Comandă setul AKUTOL, AICI

Lubeniţa, vacanţa şi criza de fiere

Lubeniţa, pepenele roşu, arbuzul, harbuzul. E plin sezon cu…!!

Este un fruct „full extrase” de minerale şi vitamine, cu efect revigorant, diuretic, detoxifiant… Ce mai. E  bun la casa omului!

Eu însă vreau să vă atenţionez asupra efectului său coleretic, despre care nu se ştie tare. Coleretic, adică „bâzâie vezicula biliară”. Fierea. O enervează.

De obicei, oamenii a căror fiere „se strânge” de la pepenele roşu au aceeaşi reacţie şi la castravetele verde/proaspăt/crud.Nu musai şi la pepenele galben.

Cum se manifestă povestea? Deseori atipic. Dureri de cap, ameţeală, abdomen balonat, greaţă, diaree chiar, uneori vărsături. Și dacă ai să cauţi atent în urmă, ai să găseşti pepenele sau castravetele! Și nu întotdeauna faci legătura cu ele, fiindcă e mai logic să “acuzi” o sărmăluţă, un ardei umplut, o varză, un cârnăcior, când pepenele pare atât de cuminte! Iar castravetele atât de dietetic. Başca, la ameţeală, tinzi să-ţi măsori tensiunea şi să-ţi închipui că aceea e sursa, în timp ce savurezi o excelentă salată de castraveţi proaspeţi.

Aici, la acest subiect, trebuie să vă mai spun că tensiunea arterială  – fie mică, fie mare – este printre ultimele cauze ale ameţelilor. Ale vertijului. Statistic vorbind. Multe alte potenţiale cauze îi stau înainte. Plus de asta, variaţiile tensiunii trebuie să fie extrem de mari ca să ameţeşti. Ceva de genul- “uzual am tensiunea 130/80, şi acu e 145/87 şi am ameţit”, este greşit. Sigur nu de aia aia ai ameţit!

Dar să revenim la pepene.

Deseori criza de fiere se declanşează doar la primul contact cu pepenele/castravetele pe anul în curs. Deci, după o lungă pauză. E cazul fericit, după ce traversesezi stoic criza, vei putea mânca totuşi pepene şi vara asta. Alteori, nu. Dacă disconfortul se tot repetă şi te scoate din circuit, va trebui să-l cam laşi. Pe pepene sau pe castravate, desigur. Pe cine altul să laşi?

 

44 Comments

  1. […] Aici, la acest subiect, trebuie să vă mai spun că tensiunea arterială  – fie mică, fie mare – este printre ultimele cauze ale amețelilor. Vezi continuarea pe: http://www.otiliatiganas.ro. […]

  2. Andrei 15 iulie, 2016 at 8:17 pm - Reply

    Draga Otilia,
    Poti te rog sa adaugi surs/dovada stiintifica pe baza careia spui ca pepenele rosu este coleretic?
    Multumesc,
    Cu drag,
    Andrei

    • Otilia Tiganas 16 iulie, 2016 at 10:26 am - Reply

      Intrăm în zona crepusculară. Zău, Andrei. Arată tu sursa științifică cum că nu ar fi! Vrei studii europene, sau?
      Am o experiență clinică de decenii. Cel puțin unul dintre respondenții la articol – Mariana Pâtea – este medic primar interne arădean și a scris „ai dreptate, am pățit-o eu însămi!”
      Îmi am propriii clienți anuali la anstispastice după fiecare masă cu pepene roșu, cel puțin zece/vară.
      Ar fi cumplit să mă apuc să organizez statistici ca la carte, publicate în trei limbi, pentru afirmațiile mele publice, atunci când argumentul „vorbesc din experiența mea”, este pus la îndoială.
      În concluzie, fiind medic nu IT-ist sau forjor, baza șiințifică a afirmațiilor mele – asumate cu semnătura – este „așa spun eu”. Și nici măcar nu-i aroganță. Ci asumare.

      • Eliana Si 28 iunie, 2017 at 6:01 am - Reply

        Am colecist septat congenital și pot spune că de când eram mică (11-12 ani, acum am 37) am observat că de fiecare dată când mâncam castravete sau lubeniță (pepene roșu) nu mă simțeam bine. Balonare, diaree, arsuri, dureri de cap, greață. Le-am eliminat de mult din alimentație. La pepenele galben nu se întâmplă așa. Deoarece toți din jurul meu mă luau peste picior când spuneam că nu vreau să mănânc salată în care există urme de castravete sau în toiul verii refuz lubenița, țin să vă mulțumesc din suflet pentru acest articol!

        • Otilia Tiganas 28 iunie, 2017 at 9:26 am - Reply

          cu drag!

        • Astancai Mihaela 30 august, 2017 at 12:18 am - Reply

          Intrebare: aceste probleme sunt întâlnite și în cazul pepenilor / castraveților murați?

          • Otilia Tiganas 30 august, 2017 at 7:19 am

            Nu. Prin murare= (fermentatie lactica) totul se schimba. In bine.

      • Flore 30 iunie, 2017 at 2:24 am - Reply

        Da, castravetele, mai ales cu coaja, pentru ca imi plac cei mititei, imi innebuneste fierea.

        Pepenele rosu inca nu. Sper sa ramana asa! :)

        Chiar asteptam un asemnea articol, care sa-mi confirme constatarile.

        Un medic bun e cel care observa, observa si iar observa. Nu doar studii!

  3. Bogdan 16 iulie, 2016 at 10:32 am - Reply

    Cu tot respectul, e penibil sa argumentezi o problema medicala in acest mod… Indiferent de experienta ta.

    • Otilia Tiganas 16 iulie, 2016 at 10:37 am - Reply

      Este ziua în care n-am chef de polemici. În general, n-am chef de nimic. N-am să fiu un bun interlocutor, azi.
      Cu toate astea, pepenele roșu este coleretic.

      • Domnica 28 iunie, 2017 at 12:04 pm - Reply

        Corect! Susțin spusele tale, care sunt si argumentate! Aș putea adăuga că… și din experiența mea, susțin.

      • Gabi 8 august, 2018 at 11:27 am - Reply

        E parerea dvs. La mine este perfect valabil ce sustine dna doctor.

    • vrabie laura-cristina 18 iulie, 2017 at 12:18 am - Reply

      Vrei sa-ti povestesc cum creste IQ-ul la gravide(nu cu mult, dar suficient) , in ultimul trimestru de sarcina , si se mentine crescut ,dupa ce nasc , maxim 6 luni daca alapteaza , iar daca ablacteaza mai devreme , s-a terminat cu IQ-ul ?!? Explicail.

    • Elena 10 august, 2018 at 6:25 am - Reply

      Serios? Sunteți doctor cumva, Bogdan?Că penibil sunteți! Aveți studii de specialitate? Vreo facultate de medicina terminata? De ce dr-ii din lumea întreagă nu pot recomanda o dieta pentru colonul iritabil și afirma că fiecare pacient in parte își creează propriul regim alimentar? Probabil veți spune: ” De prosti ce sunt” sau că nu au suficiente studii.Bleah!

    • Monica 30 iulie, 2023 at 11:47 pm - Reply

      Bogdan, cam cat de penibil sa fii ca sa te bagi in seama in felul asta?

  4. florian 18 iulie, 2016 at 10:02 am - Reply

    Felicitari ptr atitudine !!Tine=o tot asa !!O saptamana buna…

  5. o femeie 20 iulie, 2016 at 8:19 am - Reply

    si pe mine m-ar interesa studiile/analizele!
    In rest, eu nu tolerez castravetele ala lung, de sera. Nu m-am gandit ca o fi castravetele de vina ci mai degraba olandezul ce o stropit in exces, asa ca ramasei adepta la castravetii mei mici.

  6. […] Lubenița, vacanța și criza de fiere […]

  7. ELLA 6 septembrie, 2016 at 4:16 pm - Reply

    Aveti dreptate D-na Doctor,eu am coms-o de la 2 feliute de pepene galben.

  8. mihaela petrescu 15 iunie, 2017 at 1:48 pm - Reply

    Tare de tot articolul. Multumesc de informatie. Am patit- o urit de tot cu pepenele rosu. Nu am stiut pina duminica,11.06.2017 citde nociv este pt fiere.

  9. Comsa Paula 27 iunie, 2017 at 10:39 pm - Reply

    Aproape de fiecare dată, când mănânc mai mult de 2 felii de lubenita,fac criză de fiere.

  10. Liliana Onuta 27 iunie, 2017 at 10:43 pm - Reply

    Aveti perfecta dreptate dna.doctor ,tot de la pepene galben mi se trage o durere teribila de fiere ,cu o senzatie de parca as avea plumb in partea dreapta ,ceva ameteli si nitica ameteala.E boala veche ca imi e ciuda ca nu fumez ,nu beau mai am un pic si ma calugaresc .Un pic de dieta ,niste ceaiuri ,fiobilin si biloxin si gata maine sper sa fiu ca noua.Multumim de sfaturi si muluuuta sanatate !

  11. Rodica Peștean 27 iunie, 2017 at 10:45 pm - Reply

    Atat de mult mi-as dori sa am si eu un medic de familie caruia sa-i pot spune toate problemele mele,medicale evident,si care sa ma si asculte si sa ma si sfatuiasca,asa ca d-voatra. Astept tot timpul sfaturile d-voastră. Cu admirație Rodica Peștean.

  12. Daciana 27 iunie, 2017 at 11:13 pm - Reply

    Iertare ca intervin. Pepenele nu este nociv pentru fiere. Practic medicina traditionala chineza. Din punctul de vedere al MTC, simptomele mentionate de dvs nu tin de ficat sau de fiere. Simptomele tin mai degraba de sistemul digestiv, respectiv Splina si Stomac. Am suferit si eu deseori de aceleasi crampe abdominale dupa consumul de lubenita multi ani, pana cand am descoperit medicina chineza. In esenta, pepenele si castravetele sunt alimente energetice reci, ele racoresc intern si hidrateaza puternic. Problema e ca europenii le consuma de la frigider. Deci, pe langa faptul ca ele racoresc prin constitutia lor, le mai racim suplimentar temperatura. Acele crampe abdominale si restul simptomelor sunt ceea ce chinezii numesc „raceala la intestine”. Se manifesta intr-adevar in partea superioara a abdomenului, ducand cu gandul la crizele de fiere. Diareea si balonarea sunt tot o forma de raceala a intestinelor. Cel mai simplu remediu este incalzirea interna prin consumarea de piper macinat (un varf de cutit e suficient) sau ghimbir.

    http://blog.aoma.edu/blog/bid/317696/Chinese-Medicine-Nutrition-Benefits-of-Watermelon

    D-na doctor, aveti toata stima si respectul meu, ma bucur ca exista medici ca dvs in Romania :)

    • Diana-Carmen 29 iunie, 2017 at 12:54 am - Reply

      Nu mananc niciodata alimente de la frigider, nici macar inghetata. Si totusi, anul asta, castravetele mi-a tras-o.

  13. zaharia valerica 27 iunie, 2017 at 11:39 pm - Reply

    Multumim pentru tot ce publicati . Santeti nemaipomenita ptr felul cum explicati si ptr adevarurile pe care nu le afli de la orice medic de familie. Va urmaresc cu mare interes.

  14. Anca 28 iunie, 2017 at 12:30 am - Reply

    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2650090302/full. Motivul din care plânge fierea sunt cucurbitacinele, care sunt si in pepeni pentru ca si acestia sunt cucurbitaceae ca si castravetii, dovlecii, dovleceii. Structuri similare cucurbitacinelor se gasesc si in ciuperci si vinete. Când nu stii ceva e ok sa il întrebi pe Google, draga Andrei.

