să vă traduc conținutul textului. Aveți dreptate, mulți oameni îmi citesc postările, așa „nefericite” și „riscante” cum sunt ele. Decizia ca dvs. să nu scrieți, vă aparține. Mai ales stiind că, pentru a scrie astfel încât să și fie citit, vechimea de 40 de ani în bransă nu-i un criteriu suficient. Categoric nu-i unul exclusiv.

  7. Cristiana 10 aprilie, 2017 at 10:04 pm - Reply

    Cand lucram in Urgenta, apareau foarte frecvent (cam 1-3 pe garda) niste doamne si domnisoare planse, transpirate, tremurand din toate incheieturile, cu trismus si mana de mamos. Toate avea calciul seric normal, nici una nu avea alcaloza si toate, fara exceptie, isi reveneau la un calciu intravenos. Umbla zvonul ca e atat de dureros daca il injectezi intravenos in bolus ca iti revii din toate istericalele. Noi le ziceam spasmofilie, stiind prea bine ca nu e nici o lipsa de calciu. Majoritatea erau declansate de emotii negative, desi unele apareau din senin (aveam vreo 5 paciente in evidenta care faceau asta de 3-4 ori pe an, fara emotii negative sau pozitive, unele legand de oboseala). Astea cel putin erau investigate pe toate partile, inclusiv neurologic si psihiatric. Nu stiu daca erau strict crize de isterie/panica sau daca aveau si alt substrat. La 200 de prezentari pe zi, ne multumeam ca stim un tratament ieftin (era in aparatul din urgenta, ceea ce la sfarsitul anilor ’90 tinea de miracol) si eficient. Evident ca am intretinut si noi mitul ca multi altii.

  8. Podasca Cecilia 27 februarie, 2018 at 7:57 am - Reply

    Bun găsit,pe viitor mi-aș dori o să spuneți ceva și despre anemie,din ce cauza apare,eu o am din copilărie și nu scap de ea nicicum.Multumesc anticipat!

  9. Maria 27 februarie, 2018 at 10:49 pm - Reply

    Discutabile comentariile mai mult decat articolul.
    Eu, personal, ma lupt cu o lipsa de calciu pe fond de hipovitaminoza d si insuficienta paratiroidiana posttiroidectomie totala. De mai bine de 10 ani am Ca undeva pe la 7,3 mg% (ionic 0,8 mmol/l) si dupa nastere, in urma cu 2 ani mi-a scazut pana pe la 5,8 mg% (ionic 0,8mmol/l) reusind foarte greu sa urc acum la valorile de dinainte de sarcina, adica pe la 7,5… Asta ca imtroducere… Cuprinsul e: toate cele de mai sus cu simptome MINIME. Nu intepaturi, nu transpiratii, nu nimic. Extrem de rar contractura specifica a tenarului. 4-5x PE AN.
    Sigur nu suntem toti la fel… dar de multe ori un Alprazolam rezolva mai bine o „cadere de calciu” decat orice preparat cu calciu. :)

  10. Camelia Bărbuș (Finta) 17 martie, 2021 at 11:22 pm - Reply

    Ma scuzati stiu ca aici este vorba de calciu dar eu am o problema cu potasiul am avut lipsa in analiza mi sa administrat de 4 ori calciu cu potasiu….am refacut dupa analiza si calciu aveam destul de mult aproape spre 10 iar potasiu nu a crescut e chiar la limita ….nu inteleg de ce nu imi retine corpul potasiul?

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI


Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.