Ficatul gras, mă doare ficatul, am hepatită?
Un text la cerere, despre ficatul gras.
Am să te dumiresc despre ficat în general, cu două-trei noțiuni de bază.
Diagnosticul de ficat gras, sinonim cu steatoză hepatică/hepatosteatoză, sugerează că ficatul tău e încărcat cu grăsime. Acest diagnostic se pune în general bazat pe ecografia abdominală, sau intraoperator, când chirugul deschide burta pentru alt organ.
Hepatita acută/cronică E ALTCEVA! Nu face obiectul acestui articol!
Cât e de grav să am ficat gras/hepatosteatoză?
Răspund: depinde.
Și am să fac analogia cu un om gras. E grav că-i gras? Păi, să vedem întâi cu cât a depășit greutatea optimă, dacă asta-i ceva recent, sau e așa de mic copil, dacă există boli supraadăugate, ce obiceiuri de viață are etc. Este posibil ca un om gras să fie mult mai sănătos decât unul slab dar, statistic, șansa ca excesul de greutate să ducă în timp la complicații, e mare.
La fel ficatul gras. A atacat grăsimea celula hepatică – adică ficatul însuși? Dacă a atacat-o, afli prin cele 3 cunoscute probe hepatice căutate în sânge: TGO (notat și GOT dar și ASAT dar și AST), TGP (ALAT/ALT) și Gama GT. Așadar: mâna palpatorie a medicului+ecografia pot să arate că ficatul e mărit, atunci când e mărit. Iar analizele de mai sus arată dacă, așa mărit cum e el, ficatul tău funcționează prost sau bine.
Odată înțelese aceste aspecte, ne va fi mai ușor să pricepem logica căutărilor, a concluziilor medicale, a recomandărilor și tratamentului. Probele hepatice modificate – TGO, TGP, GamaGT mari pot avea diverse cauze, iar steatoza hepatică e doar una dintre ele, poate chiar cea mai simplă/banală. O altă cauză a analizelor modificate de căutat/bătucit corect și bine, sunt virusurile hepatice. (Aici putem insera termenul de hepatită acută/cronică. Dar e cu totul altă poveste, va fi un alt articol!)
La final, mai zdruncin două mici legende.
Una – să știți că steatoza hepatică nu-i direct proporțională cu obezitatea/grăsimea corpului, ci mai degrabă cu valoarea grăsimilor din sânge, și regimul vostru de viață. După cum și valoarea colesterolului din sânge nu-i obligatoriu mai mare la obezi, decât la slăbănogi. Cauzele genetice sunt și ele extrem de frecvente.
Alta – să știți că ficatul in NU DOARE, de durut doare foița care îl învelește, capsula hepatică, atunci când e întinsă mecanic de un ficat voluminos dedesubt. Dar să mai știți și că, în bolile ficatului, ultimul simptom care ne îngrijorează e durerea. Apar multe altele înainte, iar cel mai des sunt analizele modificate. Deci, dacă nu ai și alte simptome supărătoare/vechi și brusc te doare buta în dreapta, să știi că ficatul va fi pus pe poziție codașă la posibile cauze.
Și încă ceva: dragi români cititori ai Blogului Otiliei, nu uitați că nici un Google nu poate înlocui medicul tău și că Blogul Otiliei este strict o orientare spre ceea ce e cel mai probabil statistic, spre ce scanează, de obicei, creierul medicului tău când intri în cabinet cu un anume simptom. Fiindcă, în medicină, concluziile se axează pe cazul concret al fiecăruia și există situații imprevizibile care pot duce la reevaluarea radicală a primelor soluții.
De aceea, a lua nebunește Hepatoprotect și alte asemenea fiindcă „te doare sub coaste în dreapta” e o aberație, după cum tot aberație este și să te bazezi pe „medicamente pentru ficat” când ai ficatul gras, în loc să vezi de cauze și rezolvarea lor țintită – PE PRIMUL LOC REGIMUL DE VIAȚĂ, apoi statinele!
Tot așa, nu-i ok să utilizezi produse farmaceutice fără diagnostic, să te consulți cu prima persoană pe care o găsești la casa de marcat la farmacie (fără să te asiguri că discuți chiar cu FARMACISTUL unității), tu bazat pe propriile-ți supoziții și zicând „dați-mi vă rog ceva pentru ficat”, pentru că ieri te-a durut tare burta. Sau să urmezi senin experiența unui apropiat, crezând că sunteți la fel dacă aveți TGP-ul mărit la fel.
Despre statine și colesterol, citește aici: