Comandă setul AKUTOL, AICI

Infecţia urinară şi marile confuzii

Examenele de urină la laborator, (uzualele!!), sunt două.

  1. Examen sumar de urină – cel în care se studiază conţinutul, PH-ul, densitatea etc, deci compoziţia ei predominant fizico- chimică.
  2. Urocultura+antibiograma, adică biologicul, adică măsura în care urina ta este sterilă/sau nu. Dacă are microbi.

Trebuie să ştiţi că, în mod normal, la omul sănătos, urina e sterilă, nu-i infectată.

Pe vremuri, băieţeii făceau pişu pe rana de la picior ca s-o dezinfecteze! (“Băieţeii” zic, fiindcă fetiţele nu-şi pot regla corect jetul spre rană. Ba mai sunt şi delicate, fine, ele nu fac pişu pe unde apucă! ha.)

Prima analiză examenul sumar – poate doar conduce spre ideea unei infecţii. Dar nu arată o infecţie certă şi nici soluţia tratamentului.

Analiza a doua, urocultura+antibiograma:

infecţia urinară se diagnostichează LA SIGUR doar prin urocultură!

Antibiograma este analiza care arată (tot SIGUR!!) la ce antibiotic sunt sensibili microbii din urina infectată.

Medicii însă ştiu cam ce produs farmaceutic e potrivit unei infecţii urinare. E o treabă statistică. Și deseori prescriu tratamentul cel mai probabil statistic, fără să mai ceară urocultura. Mai ales cei aflaţi la distanţă mare de un laboraor. Sau când laboratoarele n-au fonduri. Sau când tu plângi de usturimi, dar ţi-e blocat cardul. Sau când pică sistemul.

Fiindcă simptomul care conduce rapid spre infecţie urinară joasă, este usturimea la micţiune, mai ales la ultimele picături.

Nu uitaţi!

Infecţia urinară este o încărcare cu germeni micobieni a URINEI. A lu` pişu. Te ustură/sau nu, la pişu.

NU scurgerile vaginale, NICI mâncărimile „jos”, NICI problemele ce apar în timpul actului sexual. Nici durerile de şale. NECUM hemoroizii. Just pişu.

Împărţeala corectă a “găurelelor” de acolo de jos (mă refer la fete, fiindcă la băieţi împărţeala-i mai clară), este prima noţiune care trebuie învăţată.

Dacă tu, cel care citeşti acest text ştiai toate astea, bravo! Dar nu te mira că insist.

Ai rămâne crucit câte femei confundă urina cu secreţia vaginală, găurica pentru pişu cu vaginul. Și câtor femei nu li-e clar că prima-i pe unde iese urina, următoarea pe unde ies copiii. Sau pe unde intră… noa… depinde ce. Femei care au laptop şi cont pe FB şi care mă vor citi.

O greşeală uriaşă este să te autodiagnostichezi cu “infecţie urinară” când ai mâncărimi la “puţă”. Apoi să mergi la farmacie cerând (convinsă!) “ceva pentru infecţie urinară” şi să tratezi “ce nu trebuie”, cu „ceva ce nu-i bun”.

Farmaciştii nu te vor prea întreba: “De unde ştii că-i urinară infecţia aceea?” Și nici “ce simptome ai!”

Se vor baza pe diagnosticul tău.

Iar tu, vei face (de exemplu) o ciupercă nasoală, după câteva zile de tratament al primei ciuperci cu antibiotic! Doamne feri-ne de rău. Sau vei amâna diagnosticarea unui diabet, care deseori începe cu disconfort “dinjos”: mâncărimi, usturimi, roşeaţă.

Alt aspect de reţinut este metoda de RECOLTARE a urinei pentru uroculură. VITAL să fie respectată!

Prima urină de dimineaţă. Ai recipientul steril pregătit, dar nu-l deschizi decât la momentul oportun. (Găseşti recipienţi sterili în farmacii, costă 1 leu). Ții pişul în tine, fugi la baie, te mai speli o dată jos cu apă+săpun, limpezeşti din abundenţă, apoi tamponezi cu un prosop curat. Laşi prima parte de piş să curgă-n veceu, apoi rapid deschizi recipientul, “prinzând” pentru analiză jetul din mijloc. Apoi aplici capacul borcănelului.

AȘA SE FACE, dacă vrei să afli adevărul!

Nici vorbă să faci piş în borcănaşul de la muştar, oricât de bine spălat. Sau la mijlocul zilei, sau fără igiena riguroasă a zonei, aşa cum am scris mai sus.

Sfat final.

Dacă apar mâncărimi, usurimi, disconfort “dinjos”, (deci nu când urinezi, ci între micţiuni!), înainte de orice – controlează-ţi glicemia! Diabet? Apoi vezi de ciupercă.

Și, mai ales, uită “cuvintele urâte” gen ampicilină, oxacilină, gentamicină. Fiindcă ai nevoie de un diagnostic corect, urmat de tratament corect.

 

68 Comments

  1. […] O greșeală uriașă este să te autodiagnostichezi cu “infecție urinară” …Citeşte continuarea pe http://www.otiliatiganas.ro. […]

  2. Gina Bradea 31 mai, 2016 at 9:16 am - Reply

    Felicitari, Otica, pentru articolele tale, pentru informatiile atat de utile, scrise clar si amanuntit. Tare-mi esti draga, surioara mea! :D

  3. Moldovan Zeno 8 iulie, 2016 at 8:11 am - Reply

    Felicitari pentru sinteza. Un mic adaggio : Sumarul de urina se face pe loc,nu doar la laborator-orice medic ar trebui sa stie sa il faca, si sa aiba reactivi si microscop,asa era pe vremuri- pe lama se pot vedea coci,bacili,leucocite, hematii etc etc,prin reactivi vezi puroi,sau alte prezente anormale in urina etc..deci te indruma. Urocultura este, desigur foarte utila, dar daca boala te prinde joi, vineri, trebuie sa stii ca dureaza vreo 3 zile, ai rezultatul , pe luni, pe marti. Se da tratament, imediat dupa recoltarea uroculturii, care- atentie- se face la laborator, nu vii cu urina de acasa, ca prin oxigenare,transport sau prin manipulari poate da rezultate false ( negative sau pozitive).Nu vreau sa supar, dar putini medici mai fac azi, ei la cabinet, sumarul de urina.

    • Marina Sandu 2 martie, 2017 at 9:44 pm - Reply

      E periculos lucrul cu probe biologice intr-un cabinet obisnuit, desi ideea nu suna rau la prima vedere,unele au potential infectios inalt, sunt purtatoare de germeni cu rezistenta la multiple antibiotice, normele de securitate sunt ceva mai stricte.

      • Otilia Tiganas 3 martie, 2017 at 8:12 am - Reply

        Nu se face „obisnuit”, chiar daca-i cabinet MF. Pentru avizare sanitara, se organizeaza cabineul astfel incat sa fie corect protejat. Sute/mii de cabinete MF au si laboratoare!

        • Marina Sandu 25 aprilie, 2017 at 1:19 pm - Reply

          Ideea era ca langa un cabinet MF ,,obisnuit” sa existe un laborator care sa faca analizele cat se poate de rapid, fara eforturi mari din partea pacientului, care renunta la analiza oricum dintr-un miliard de alte motive. Asta ar insemna serviciu medical integrat in slujba pacientului. Am vazut ca se poarta laboratoarele care trimit probele peste mari si tari. Riscul de a avea orice decat un rezultat corect sunt foarte mari. Ca o paranteza, eu as recomanda recoltarea fara stergere cu prosop ,,curat”, notiunea de prosop curat este relativa nu se leaga in niciun fel de ceea ce poti insamanta doar cu un varf de ac de pe un prosop cand se sterge pe maini bunicul externat cu Piocianic, dupa tratamentul chirurgical al unui adenom de prostata intr-un din marile spitale ale glorioasei noastre patrii, de exemplu. Doamna care se vaita de usturimi la urinat va spune nu de putine ori ca prosopul pus la baie doar pentru sters pe maini, spalat in detergent cu oxigen activ, alb imaculat si calcat nu-i o problema chiar daca bunicul l-a atins intamplator. Tamponarea ar fi bine sa se faca cu o compresa sterila, sa nu analizam germenii de pe proasoapele atinse de copii veniti de la joaca sau mai stiu eu ce.

          • Kovacs Edit 16 decembrie, 2017 at 5:53 pm

            Dupa mine fiecare persoana care foloseste aceeias baie ar trebui sa aiba prosop personal pt. „sus” si „jos” astfel evitand „amestecarea microbilor”.

  4. […] Infecția urinară și marile confuzii […]

  5. Zenovia 31 august, 2016 at 5:29 pm - Reply

    Toate stiute si respectate intocmai…dar daca recidiveaza dupa 2-3 luni? Mii de multumiri pentru toate postarile medicale dar si pentru stil!

  6. otilia silion 11 februarie, 2017 at 9:35 am - Reply

    Sunteti minunata, si foarte explicita Dna dr Otilia Tiganas, va citesc cu drag articolele foarte bune ,de aceeaa v-as ruga sa-mi scrieti pe pag mea la mesaje particulare unde as putea a va gasesc, sau in ce oras aveti cabinet, ptr mai multe conversatii! Va multumesc anticpat!

    • Otilia Tiganas 11 februarie, 2017 at 9:51 am - Reply

      Otilia dragă, în Hășmaș jud Arad (unde și locuiesc) și, de câteva ori pe lună chiar în Arad- oraș.
      Semnează… tot Otilia haha

  7. marieta 11 februarie, 2017 at 7:18 pm - Reply

    Buna seara, vă deranjez cu o întrebare : fiicei mele i-a ieșit la sumarul de urina oxalat de calciu frecvent ,este posibil să aibă o infecție urinară sau piatră la rinichi? se tot plânge de dureri abdominale .Medicul de familie i-a prescris omeprazol și dicarbocalm .Plus regim alimentar diagnosticul fiind de gastroduodenita

    • Otilia Tiganas 13 februarie, 2017 at 9:21 am - Reply

      cand elimina oxalati= oarecum „nisip”. Deci ii crest sansa sa faca, in timp, pietre la rinichi. Nu are legatura cu infectia urinara.

  8. Gina 12 februarie, 2017 at 12:42 pm - Reply

    Ești mult prea tare și pe gustul meu!

  9. silvia 27 februarie, 2017 at 10:13 pm - Reply

    Sinteti minunata, felicitari! Intimplator am descoperit site-ul dvs. si trebuie sa marturisesc ca am invatat o multime de lucruri folositoare ( gen, cum se recolteaza CORECT urina, etc).

    Oh, sa nu mai vorbesc de simtul umorului!

    Silvia

  10. Serban Cristina 2 martie, 2017 at 4:00 pm - Reply

    Buna ziua, fiti draguta si spuneti.mi si mie din ce cauza as putea avea usturimi vaginale in timpul contactului sexual? Precizez ca nu am nici surgeri, nici mancarimi vaginale, ci doar urinari frevente in special cand imi este frig. Am facut si sumarul de urina si urocultura. Amandoua au iesit in regula. Nu inteleg ce se intampla si nu stie nimeni ce as putea face. Daca imi puteti raspunde v.as fi recunoscatoare. Va multumesc si o zi buna.

    • Otilia Tiganas 3 martie, 2017 at 8:10 am - Reply

      Nu pot raspunde cauza. Ca tratamnt alterativ, incearca insuflatii vaginale cu ozon. Am obtinut rezultate foarte bune, si fara riscuri. Deci daca nu merge nu pierzi/risti nimic. Oxzonul aplicat vaginal invioreaza mucoasa locala.

    • Cofina 26 februarie, 2018 at 2:51 pm - Reply

      La un ginecolog ați fost? „Decât” întreb……

  11. Nela 2 martie, 2017 at 4:39 pm - Reply

    Va multumesc pt scrieri.va multumesc ca existati.o primavara frumoasa ca si chipul pe care l aveti!

  12. Mioara 2 martie, 2017 at 4:53 pm - Reply

    Sunteti minunata doamna Otilia, si foarte foarte explicita , sa inteleaga tot omul!

  13. ANCA 25 aprilie, 2017 at 10:13 am - Reply

    BUNA ZIUA, AVETI UN SFAT PENTRU TRATAMENT,DUPA ANALIZE,PENTRU E-COLI,CARE REAPARE DUPA 1 AN ,POATE SI MAI PUTIN…..TRATAMENT FACUT DUPA ANTIBIOGRAMA ,SET ANTIBIOTIC+VACCIN ???
    VA MULTUMESC

  14. Alexandra Anghel 25 aprilie, 2017 at 11:12 am - Reply

    Buna ziua!
    Doamna Doctor, as aprecia raspunsul dvs la urmatoarea problema:

    In urma cu o luna si jumatate am descoperit infectie cu e-coli (usturimi la urinare, stare generala alterata, febra moderata). Am tratat cu cefuroxina in urma anibiogramei si am luat in paralel tratament naturist (D-mannosa si asparagus + renostim).
    Dupa aproximativ 1 luna au reinceput usturimile la urinare, iar in urma cu o saptamana stare generala proasta, frisoane, febra moderata (37.5). Am repetat analizele (sange + sumar si urocultura), toate au iesit perfect, nicio urma de e-coli sau de alte bacterii/streptococi. Virusii hepatici negativi, ecografie abdominala in regula, doar nisip la rinichi ( nici nu stiu daca e posibil sa vezi ecografic nisipul, dar asta mi s-a spus).

    Dupa 3 zile de la analize, am o stare de rau general, frisoane, sunt palida, febra moderata, dureri in zona lombara si spre omoplati, greata continua, de mancat in schimb pot sa mananc destul de ok.

    Analize perfecte, pacient mort?! Ce ar putea fi, ce investigatii sa fac? De la ce ar putea fi aceasta stare? Este posibil sa am urocultura si sumar + alte analize specifice aparatului urinar bune, dar sa am usturime la urinare si mictiune ingreunata (la ultimele pictauri)?

  15. Deac 7 iulie, 2017 at 5:13 pm - Reply

    Pentru urina urat mirositoare ce diagnostic este?.Multumesc anticipat

    • Otilia Tiganas 8 iulie, 2017 at 10:37 am - Reply

      Nu poate fi pus on line, clar. Se fac analize, se consulta medicul.

  16. Georgiana 16 iulie, 2017 at 9:13 pm - Reply

    Buna seara,poata sa doara si pe exterior daca am o piatra deaprox1cm la rinichiul stang?

  17. Sonia Lulea 24 septembrie, 2017 at 8:13 pm - Reply

    Buna serata.Am fost diagnosticata cu E coli. In urma antibiogramei mi s-a prescris levofloxacin 500mg 10 zile.Intrucat simtomele de usturime nu au trecut mi s-a recomandat ca dupa o pauza de 3 zile sa continui cu 10 zile de ciprofloxacin.Concomitent am luat si pastile cu albastru de metilena.Va rog mult sa-mi spuneti dava e corect . Multumesc mult

    • Otilia Tiganas 24 septembrie, 2017 at 10:16 pm - Reply

      De Coli se scapa foarte greu. Daca e dupa antibiograma, sigur ca-i ok. E ok si albastrul de metilen=dezinfectant. Puteti suplimenta cu Urisan 2/zi o luna. Si musai mult mult lichid zilnic, 1,5-2 litri/zi, care sa asigure „spalarea” permanenta.

  18. Ciutu 16 decembrie, 2017 at 1:05 am - Reply

    Mulțumesc frumos pentru sfaturi și informații medicale! Sunteți o dulcer, aveți umor cu carul,talent scriitoricesc ce sa mai vorbim,se vede ca Bunul Dumnezeu va iubește!

  19. Ilona 16 decembrie, 2017 at 5:45 am - Reply

    Va ador si gata!

  20. gianina mihaes 16 decembrie, 2017 at 3:23 pm - Reply

    Buna ziua doamna doctor precizez ca am o scurgere galbuie si nu stiu sa fac diferenta daca e pierdere de urina sau infectie vaginala

  21. Ioana 21 februarie, 2018 at 8:38 pm - Reply

    Buna seara. As aprecia enorm daca mi-ati putea da un raspuns. De un an jumatate ma confrunt episodic (o data la doua luni) cu usturimi la urinat si febra moderata- evit sa le numesc infectii urinare deoarece uroculturile au iesit negative. Am fost tratata cu Nolicin (de regula) iar atunci cand febra nu ceda cu Augmentin. Mentionez ca in timpul acestor episoade (in timpul tratamentului cu Nolicin) buzele se umflau foarte rau iar limba crapa, acestea se intamplau chiar si in lipsa febrei. Ecografiile, uroculturile lunare si urografia, precum si analizele de sange au iesit foarte bune.

    • Otilia Tiganas 21 februarie, 2018 at 8:58 pm - Reply

      Daca urocultura si restul de analize sunt ok, inseamna ca usturimea are alta cauza decat infectia bacteriana. Clar. Nu orice usturime=infectie urinara joasa. Si trebuie cautat de ce, analizat, gandit… n-am destule elemente, dar SIGUR exista o cauza gen doctor House”! N-o pot bunghi de la distanta si cu insuficiente informatii.
      – Ce intelegi prin febra moderata, concret cat?
      – Poti lega de ceva usturimile? Contact sexual de ex.
      – Cum /prin cine/unde ai ajuns la urografie?
      – Cistoscopie s-a facut?
      Off as mai avea 100 de interbari, gen varsta, numar de nasteri, ritmicitatea ciclului, obiceiuri proprii de igiena gen OB-uri, irigatii, sapun agresiv, tanga etc

      • Ioana 26 februarie, 2018 at 12:47 pm - Reply

        In primul rand va multumesc enorm pentru raspuns. Am 24 de ani, nici o nastere, menstruatie regulata. OB-uri nu folosesc, port doar lenjerie de bumbac (fara tanga), consum 2L de apa pe zi, precum si remedii naturiste (merisoare, suc de merisoare, cure de CystinolAkut, Uraktiv etc.) Febra nu este mai mare de 37.5.

        Urografia mi-a fost recomandata de medicul de familie (impreuna cu o cistografie, unde nu am ajuns deoarece in orasul in care sunt, analiza nu este disponibila). Cistoscopie nu am facut. Din pacate nu pot lega usturimile de ceva anume (am cautat sa evit situatiile care le-ar putea declansa).

        Un pic despre istoricul medical, in copilarie, pana la varsta de 3 ani am avut reflux vezico-ureteral bilateral ce s-a corectat de la sine, fara a fi nevoie de interventie chirurgicala.

        Pana la varsta de 20 de ani nu am mai avut problema. Dupa, am avut doua episoade acute de pielonefrita(in doua veri-dupa mers la mare)(?), manifestate prin febra mare 39.5, dureri de spate- tratate cu Ceclor intravenos timp de 12 zile- diagnostic pus in prezenta urinei sterile.

  22. Ioana 21 februarie, 2018 at 9:30 pm - Reply

    In primul rand va multumesc enorm pentru raspuns. Am 24 de ani, nici o nastere, menstruatie regulata. OB-uri nu folosesc, port doar lenjerie de bumbac (fara tanga), consum 2L de apa pe zi, precum si remedii naturiste (merisoare, suc de merisoare, cure de CystinolAkut, Uraktiv etc.) Febra nu este mai mare de 37.5.

    Urografia mi-a fost recomandata de medicul de familie (impreuna cu o cistografie, unde nu am ajuns deoarece in orasul in care sunt, analiza nu este disponibila). Cistoscopie nu am facut. Din pacate nu pot lega usturimile de ceva anume (am cautat sa evit situatiile care le-ar putea declansa).

    Un pic despre istoricul medical, in copilarie, pana la varsta de 3 ani am avut reflux vezico-ureteral bilateral ce s-a corectat de la sine, fara a fi nevoie de interventie chirurgicala.

    Pana la varsta de 20 de ani nu am mai avut problema. Dupa, am avut doua episoade acute de pielonefrita(in doua veri-dupa mers la mare)(?), manifestate prin febra mare 39.5, dureri de spate- tratate cu Ceclor intravenos timp de 12 zile- diagnostic pus in prezenta urinei sterile.

    • Otilia Tiganas 23 februarie, 2018 at 8:54 am - Reply

      Totu-mi pare anapoda… iti trebuie, zic si cistoscopie si, mai ales un nefrolog/urolog tare tare bun!

      • Ioana 26 februarie, 2018 at 1:43 pm - Reply

        Va multumesc enorm pentru raspuns! Voi merge, si v-as fi recunoscatoare daca ati putea recomanda pe cineva, in Brasov poate?

  23. Andreea 26 februarie, 2018 at 9:11 am - Reply

    Pretioase sfaturi in acest articol! Dar ce pot sa mai fac eu, intrucat nu mai scap de infectia urinara cu Escheria Coli, diagnosticata prin urocultura (cu toate ca la de cate ori am facut, o simt si dupa miros, din prima zi). Am urmat numeroase tratamente si cu antibiotic (printre care Zinnat + Urisan Gr).Fix degeaba!!Am facut analize suplimentare si la sange, nimic important nu iese din parametrii normali, doar la urina figureaza niste nitrati (mi s-a spus de catre medicul de fam ca este, fie din cauza infectiei, fie din cauza apei). Medicul mi-a spus ca nu mai are ce alt tratament sa imi prescrie, nu am ce alte investigatii sa fac, pur si simplu e rezistent virusul si trebuie sa il las sa isi faca de cap…dvs ce parere aveti, v-ati mai confruntat cicineva asemenea cazuri, chiar nu mai am ce face?!

    • Otilia Tiganas 26 februarie, 2018 at 9:20 am - Reply

      Incerca asa – 2 luni cu Urinal 3 caps/zi zilnic + multe lichide, 2 l/zi, dar INAINTE de asta iei Monural o doza seara, dupa ce ai facut pișu și vezica e goala. Iei Monuralul pe stomacul gol, nu mananci inainte si dupa, nimic, cam 2 ore.

      • Andreea 23 octombrie, 2018 at 9:31 am - Reply

        Monural, iau in acelasi timp cu Urinal? si de cate ori? 1 data seara si 1 data dimineata?

  24. Mihaela 26 februarie, 2018 at 1:06 pm - Reply

    Bună ziua, doamna doctor !

    De cativa ani ma chinuie o usturime la primul jet de urina. Cand urina ajunge prima data in uretra, apoi nu mai ustura. Cand manânc putin sarat, ma umflu peste tot. Ce sa fie oare ?
    Daca imi este rece la picioare, ma ustura uretra si fara sa urinez. Un antiinflamator si o sticla cu apa fierbinte, reduce usturimea.
    Am luat diverse antibiotice cand ustura si la finalul mictiunii. Uractiv forte face sa nu ma mai umflu.
    Ma puteti ajuta ? Va mulțumesc anticipat !

  25. Medic de laborator 27 februarie, 2018 at 2:59 pm - Reply

    Buna ziua! As dori sa precizez ca in general, medicii se ocupa de partea de microbiologie intr-un laborator. Dupa cum ati observat , a aparut chiar o noua specializare, numita Microbiologie. Felicitari pentru articole.Sunt foarte frumos prezentate.

  26. Inna 29 mai, 2018 at 4:06 pm - Reply

    Buna ziua! Doar o intrebare: La urocultura mi-a iesit E.Coli, insa simptomele mele sunt dureri la urinare dar si cand nu urinez (usturime intensa ce tine cateva ore) au inceput dupa 2 zile de la un contact sexual neprotejat. Nu am secretii, nu mancarimi, nu roseata zonei. Usturimile care apar si cand nu urinez pot fi din cauza E.Coli???

    • Otilia Tiganas 2 iunie, 2018 at 8:46 am - Reply

      Da, eu zic ca ar putea fi…

      • Inna 4 iunie, 2018 at 4:22 pm - Reply

        Multumesc frumos pentru raspuns. Am fost intre timp si la un ginecolog si mi-am facut toate testele pt infectii cu transmitere sexuala, sa fiu sigura ca nu am ceva, dat fiind faptul ca simptomele au aparut dupa sexul neprotejat. Astept rezultatele. Intre timp mi-a venit ciclul si senzatia de usturime a disparut complet (dupa ciclu).. sa fi disparut e coli?? sa repet urocultura? ce parere aveti?

  27. Hadadi Mircea Radu 15 iulie, 2018 at 9:30 am - Reply

    Doamna Dr,Oare de ce cand racesc ma supara organu genital,ma ustura,si ma maninca,Mie rusine sai zic la dr de familie ,ce am de facut Va multumesc,

    • Otilia Tiganas 15 iulie, 2018 at 9:47 am - Reply

      Nu există rușine când e vorba de boală! Direct la medicul de familie!

  28. Ema 15 iulie, 2018 at 6:00 pm - Reply

    Farmaciile nu dau AB fara reteta iar AB nu se dau fara analiza ABgrama. Daca e o infectie foarte mare se face internare in spital si acolo dau AB pana la rezultatul ABgramei dupa care compara ce au dat cu ce arata analiza si se orienteaza mai departe. Pentru probleme de urinare trebuie mers la un urolog in primul rand care vede despre ce e vorba si daca e ceva usor si poate sa tina numai de medicina interna si nefrologie. Dar controlul urologic lamureste mai clar cum stau lucrurile. Pe rinichi, urologul opereaza, internistul si nefrologul trateaza. DAR, de tot ce pleaca de la rinichi in jos, canale…, se ocupa urologul, operatii dar si tratamente. In comunism nu erau medicamente urologice. Dr Nicolae Calomfirescu, prima linie la Fundeni pana la revolutie, luat de acolo si pus sef sectie urologie la spitalul Dimitrie Gerota, a fost primul care s a implicat in tratamente urologice, e de gasit la cabinetul uroandromed, lamureste foarte clar lucrurile.

    • Otilia Tiganas 15 iulie, 2018 at 8:52 pm - Reply

      Ema, eu scriam despre ceea ce se întâmplă practic, real, nu cum ar trebui să fie. Dacă mâine fac o tură prin zece farmacii arădene si voi cere antibiotic fără să zic că-s medic, 8 mi-l vor da. Apoi. N-au cum, milioane de români din toată țara să meargă la cabinetul amintit de tine, ca să-și lămurească lucrurile. De pildă, eu scriu acuma din județul Arad, dintr-o comună. Hmm?? Articolul meu se adresează celor care nici nu pot, nici nu vor, nici nu știu cum să ajungă la un urolog. Mai mult! Un medic de familie bun știe exact care e momentul în care pacientul trebuie îndrumat spre colegul lui specialist urolog. Îmi place să cred că aparțin acestei categorii. Ce ar fi să trimit la dr. Nicolae Calomfirescu, nefiltrat, netriat, toate sutele de cazuri urologice pe care le văd eu într-un an? Și la fel ca mine, ceilalți 11 mii de colegi MF români?

  29. Bragagiu Eugenia 24 octombrie, 2018 at 1:24 pm - Reply

    Si in cazul in care urocultura iese<1000 ufc/ml,ce este de facut?
    Si totusi simptomele sunt cele mentionate in articol…si ,problema cea mare este ca lunar mi se intampla.

    • Otilia Tiganas 24 octombrie, 2018 at 6:13 pm - Reply

      Urodezinfectante gen Cystone 2/zi, zilnic 3 luni consecutive, hidratare corecta, iar în criză un antiinflamator- Ibuprofen caps de 40 mg, sa zicem, dar si diclofenac supozitor de 100 mg ar merge…

  30. violeta 15 noiembrie, 2018 at 1:47 pm - Reply

    Buna ziua,imi pare tare rau ca sunteti in Arad.Era minunat daca consultati in Bucuresti.Sunteti un medic de exceptie si va iubesc fara sa va cunosc,doar citindu-va articolele scrise cu multa stiinta si se vede ca va iubiti meseria.Acum,sa revin la problema mea.Merg foarte des la toaleta,uneori cu folos alteori doar senzatia de a face pipi.Cand plec de acasa simt nevoia sa ma duc de cateva ori la toaleta facand cate o picatura.Noaptea nu ies la toaleta.Asta mi se intampla de cca 2 ani.Am facut sumar de urina,urocultura si sunt toate OK.Diabet nu am,glicemia imi este in limite normale.Cu toata stima,Violeta

    • Otilia Tiganas 15 noiembrie, 2018 at 6:34 pm - Reply

      Simptomele s-ar putea incadra in dg vezica hiperactiva, adica „vezica nervoasa” – mai plastic zis. Citeste nitel despre asta cu Google. N-am niciun articol cu acest subiect.

  31. ANTON BUTNARU 26 ianuarie, 2020 at 8:26 pm - Reply

    Buna ziua D-na Doctor.
    Acum doua saptamani am cazut intrand in sufragerie cu piciorul stang inainte si mi-am prins piciorul drept sub mine. Rezultatul: deplasare a 4 metatarsiene pe partea dreapta.
    M-am dus imediat la Urgenta la Floreasca unde am fost operat chiar in aceiasi zi. Mi s-au introdus 4 brose ca sa faca alinierea oaselor cu capetele tarsiene.
    Au trecut doua saptamani si operatia se vindeca normal, fara umflaturi echimoze sau alte dureri. Vinerea trecuta cam pe la 4 dupamasa am inceput sa fac temperatura 38.5 si seara am avut chiar 39. Am luat doua paracetamol insa temperatura nu a scazut decat cateva unitati adica pe la 38.1 , 38.2
    Speriat am chemat salvarea si un doctor in varsta mi-a prescris Nolicin si algocalmin printre altele. Dupa ce am luat doua tablete de Nolicin la interval de 12 ore, azi dimineata la ora 06:00 aveam 36.8 si am zi ca si-a facut efectul antibioricul. In seara asta insa aveam din nou 38.2. Luni o sa vina o asistenta sa-mi ia probe de urina si sange si sa speram ca se va vedea ceva in antibiograma. Intrebarea mea este daca dupa ce am luat 3 pastile ar fi trebuit sa nu se mai ridice temperatura sau inca nu si-a facut efectul

    • Otilia Tiganas 27 ianuarie, 2020 at 9:31 am - Reply

      Nu pot răspunde. N-am date suficiente. Sursa febrei trebuie identificată.

  32. cristina bodescu 29 mai, 2020 at 11:38 am - Reply

    Buna ziua
    Doamna doctor o parere daca se poate
    De 1 luna de zile simt o presiune in pelvis, urinari foarte frecvente, dureri lombare, spasme in burta jos, stare generala rau cu oboseala accentuata
    Am facut o ecografie si am fost diagnosticata cu microlitiaza urinara la rinichiul drept

    Durerile sunt in amandoua flancurile si cateodata am junghiuri dar rar
    Am fost la un consult nefrologie si mia pus diagnostic de cistita interstitiala
    Inainte cu 1 saptamana facusem urocultura care a iesit negativa si sumar urina unde mia iesit doar densitate mica de 1.014 si mucus prezent
    Uree si creatinina in limite normale
    Mia fost prescris tavanic 7 zile si munoral 1 plic pe saptama, cystone, diurosept, urinal akut, vimovo
    Problema este ca eu reactionez foarte rau la antibiotice, am ficatul gras si incarcat plus lituaza biliara, imi este frica sa iau atatea medicamente
    Va rog un sfat multumesc

    • Otilia Tiganas 29 mai, 2020 at 3:59 pm - Reply

      Mi-e imposibil, fără consult, fără să ne vedem, să vin după/peste un coleg și să vă consiliez! Poate n-ar strica o a doua opinie a unui urolog. Cistita interstițială este un dg delicat, simptomele sunt extrem de neplăcute, știu asta, iar abordarea unei cistite interstițiale ca infecție urinară joasă fără a o documenta cu urocultura, trebuie atent cântărită.

  33. Emilia 14 septembrie, 2020 at 9:45 pm - Reply

    Buna ziua doamna doctor. Va rog mult de tot sa ma ajutati cu un sfat. Am facut infectii urinare ani la rand cu E. Coli. Le-am tratat pe toate dupa antibiograma si intr-un final am luat Urovaxom 3 luni care m-a dus intr-o acalmie de aproximativ 4 ani.
    Anul acesta din pacate au revenit iar simptomele de infectie urinara: usturimi dupa urinare, senzatie imperioasa de urinare, urina cu miros urat si culoare inchisa etc.
    Am facut sumar si urocultura. In sumar ies leucocite 250, hematii 10, mucus, cristale de oxalat de calciu (rare), urina tulbure. Urocultura fara semnificatie clinica (sub 1000).
    Am mers la ginecolog, am depistat o Ureaplasma pe care am trata-o cu doxiciclina cf.cu antibiograma, plus o vaginita tratata cu Cervucig. Am repetata analizele gineco si uro la 10 zile dupa doxi. Vaginita si ureaplasma au disparut, insa simptomele de infectie urinara sunt tot acolo.
    Sumarul acum are 25 leucocite, 10 hematii, amorfi numerosi, urina foarte tulbure. Urocultura la fel sterila, sub 1000.
    Am facut eco renala si uro-ct, nu s-a descoperit nimic in neregula. Am facut eco-TV, la fel, nu s-a depistat nimic. Analize de sange: creatinina, acid uric, glicemie, siderimie, hormoni, hemoleucograma, VSH, PCR, corpocultura, coproparazitologie.
    Doar VSH usor marit (30, limita superioara 21), dar asa il am de cand ma stiu.
    Am luat Uractiv Forte in prize de cate 15 zile pe luna insa simptomele sunt tot acolo.
    Nu stiu ce sa mai fac, unde sa merg, ce investigatii sa mai fac sau ce tratament sa urmez.
    Multi doctori urologi imi prescriu antibiotic si antiinflamator, altii imi
    spun sa nu iau antibiotic in cazul unei uroculturi negative.
    Va rog mult de tot ajutati-ma cu un sfat.
    Multumesc!
    Emilia

    • Otilia Tiganas 22 septembrie, 2020 at 2:58 pm - Reply

      Nu pot să vă ajut… e treabă de profesioniști la cabinet. Nu-i de blog. Sănătate sănătaate!, vă doresc, cu drag.

  34. Pescaru 24 martie, 2021 at 3:47 pm - Reply

    Buna ziua,doamna dr!Am fost diagnosticata cu e coli la secretia vaginala,am avut si dureri abdominale dureri laterale rinichi stang,usoara febra,dureri de cap,urina tulbure,sange pe hartie cand ma stergeam.Am fost la medicul de familie mi a dat nolicin di dupa 3 zile mi am recoltat sange si am facut sumar de urina si rezultatul a fost negativ la urina,in schimd a iesit creatinina 1.11si egfr 61(in octombrie au fost 0.88 si egfr 80),din cauza infectiei pe care nu o stiu este posibil sa se modifice analizele la nivelul creatininei si functionarea rinichilor(mentionez ca am boala polichistica hepeto renala).Intrebarea mea este:Din cauza nolicinului nu a iesit e coli in urina,avandu l ginecologic .In acelasi timp am facut si un reflux gastro esofagian cu dureri groaznice in stanga fiindu mi afectat si somnul nu pot dormi decat pe partea stanga.

    • Otilia Tiganas 24 martie, 2021 at 4:47 pm - Reply

      Ce îmi spuneți e complex, nu poate fi rezolvat într-un dialog pe blog. E o consultație lungă și foarte serioasă.

  35. Ioan ZĂPÂRȚAN 12 mai, 2021 at 5:06 pm - Reply

    Ziua bună… nici nu știu cum să continuu – zicindu- mi ” oare cîtă empatie , cîtă răbdare- și de ce nu , cit har să ai , despre ȘCOALĂ – numai de bine , că să fii medic !?? ”
    * am rămas uimit de preambulul blogului – văzînd ” cit de proști ” putem fii – și…cit de ușor/ CIT de frumos / o…da , și cit de repede putem învăța…despre NOI !!
    ** DA , astăzi am mai trecut un examen al vieții, la ” cunoașterea de sine ” !!
    ☆ permite – ți – mi , să revin în privat , cu cîteva ” dureri ” / dorindu – vă sănătate multă și TOATE cele BUNE!!
    Ps : 1)…cum nimic nu întîmplător pe lumea asta , îs bucuros că am ” dat peste „《 un OM !! 》●
    2) …tocmai mi s-a prescris Nolicin 400 mg + Flucoric …și cu recomandarea ” urocultură peste 3 săptămîni ” !!?¿ / deși dr. de familie , știe că îs ” un campion ..al recidivei …urinare!!
    – cu mulțumiri și respect/ NELU ZĂPÂRȚAN = 64 ani// CLUJ napoca!!

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI


Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.