Comandă setul AKUTOL, AICI

Purtătorii sănătoși de stafilococ NU SE TRATEAZĂ CU ANTIBIOTIC!

Mesaj cheie:

Purtătorului de bacterii patogene (stafilococ, pneumococ, streptococ etc) în gât FĂRĂ semne de boală, adică purtătorului sănătos, NU i se administrează antibiotic.

Aveţi jos Ordinul+ comunicatul recent al Ministerului Sănătăţii (septembrie 2016)prin care solicitarea de către grădiniţe, şcoli a altor documente decât cele emise de medicul de familie sunt ilegale.. Adică solicitarea expresă a anumitor analize, DACĂ MEDICUL NU LE CONSIDERĂ NECESARE, este inutilă, ba chiar abuzivă.

Citind mai jos Ordinul, (listează-ți-l!) iată ce soluții ai, ca părinte.

1.Să admitem că grădiniţa ta, totuşi, cere ceva analize. Culturi din gât, din nas, din naiba mai știe ce… Deci ce crede de cuviinţă conducerea ei.

Fie te lupţi cu ea, cu grădi/şcoala şi-i bagi în faţă Ordinul de mai jos.

Fie schimbi şcoala.

Fie faci analizele cerute pe banii tăi, ca să nu-ţi pierzi ziua de muncă în bătălii ostenitoare.

Fie îmi scrii mie în subsolul acestei postări că-s iresponsabilă, (cu Ministrul Sănătăţii de mânuţă), fiindcă nu bombardez cu Penicilină sau Augmentin tot ce-mi iese în cale, în numele unei Planete sterile.

2.Dacă alegi să le faci, (analizele), cu argumentul că eşti o simplă mamă de copil român, nu Ioana D`Arc, atunci:

  • Reţine faptul că  le faci contra cost, deci nu-i solicita MF bilet de trimitere la laborator. Nici măcar cu argumentul că “măcar atâta merită copilul, pentru cât cotizezi la sănătate. Să-şi facă o dată pe an toate analizele, gratuit.” Oricât ai cotiza, copilul nu merită ceva în afara legii, sau care îl implică în amenzi pe medicul lui de familie. Dar, mult mai grav, ceva împotriva LOGICII oricărui medic cu brumă de carte.
  • Nu-i duce medicului de familie rezultatul pozitiv (de exemplu ca purtător de streptococ în gât), fiindcă şi el, medicul, ca Ministrul Sănătății, consideră că antibioticul NU se administrează unui purtător SĂNĂTOS. Ambii susţin că nu trebuie să-i faci nimic, PURTĂTORULUI SĂNĂTOS. (argumentele le găseşti mai jos, în comunicat)
  • “Pe cale de consecinţă”, du-i directoarei de la grădi` rezultatele analizelor (tot de domnia sa cerute). Să le interpreteze, să le integreze clinic şi să “decidă tratamentul”. Dacă tot le-a cerut degeaba… (dar atunci să nu te miri că poate anul viitor va cere cultură din urina bunicului care stă sâmbătă cu copilul!)

Iată comunicatul.

Singurele documente necesare la inscrierea copiilor la gradinita sau scoala sunt adeverinta medicala de la medicul de familie si avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar in cazul in care exista simptome de boala infectioasa la copil.

(Este anuntul facut de Ministerul Sanatatii la inceputul lunii septembrie 2016)

Anul trecut,in 2015, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei au stabilit printr-un ordin comun documentele medicale necesare la inscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de invatamant in Romania.

Potrivit comunicatului recent emis de MS, „aceste documente nu prevad rubrici pentru rezultatele analizelor medicale”.

„Ministerul Sanatatii doreste ca publicul – in special parintii – sa fie informat asupra unor elemente esentiale pe care ar trebui sa le cunoasca pentru a lua decizii si a actiona in mod responsabil pentru sanatatea copiilor lor:

  • (!!!!!) Prezenta nazala si/sau faringiana a stafilococilor sau pneumococilor este frecventa si nu reprezinta in sine un pericol pentru sanatatea copilului. Cu alte cuvinte, nu necesita un tratament antibiotic.
  • Testele/analizele medicale pentru gradinita nu sunt solicitate in mod expres prin niciun document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologica, adica nu pot fi interpretate asa incat sa dea indicatii asupra unui pericol real la care sunt expusi ceilalti membri ai comunitatii scolare in care intra respectivul copil.
  • Efectuarea acestor teste/analize, interpretate in mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice fara ca aceasta sa fie cu adevarat necesara. Consecintele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primeste antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenti la antibiotice ce pot fi ulterior transmisi mai departe in comunitate.

Ministerul Sanatatii incurajeaza institutiile din domeniul sanitar, unitatile scolare si medicale sa informeze corect populatia despre lipsa beneficiilor unor asemenea testari. La fel de important este sa nu incurajeze folosirea antibioticelor pentru „eradicarea” unor germeni care exista in organism in mod normal.

Ordinul nr. 5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistentei medicale gratuite si pentru promovarea unui stil de viata sanatos.

Ce tot scriu eu pe această temă, găseşti aici

 

65 Comments

  1. Ella 8 septembrie, 2016 at 3:58 pm - Reply

    si daca este purtator sanatos de streptococ betahemolitic de tip B,si nu-l tratam mai tarziu nu se alege cu RAA?