  15. Ramona 28 iunie, 2017 at 7:17 am - Reply

    Cum se poate preveni o criza înainte de a manca pepenele? Ceea ce scria Daciana mai sus tind sa iau de bun, fiindcă eu nu mai am colecistul, dar reacția la pepene este aceeasi ca și atunci când eram fericita posesoare a unuia (la colecist mă refer).

  16. Mirela 28 iunie, 2017 at 8:38 am - Reply

    D-ne doctor felicitări!
    Pe langa faptul ca sunteti un medic bun -la casa omului!- aveti tamens si „sciitoricesc”.
    Pentru cei care urmaresc/citesc probabil au sesizat ca nu este un bloc de studii stiintifice!
    De altfel, de atatea studii ale cercetatorilor de toate mediile, nu mai stim ce si cum!
    Felicitări încă odată!

  17. Arhip 17 iulie, 2017 at 1:02 pm - Reply

    Am pățit și eu de mai multe ori. Ba țineam regim și mâncăm brânză proaspătă de vaci cu pepene roșu, iar crizele de repetau una după alta.,La sfatul unei prietene am renunțat la pepene și crizele au trecut.

  18. Nicoleta 29 august, 2017 at 11:16 pm - Reply

    Eu credeam ca ma balonez din cauza chimicalelor din pepeni,stropiti cu de toate,deci fierea

  19. Rebeca 6 februarie, 2018 at 10:04 am - Reply

    Buna ziua, am si eu o intrebare intrebatoare: varza (chiar si cea calita) poate provoca crize de fiere? Sau cafeaua? Am avut o criza recenta de fiere si nu-mi dau seama de la ce.
    Multumesc pentru articol. De la castraveți imi era rau deci, dar nu mi-am dat seama pana acum de ce.

    • Otilia Tiganas 6 februarie, 2018 at 10:56 am - Reply

      Varza? Oioi! Aia-i clasică, e prima care declanșează! Dacă la castravete sau lebeniță mulți nu s-ar aștepta, varza e VIP la criză de fiere. Despre cafea nu știu…

  20. VV 28 martie, 2018 at 4:18 pm - Reply

    Cu Lubenita ai dreptate, de la ultima criza, in vara lui 2016, sa nu o mai vad. Castravetele mai putin, dar pepenele imi e pofta dar imi e frica. Si poti adauga la lubenita si urticare. Ale mele fatuci pana pe la varsta de 8-9 ani aveau urticare de la pepene.

  21. Tifrea Mariana 7 august, 2018 at 11:06 pm - Reply

    Astăzi am simțit efectul coleretic al pepenelui roşu pe”fierea mea”.

  22. anca 9 august, 2018 at 7:03 am - Reply

    Felicitari pentru articol si pentru timpul pe care il acordati gratuit sanatatii altora!

  23. Artemiza Ene 9 august, 2018 at 1:39 pm - Reply

    La mine lucrurile stau cam asa: pepene si castraveti in stare cruda – ood galben. Ardei si gogosari cruzi,ceapa – cod portocaliu.(toleranta la cei copti)! usturoi(crud,gatit), ceapa calita, varza gatita – cod rosu. Varza cruda-toleranta maxima.

  24. monica ursu 10 august, 2018 at 7:50 am - Reply

    sint oameni care ”functioneaza” pe baza de studii si altii care aleg experienta,eu sint adepta ultimei ; intotdeauna de la simplu la complex,niciodata invers

  25. Ana S 20 august, 2020 at 10:47 am - Reply

    Confirm criza la pepene rosu, ardei crud cu manifestari groaznice:greata , dureri de cap pe jumatatea dreapta sup.

  26. Geo 2 august, 2023 at 7:16 pm - Reply

    Am inteles ca la pepenele rosu trebuie mancat FARA SAMBURI si la castravete FARA COAJA (si rosiile la fel)

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI


Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.