    • Loredana 9 septembrie, 2016 at 3:16 pm - Reply

      Nu

  2. lenu 12 septembrie, 2016 at 10:02 am - Reply

    mda…anul trecut nu s-au cerut analize, anul asta nu primesc copilul la gradi fara exudat si copro. Mno…iaca voi duce copilul mai pe sfarsitul lunii… Fiecare cu legea lui! Traim in Romania! La naiba!

    • Elena 26 septembrie, 2023 at 11:17 pm - Reply

      Dacă are stafilococ auriu și eu purtător sănătos și nu se transmite de ce nu îl primesc la creșă?e o aiureala totala…ma pune sa stau cu copilul acasă nu pot pleca la munca pentru tâmpeniile lor

      • Otilia Tiganas 27 septembrie, 2023 at 8:58 am - Reply

        Fiindcă trăim în România și fiecar face ce vrea, nedocumentat. Și dascălii se fac doctori, polititenii fără carte se fac dascăli și tot așa…

  3. Ilina 26 martie, 2017 at 4:13 pm - Reply

    E ca in banc… asa e, dar nu e chiar asa! Incucam mere cu pere.. una e sa faci exudate screening la intrare in colectivitate (cu care nici eu nu sunt de acord), alta e sa nu tratezi purtatorii nazali de pneumococ si stafilococ, asa cum scrie in ordinul MS (cu care de asemenea sunt de acord, desi aci sunt de discutat niste chestii, inclusiv vaccinarea antipneumococica existenta peste tot in lume), si cu totul altceva este sa nu tratezi streptococul beta-hemolitic de grup A atunci cand il gasesti!!! Dovada, dupa fiecare caz de scarlatina in colectivitate vine Sanepidul si face exudate si trateaza pozitivii… nu exista nicio argumentatie logica sa expui copilul la o boala destul de serioasa, la 10 zile de tratament injectabil, cu posibile urmari pe termen lung, cand ai putea preveni acest lucru f usor cu 5 zile de sirop! De altfel, in ordinul MS, nici nu se specifica ca nu se trat Strept beta-hemol, se face referire doar la teste screening si purtatorii de staf si pneumo. Parerea mea

    • Edith 29 martie, 2017 at 8:53 pm - Reply

      Poate ar fi timpul ca si Sanepidul sa se updateze conform datelor stiintifice actuale, sa renunte la reflexele dezvoltate de prin anii 70, secolul trecut.
      Acea prevenire a bolii cu sirop, mentionata de Dvs necesita niste dovezi care sa le sustina. Altfel formulat, ma indoiesc ca puteti aduce dovada stiintifica a beneficiului profilaxiei antibiotice in cazul portajului asimptomatic (exceptand anumite situatii particulare). Faptul ca asa credeti Dvs nu este un argument suficient.

  4. Maria 26 martie, 2017 at 5:40 pm - Reply

    De acord. Totui in ordin se mentioneaza stafilococi si pneumococi, nu si streptococi

    • Otilia Tiganas 27 martie, 2017 at 4:11 pm - Reply

      Okay, in ordin asa-i, dar atitudinea e aceeasi si fata de streptococ, am sa revin cu studiile cele mai noi pe subiect.

  5. Amalia 26 martie, 2017 at 7:54 pm - Reply

    La noi în clasa au fost de doua ori probleme cu scarlatina și nu ne-a primit în clasa pana nu am venit cu rezultat de exudat.

  6. Bota 26 martie, 2017 at 11:32 pm - Reply

    Nu stiu ce sa zic de pneumococ…sunt medic orl si am vazut o grămadă de cazuri de rinoadenoidite complicate cu otite din cauza lui, nu mai vorbim de ce complicatii mult mai grave poate sa dea. Oare in alte tari (mai dezvoltate) vaccinarea antipneumococica obligatorie, o fi fost introdusă degeaba?

    • Otilia Tiganas 27 martie, 2017 at 4:10 pm - Reply

      Eu zic ca vaccinarea a ceva- (orice) e una, iar sterilizarea temporara a portilor de intrare umane cu anibiotic agresiv, e altceva. Il strilizezi momentan de streptococ si maine face meningita fatala cu meningococ. Sterilizarile antibiotice sunt temporare. Vaccinarile in schimb aduc protectie a la long.

    • Edith 30 martie, 2017 at 12:49 am - Reply

      Practic nu poti preveni otitele prin tratarea colonizarilor cu pneumococ. Ar trebui sa tratezi in mod repetat 70-80% dintre copiii care frecventeaza o colectivitate. Pentru ca nu se poate eradica portajul de pneumococ pe termen lung. Este imposibil. Si care ar fi rezultatul unei asemenea practici? Otita nu se previne, in schimb se exercita o presiune selectiva asupra florei bacteriene, + toate riscurile tratamentelor antibiotice. Beneficiu 0 cu riscuri importante de asumat. Merita?

      Orice program screening merita facut doar in situatia in care se obtine un beneficiu mai important decat riscurile implicate. Daca ar exista balanta pozitiva, fiti sigur ca ar fi o practica recomandata de orice ghid international: sa se faca screening pt portaj de pneumococ si sa se trateze cei depistati. Dar nu veti gasi nici o astfel de recomandare, oricat ati cauta. Pentru ca este nonsens.

      Isteria aceasta de a-i cauta si trata pe toti purtatorii sanatosi de diverse bacterii ne aduce mult rau, la nivel individual si populational: consum abuziv de antibiotice, efecte adverse ale tratamentului antibiotic (care nu este bomboana), impactul antibioticului asupra microbiotei – cu efecte imprevizibile pe termen lung, selectarea rezistentei, costuri inutile pentru examen bacteriologic, panica inutila in randul parintilor.

      Oare si-a pus cineva intrebarea, de ce in vest nu se fac aceste analize, adica screeningul portajului la copiii care frecventeaza colectivitati? Sau la contactii sanatosi ai celor cu faringite streptococice? Or fi ei mai prosti? Sau e ceva in neregula cu cunostintele noastre – in mare parte bazate pe mituri.

  7. Cristina 27 martie, 2017 at 7:57 am - Reply

    Cand vi se vor imbolnavi copiii de scarlatina…pentru ca purtatorii sanatosi nu transmit…atunci sa vedem…Mai rau este…ca se ascund in spatele acestei decizii…si chiar daca au semne clare…secretii pana la barba si dureri in gat…ii trateaza ca pe o raceala…si nu fac exudat…iar asta tine de noroc:fac sau nu fac scarlatina…dar sigur transmit BH ul..ca pana si servetele umede sunt greu de procurat…

    • Edith 29 martie, 2017 at 10:09 pm - Reply

      Ce se ascund in spatele acestei decizii?

  8. Alina 27 martie, 2017 at 9:39 am - Reply

    Un purtator sanatos nu transmite mai departe streptococul de tip A?Copilul meu a facut scarlatina si dupa o serie de analize de dupa tratament era Ok.Medicul pediatru ne-a atentionat ca poate lua iar streptococul…si surpriza,la 3 saptamani dupa asta se simtea iar rau…la Matei Bals au iesit analizele:streptococ tip A.Si am aflat ca in grupa lui erau copii purtatori sanatosi…Acum va intreb:copilului purtator sanatos nu ii face rau,dar altui copil ii poate face rau?

    • Edith 29 martie, 2017 at 9:01 pm - Reply

      Clinical Practice Guideline for the Diagnosis and Management of Group A Streptococcal Pharyngitis: 2012 Update by the Infectious Diseases Society of America:
      „We recommend that GAS (group A streptococcus) carriers do not ordinarily
      justify efforts to identify them nor do they generally require
      antimicrobial therapy because GAS carriers are unlikely to
      spread GAS pharyngitis to their close contacts and are at little
      or no risk for developing suppurative or nonsuppurative complications
      (eg, acute rheumatic fever).”

    • Gabriela 29 martie, 2017 at 11:19 pm - Reply

      Copilul meu a fost purtator sanatos de betahemolitic A de 3 ori si a fost luat de la prietena ei care era tot purtator sanatos. Problema este ca la betahemolitic tip A sunt 90 si ceva de tulpini. Nu poate fi purtatorul aceleiasi tulpini de 2 ori deci pana pe la 10 ani poate sa tot fie purtator. Prietena ei nu a facut tratament iar in momentul in care a facut varicela pe un fond imunitar scazut a facut si scarlatina. Nici nu vreau sa-mi amintesc prin ce chinuri a trecut mititica.

  9. Antonela 27 martie, 2017 at 1:06 pm - Reply

    Dar un purtator sanatos poate transmite streptococul unui alt copil ce poate avea probleme.

    • Otilia Tiganas 27 martie, 2017 at 4:06 pm - Reply

      E adevarat, dar depinde de terenul copilului primitor. La fel poate transmite si un purtator din vecini, din masina, din familie, care nu-i exminat cu exudat si n-ai habar ce poarta. Logic. Nu poti steriliza gatul tuturor oamenilor cu care intra in contact copilul. Nici vorba. El va alcatui anticorpi antistreptococ, atunc cand intra in legatura cu bacteria.

  10. Ana 27 martie, 2017 at 1:07 pm - Reply

    Este vorba de purtător sănătos de stafilococ, nu streptococ. E o diferență. Sa schimbi în titlul articolului. În rest, articolul e corect, zic eu.

    • Otilia Tiganas 27 martie, 2017 at 4:03 pm - Reply

      Am documente beton – studii recente – care sustin aceeasi atitudine si ptr. streptococ. In cateva zile. Purtatorului sanatos nu i se face nimic, indiferent ce poarta. Nici macar cand poarta (sanatos) virusuri hepatice B sau C.

  11. sorescu m 27 martie, 2017 at 4:32 pm - Reply

    Dar ce te faci cind esti medic de scoala si parintii copiilor dintr-o clasa iti spun ca te reclama …peste tot ca nu-ti faci datoria si nu sterilizezi toti copiii purtatori de streptococ(reiesit din exudatele platite de unul din parinti caruia i-a spus un mare medic infectionist de la Bucuresti ca streptococul e periculos si trebuie tratat si la purtatorii sanatosi), ba chiar ii lasi in colectivitate desi ii pot infecta pe colegi?Incerci sa explici desigur, apoi se ajunge la cearta , scandal romanesc veritabil(vin la cabinet, tipa, ameninta etc).Si totusi, unii purtatori nu se sterilizeaza.Sa nu-i mai lasam la scoala?

    Probabil o sa spuneti ca-i dai sa citeasca ordinul.Dar cine te crezi tu medic de scoala , daca un mare infectionist de la o clinica privata trateaza purtatorii sanatosi?
    Tare bine ar fi sa citeasca aici cit mai multi, oricum e mult mai credibil decit ce spunem noi.

    • Edith 29 martie, 2017 at 9:06 pm - Reply

      Foarte trist, ceea ce spuneti.

  12. Calin 27 martie, 2017 at 4:58 pm - Reply

    Purtatorii sanatosi de streptococ betahemolitic de grupa a de acum-viitorii bolnavi de reumatism articular cut de maine…prefer sa le fac moldamin decat sa faca la batranete raa sau pericardite sau mai stiu eu ce…si fata aia de 21 de ani ce a murit acum de curand de pericardita de a arata o la stiri a fost tot purtatoare se sbh de gr 1 …

    • Edith 29 martie, 2017 at 8:36 pm - Reply

      NU exista legatura intre portajul asimptomatic si RAA. Complicatia poststreptococica apare dupa faringita streptococica (adica infectie simptomatica) – si nu la batranete.
      Pentru a intelege acest lucru trebuie intai priceput ce se intampla in timpul colonizarii. Sunt cu totul alte tipuri de interactiuni gazda-microorganism, decat in cazul unei infectii. De aceea s-a ajuns la concluzia ca portajul nu necesita tratament decat in anumite cazuri exceptionale.
      Este adevarat, lipsesc ghidurile in Ro. Dar sunt multe ghiduri internationale care spun ceea ce afirma Otilia. Sa tratati pacientii asimptomatici colonizati cu SGA fara risc RAA doar pentru ca asa preferati, ignorand ceea ce se stie la momentul actual in acest domeniu, va face lipsit de profesionalism. Si astfel ajungem la problematica abuzului de antibiotice.

      • Otilia Tiganas 29 martie, 2017 at 10:53 pm - Reply

        Edith, you made my day! Îți mlțumesc încă o dată, mă simțeam deja atât de singură!

        • Edith 29 martie, 2017 at 11:42 pm - Reply

          Eu iti multumesc pentru articol, felicitari pentru abordarea temei.

  13. Andreea Dumitru 27 martie, 2017 at 5:14 pm - Reply

    Olivia te rog lumineaza ma ca ma depaseste subiectul, daca copilul este purtator de streptococ betahemolitic de tip A nu se trateaza cu antibiotic? Ca nu inteleg…

    • Otilia Tiganas 27 martie, 2017 at 7:07 pm - Reply

      Revin in cateva zile cu studii noi, statistici mondiale (sau cel putin europene) pe subiectul STREPTOCOCUL. Te vor lumina. ok?

      • Andreea Dumitru 27 martie, 2017 at 8:30 pm - Reply

        Multumesc frumos.

  14. Andreea Dumitru 27 martie, 2017 at 5:14 pm - Reply

    Purtator sanatos, am uitat sa mentionez.

  15. Monica 27 martie, 2017 at 7:51 pm - Reply

    As vrea si eu link-ul unde apare acest comunicat, daca se poate. Multumesc

    • Otilia Tiganas 27 martie, 2017 at 8:17 pm - Reply

      l-am postat cu copy paste, Ordinul e citat, deci linkul-link se gaseste cu Google.
      Ordinul nr. 5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistentei medicale gratuite si pentru promovarea unui stil de viata sanatos.

  16. Mihaela 28 martie, 2017 at 9:53 am - Reply

    Pana aduceti clarificarile necesare – modificati titlul articolului. Induceti oamenii in eroare. Si ca sa fie corect fata de toti copii – adaugati si ca unii copii sanatosi, pot lua, de la acesti copii purtatori sanatosi, bolile.
    Mi se pare de bun simt sa se stie toate implicatiile. Nu doar implicatiile pentru copiio purtatori sanatosi. Exista si ceilalti copii, care sunt direct afectati.

    • Otilia Tiganas 29 martie, 2017 at 8:08 pm - Reply

      Nu doamna. Nu modific nimic. Nu, fiindc am o alta opinie dect a dvs. Copiii sanatosi pot lua oricad de la orice purtator sanatos un streptococ (daca mergem pe rationamentul dvs). Sunt convinsa ca nu recoltati exudat faringian tuturor oamenilor cu care intra el in contact de cand se ridica din pat dimineata: rude, prieteni de familie, vecini, colocatari etc. Si nici nu-l tineti sub un cpolpot de sticla, nici nu-i sterilizati drpul pana la scoala/gradi. Gandesc atltfel decat dvs, da asta nu-i niciun bai. E o cale spre progres. Nonidentitatea ideilor.
      PS. Lasati-ma sa-mi apreciez propriul bun simt. Zau.

  17. Barbus Roxana 28 martie, 2017 at 9:57 am - Reply

    Sunt mama a doua fetite, cea mare merge deja la scoala, iar cea mica la gradinita. In noiembrie 2015 in clasa fiicei cele mari au fost cazuri de scarlatina, iar ambele fete ale mele au fost purtatoare sanatoase de streptococ B-hemolitic de grup A. Am facut tratament cu antibiotic urmat de injectii cu moldamin. In luna ianuarie a acestui an am aflat ca sunt cazuri de scarlatina, dar de aceasta data la gradinita. Credeam ca acei anticorpi de care spunea lumea mai sus s-au dezvoltat si la fetele mele dar am avut marea surpriza sa constat ca si de aceasta data exudatul este pozitiv si iar sunt purtatoare sanatoase. Stiind ce presupune tratamentul cu moldamin (prin care trecusem deja o data) am incercat in prima faza tratament injectabil cu penicilina, 10 injectii. Surpriza a fost la sfarsitul tratamentului cand am aflat ca inca sunt purtatoare de streptococ si ca trebuie sa trecem la tratamentul cu moldamin. Nu vreau sa treaca multa lume prin asa ceva, sa trebuiasca sa-ti tii cu forta copilul care de-a dreptul urla la tine in brate asteptand sa i se faca injectia. Nu e deloc placut, dar cand am stat sa ma gandesc la problemele de reumatism articular sau cele de inima care pot apare, ma am stat prea mult pe ganduri. Pur si simplu imi vine sa-i iau la bataie pe acei parinti ignoranti care nu-si trateaza copiii cand sunt purtatori de streptococ.
    Din cate stiu eu, si purtatorii sanatosi pot raspandi mai departe streptococul, acesta fiind motivul pentru care cadrele didactice de la institutiile de invatamant solicita rezultatele de la exudat in momentul intoarcerii in colectivitate.
    Doctorul pediatru (care nu e adeptul antibioticelor) ne-a spus ca un tratament de acesta natura nu le poate face la nesfarsit si ca maxim o data pe an le poate supune la asa ceva. Care e solutia? Ne tinem copiii in casa, fara a-i trimite la scoala sau gradinita?
    Umila mea parere este ca in anii trecuti se mai triau bolile atunci cand se cereau anumite analize la inceput de an scolar. Dar probabil daca ar fi obligatorii ar trebui sa fie si decontate.
    Nu-mi ramane decat sa ma rog ca fiicele mele sa nu mai aiba ghinionul sa contacteze streptococul, caci cadrele didactice nu pot la inceput de an scolar sa oblige parintii sa-si supuna copiii la anumite investigatii medicale… medicii de familie sunt legati de maini si de picioare si nu au dreptul sa anunte mai departe cand au pacienti contagiosi, chiar de e vorba de sifilis, HIV,… ca e vorba de drepturile omului.

  18. Claudia 28 martie, 2017 at 7:34 pm - Reply

    Copilul meu a luat in feb fromilid si acum 7 zile augmentin pt streptococ bh si mai urmeaza o tura de antib in aprilie. I-a fost insa rau, dureri f mari in gat, febra, eruptie, tot tacamul. Eu febra, dureri in gat la fel si sotul- eu augmentin sotul unasyn. Eu am facut exudat si a iesit sbh sotul n-a mai facut exudat dar a avut aceleasi simptome. In schimb, bebe de 1 an si 7 luni nu s-a manifestat nicicum deocamdata. Nu i-am facut exudat si nici nu i-am dat medicamente. Dr nu mi-a recomandat nimic din cele 2 treburi. Este acelasi medic pediatru pt ambii copii. Nici la scoala nu a intrat nimeni in panica atunci cand m-am dus cu adev de scarlatina. Problema e ca nu pot nici sa-mi hranesc copilul cu antib de cate ori ia streptococul de la cei care nu-l trateaza. E un cerc vicios din care nu prea poti iesi. Nu capatam imunitate de la acest sbh in timp? Sau daca nu-l tratam ne imbolnavim de altele? Intreb… Multumesc

  19. Ramona 29 martie, 2017 at 3:30 am - Reply

    Streptococul de grup A este un patogen deci se trateaza si la purtatorul sanatos, la fel ca si Salmonela la purtatorul sanatos. Orice bacterie strict patogena se trateaza fie ca e vorba de bolnav fie ca e vorba de purtatorul clinic sanatos. Nu se trateaza pacientii colonizati in mod normal de bacteriile saprofite conditionate patogene cu habitat orofaringina numai un ignorant trateaza saprofitii din orofaringe (stafilococi, pneumococi, difteromorfi, neisserii saprofite, etc) Daca este streptococ de grup A atunci obligatoriu se trateaza.

    • Otilia Tiganas 29 martie, 2017 at 7:59 pm - Reply

      Am sa revin cu un articol documentat, (cu citarea sursei/surselor), a studiilor actuale pe plan mondial, care recomanda o alta atitudine. E in lucru.

    • Edith 29 martie, 2017 at 9:45 pm - Reply

      Gresit. Portajul de SGA se trateaza doar in anumite situatii particulare, nicidecum ca si regula generala.
      Cu cele mai bune intentii recomand sa faceti o cautare printre articole, ghiduri internationale publicate de prin 2000 incoace. Inclusiv in tematica salmonellozei, s-ar putea sa aflati lucruri surprinzatoare privind recomandarile terapeutice.

  20. diana 29 martie, 2017 at 7:52 pm - Reply

    La noi a iesit streptococ beta-hemolitic de grup B. Dr. de familie a spus ca e clar purtator sanatos pentru ca nu are simptome. Am incercat o saptamana cu dezinfectante in gat si degeaba. Am primit antibiotic ca altfel nu este primit la cresa pe motiv ca asta e inceput de scarlatina. Cum sa ma razboiesc cu ei ca imi chinui copilul cu antibiotic, e prima data cand ii dau in 20 de luni de viata si nu e pentru ceva ce ar trebui.

  21. Anastasia 23 august, 2017 at 12:24 am - Reply

    Copilul meu este purtător de streptococ betahemolitic de tip A . Il pot vaccina contra rujeolei ?

  22. Nastase Irina 20 decembrie, 2017 at 4:46 pm - Reply

    Buna ziua,
    fetita mea este purtatare sanatoasa de streptococ grupa A. Medicii au pareri diferite vis-a-vis de tratament. Pentru a lua o decizie informata, as dori sa citesc cat mai multe despre acest subiect.
    Ati facut referire in comentariile de mai suis la un articol documentat. As dori sa-l citesc, dar nu il gasesc pe blogul dvs. L-ati publicat? Daca da, cum se numeste? Sau puteti sa-mi dati va rog link-ul?
    Va multumesc!

    • Otilia Tiganas 21 decembrie, 2017 at 8:32 am - Reply

      Purtătorul săntos, SĂNĂTOS, deci fără simptome nu se tratează.

  23. Cristina 22 decembrie, 2017 at 3:06 pm - Reply

    Buna ziua,
    Va ajutati-ma si pe mine cu un sfat.Acum o saptamana a inceput durerea in gat,dar durere serioasa,fara febra 36.7,stare generala destul de proasta,am luat paracetamol, vit.c cu zinc,tantum verde,gargara cu sare, sray hexoral….in doua zile mi am revenit,m a lasat si durerea aia groaznica din gat dar am facut si un exudat faringian si surpriza apare streptococul betahemolitic A.Am fost la dr de familie, m-a consultat, gatul nu este rosu, nu am puroi, doar o mica durere in partea dreapta si asta doar cand inghit.Mi a sugerat tratament cu penicilina injectabil.Eu stau pe ganduri pentru ca mi se pare ca prea usor se prescriu antibiotice.In trecut am avut o experienta extrem de urata cu o bacterie,clostridium difficile, tot din cauza antibioticelor si normal ca la fiecare prescriptie de antibiotice stau cu frica in san.Mai pe scurt, daca nu mai prezint semne de boala mai este necesar antibioticul?

    • Otilia Tiganas 6 ianuarie, 2018 at 5:30 pm - Reply

      am gasit tarziu acest mesaj… fusese ascuns! scuze…

      • Neacsu 27 noiembrie, 2018 at 6:18 pm - Reply

        Ma intereseazs pe mine va rog, raspunsul Dvs.sunt in aceeasi situatie cu dna de mai sus

        • Otilia Tiganas 27 noiembrie, 2018 at 6:49 pm - Reply

          Nu-i un raspuns sau un sfat, e o munca lunga, sustinuta si enorma, care nu se poate face pe net. Nu exista minuni.

  24. vera 24 ianuarie, 2018 at 4:18 pm - Reply

    Hei! E o mica confuzie la mijloc… In ORDINUL MS se refera la Stafilococ si la Pneumococ (Streptococcus Pneumonie), nu la Streptococul beta homolitic de grup A care poate sa dea complicatii de tip Reumatism Articular Acut…
    Ar fi bine sa corectati aceasta greseala!

    • Otilia Tiganas 25 ianuarie, 2018 at 10:25 am - Reply

      Nu-i vorba doar de Ordin, ci si de ghidul ameriacan 2012- IDSA (ultimul de altfel) care nu trateaza cu antibiotic purtatorul sanatos de SBHA. Deci ghidurile actuale recomanda sa NU. Acuma… fiecare medic isi decide atitudinea. Se bazeaza/sau nu pe ghiduri. Complicatiile SBHA pot sa apara doar in contextul unei boli acute streptococice etc… dar mai bine frunzariti ghidul.

  25. Claudiu 29 aprilie, 2018 at 5:49 pm - Reply

    De ce mi-as supune copilul unui risc pentru a diminua riscul copilului dumneavoastra?
    Dumneavoastra daca ati avea un copil purtator ati risca sanatatea lui pentru al unui alt copil?

    • Otilia Tiganas 29 aprilie, 2018 at 5:56 pm - Reply

      Pozitia medicilor, bazata pe studii si statistici, de a nu administra antibiotic unui purtator sanatos, nu-i legata de copilul altuia, ci de propriul tau copil. Ideea-i ca antibioticul nu este justificat in cazul acesta, al portajului. Portajul fara boala, e mobil. La zeec zile dupa antibiotic iar poate sa apara… Efectele negative, in timp, (unele indirecte dar tot grave) ale abuzului de antibiotic, sunt deja certe, dovedite. Din acest motiv se discuta aceasta tema. Nu a copilului vecin.

  26. Stefania 15 mai, 2018 at 6:51 pm - Reply

    Buna ziua,
    Sunt mama unei fetite care in urma exudatelor a fost diagnosticata cu stafilococ aurii si SBHA. Mentionez ca nu are simptome de boala. Am recoltat in urma unui eposod de faringita streptococica la scoala. Am recoltat si sange in aceeasi zi cu exudatele si VSH respectiv proteina C reactiva sunt in parametrii normali. Miscare insa are ASLO care este oricum in scadere la jumatate fata de anul trecut,cand am recoltat pentru analize lan indrumarea pediatrului. Am fost la medicul infectionist care nu ne a recomandat antibiotic pentru ASLO crescut,insa medicul pediatru ne-a recomanat 5 zile antibiotic just in case.
    Credeti-ma ca nu stiu ce decizie sa iau.
    As dori daca se poate un sfat… sa il adaug la “dosarul” meu cu informatii.
    Va multumesc!!

    • Otilia Tiganas 15 mai, 2018 at 8:35 pm - Reply

      Sunt de partea infectionistului, iar argumentele se gasesc in articol. ASLO crescut=dovada faptului ca a existat un razboi intre copilsi streptococ. Razboi castigat de copil, fiindca semne de boala nu au existat. Este ca si cum dupa un razboi castigat, mai bagi o bomba in zona de pace, just in case. Iar dupa un razboi, normal ca raman urmele lui o vreme… adica ASLO ridicat.

  27. Stanciu Noemi 23 iunie, 2018 at 10:00 am - Reply

    Buna ziua!
    As dori pe aceasta cale sa impart experienta ce am avut-o cu streptoccoul betahemolitic A.,ca sa vedeti cat de ignoranti putem fii noi parintii si cat se profita de bunul simt al omului…
    Am doua fetite: una de 5 ani, cea mica de 2 ani.
    La gradinita la cea mare un caz de scarlatina! Concluzie: a venit DSP-ul s-a facut exudat faringian(nu eram obligati sa-l facem), fetita a fost gasita purtatoare de streptoccoc A. Ne-a sunat asistenta de la gradinita , sa ne spuna sa incepem tratament cu antibiotic. Ma duc la medicul de familie (doar fara reteta nu se da), sa vad cum sa procedez? Medicul de familie ma intreaba ce simptome sunt, eu explic , ca nimic, la care imi explica frumos , ca nu se trateaza cu antibiotic purtatorul sanatos , imi da avizul de intrare in colectivitate… dar avand in vedere ca este in colectivitate incepem tratamentul cu extract de muguri coacaz negru si extract de muguri de brad, propolis spray, asta la insistentele mele, deoarece mi-a explicat clar , ca nu se trateaza. A doua zi duc fetita la gradinita , explic situatia, la care asistenta foarte revoltata imi spune , ca nu pot sa las copilul in gradinita: trebuie tratat si sa revin cu exudatul negativ… Incerc sa argumentez, dar ea insista cu tratamentul cu antibiotic, ma face iresponsabila, ca nu ma gandesc , ca acasa mai am o fetita mai mica de 2 ani si ironic imi spune sa tratez cu „extract de afine”. Dar ce se intampla daca copilul e alergic si se intampla o tragedie? Explic , ca fetita nu a luat niciodata antibiotic, fiindca nu a fost cazul, fac acum tratament, cand nu e cazul, intru intr-un cerc vicios din care nu mai pot iesi, fragilizand imunitatea copilului, pentru care atata m-am luptat…Din bun simt si sa arat ca inteleg situatia , nu doresc sa pun in pericol sanatatea celorlalti copii decid sa tin fetita acasa cateva zile, in acest fel urmaresc si eu copilul mai de aproape.
    Acasa bineinteles imi fac propriile cautari: DSP, Societatea medicilor Pediatrii-protocoale, ma duc la Ministerul de Invatamant, ca sa vad exact in ce situatie ma aflu si observ, ca trebuie sa imi fac drepatate singura cu legile si protocoalele sanatatii in mana.
    Revin cu telefoane la medicul de familie , duc fetita sa o consulte, cu toate ca mi-a spus ca nu este nevoie, deoarece nu sunt simptome, dar sa fiu eu linistita…; care imi spune , sa duc fetita la gradinita fara probleme.
    Din nou iau legatura cu asistenta ii duc avizul…aici situatia se schimba putin, deoarece si dansa isi face propriile cautari, isi da seama , ca nu poate sa ceara altceva decat avizul de intrare in colectivitate… Urmatoarea zi duc fetita la gradinita, la care administratoarea urland: „nu pot lasa copilul, ca ii imbolnavesc pe ceialalti , sa fac tratament cu antibiotic” etc. si sa duc exudatul negativ. Eu las copilul, dar decid totusi sa fac exudatul (cu toate ca dupa lege nu puteau sa ceara asa ceva), care ce sa vezi e negativ…fara tratament cu antibiotic.
    Iau legatura cu asistenta de la gradinita sa-i spun , ca exudatul e negativ si surpriza imi multumeste, imi spune , ca in 20 de ani am fost singurul caz de acest fel (adica am incercat si sa le deschid ochii) pentru ca asa , s-a mai documentat si ea si intradevar purtatorii sanatosi nu se trateaza deoarece : depinde nu numai de imunitatea purtatorului ci si de tulpina de streptoccoc : sunt tulpine mai agresive si mai putin agresive, cu toate acestea imi spune ca daca ar fii fost o tulpina mai agresiva sigur fetita s-ar fii imbolnavit…
    In cautarile mele am descoperit, ca sunt foarte multe tratamente naturale, care se pot face, daca este cazul , cunoscand efectele negative ale antibioticelor, ( usturoi, curcuma, ghimbir, proplis, scortisoara, miere de manuca) e adevarat , ca poate dura mai mult timp, dar merita incercat.
    Doresc sa atrag atentia parintilor pe acesata cale : sa nu ne lasam manipulati, doar pentru ca multi traiesc in secolul trecut si refuza sa se documenteze…
    Bineinteles: „fiecare caz e un caz aparte unic”.
    Daca am gresit ceva, D-na Dr. Otilia, va rog sa ma corectati…

    • Otilia Tiganas 25 iunie, 2018 at 3:20 pm - Reply

      Nu doar ca n-ai gresit, m-ai si ajutat enorm, confirmandu-mi zisele.

      • Stanciu Noemi 25 iulie, 2018 at 10:56 pm - Reply

        Multumesc mult… de altfel cautand pe internet despre streptoccoc A, am dat de D-Voastra si ma bucur enorm, ca exista medici , care cu toate ca , cateodata pare imposibil, nu renunta sa trateze oamenii si nu diagnosticul…

        • Otilia Tiganas 26 iulie, 2018 at 8:40 am - Reply

          Multumesc. O fac, expunerea clinico-stiintifica, asumandu-mi ca, invariabil, 2-3 cititori (din 100 de mii!!) ma vor numi „idioata”, in loc sa studieze atent sursele si argumentele.

    • Claudia Oprea 2 iunie, 2019 at 2:19 pm - Reply

      Draga Noemi, suntem in aceeasi situatie. Purtator pozitiv sanatos, nu-l primeste la cresa privata doar daca este testul negativ. De 1 luna dam Polygemma5 si loroblis, insa este inca pozitiv si mai dam inca 1 luna.
      Poti sa-mi dai te rog detalii de tratamentul dat de tine? Multumesc frumos

  28. Vlad 23 iulie, 2018 at 8:35 am - Reply

    Dna doctor sau ce sunteți, daca un purtator sănătos nu este tratat va da mai departe bacteria si atunci cand mergi in colectivitate cu copilul trebuie sa ai grija sa nu ingradesti drepturile celorlalti. si in plus netratat in timp acest streptococ da boli cardiace si probleme cu articulatiile. Acestea sunt reguli de bun simt. Si eu pot la fel de bine sa scriu un articol despre care niste studii care atesta ca daca ai piciorul in gips este bine sa il lasi sa se vindece singur. Sunt convins ca in cazul asta as gasi o sumedenie de inteligenti care sa ma creadă

  29. Maria 18 ianuarie, 2019 at 12:32 pm - Reply

    Bună ziua. Suntem și noi la momentul în care trebuie să ducem bb la creșă. Ne au cerut pe lângă avize și rezultatele analizelor de la copro și exudate. Stafilococ auriu în nas – purtător sănătos și ecoli la copro. Dr pediatru ne a sfătuit sa nu dam antibiotic. Am tratat cu colargol nas și enterol stomacul. Am repetat analize și mai are numai stafilococ auriu la nas – purtator sănătos. Dr ne a dat aviz de intrare în colectivitate, avem raport medical în care este specificat clar ca este purtător sănătos și nu necesita tratament, cu toate acestea la creșă nu ne priesc și nu vor sa audă despre asta. Eu nu as vrea sa îi dau antibiotic dacă el este ok.
    Este un pericol pentru ceilalți copii?
    Ce e de făcut? :(

  30. Bordea 28 noiembrie, 2019 at 7:12 pm - Reply

    Buna seara ! am o fetița de 3,7 luni care a fost diagnosticata in urma exudatului faringian cu streptococ hemolitic din grupa a . Copila este sănătoasă și nu prezintă nici un simptom de vreo boala . Am făcut acest exudat ca in grupa de la grădinița au fost doua cazuri de faringita streptococica și doamnele educatoare au zis ca ar fi bine sa facem la toți ma rog ne am conformat . Medicul nostru pediatru ne a spus ca nu este necesar tratamentul cu antibiotic deoarece este un purtător sănătos .Azi ședința de urgentă la grădinița eu cu argumentele mele și restul de 10 poate chiar mai mulți cu gura pe mine …ca sunt inconstienta ca nu îmi tratez copilul etc etc ca de ce nu ii dau antibiotic ca acel streptococ poate la un moment dat sa de a o forma gravă unei boli . Țin sa precizez ca toți cei cu exudatele pozitive au primit antibiotic neprezentând semnale a vreunei boli practic purtători sănătoși .
    Bunnn eu sunt aia contra turmi …și ca fiica mea poate sa le de a celorlalți copii din nou streptococul copii lor avand o imunitate mai slaba in urma tratamentului cu antibiotic . Doamna directoare nu mi a spus sa prezint exudatul negativ in schimb m a rugat sa consult și alt medic ,am luat hotărârea ca Briana sa stea acasă pentru o perioada pentru ca e foarte clar asistenta s a scos in fata părinților ca ea mi a zis sa nu duc copilul la grădinița dacă exudatul este pozitiv și educatoarele mi au scris msg ca o așteaptă pe Briana la grădinița cu exudatul negativ ! Ce sa fac jur ca o iau razna !!! Am consultat încă doi medici pediatri care mi au spus la fel ca și medicul nostru de familie .sa ii schimb grădinița ma gândesc ca ii fac rău copilului avand in vedere ca abia acum s a obișnuit după 1 an și ceva ….

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI


Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.