Degerăturile. Atacul furibund al gerului. Sfatul chirurgului
Guestpost dr. Oana Goidescu, chirurg.
„De la ger vânt şi zăpadă,
Degetele pot să cadă!”
Nu, nu este o exagerare, este din păcate o realitate cu care noi medicii ne confruntăm în fiecare iarnă după zilele de viscol.
Scosul cizmelor de cauciuc şi a şosetelor cu tot cu 1-2 degete, deşi pare desprins din filme cu zombie, să ştiţi că se întâmplă!
Bun, hai s-o luăm de la capăt.
După definiţie, degerăturile sunt leziuni generate de expunerea la temperaturi scăzute, timp îndelungat. Apar de obicei pe zonele fără protecţie (gen faţă, urechi) şi la extremităţi. Adaugă şi umezeală şi ai tabloul complet. Sau aproape complet. Alţi factori favorizanţi?
Păi… încălţăminte şi îmbrăcăminte inadecvată, fie din cauza canoanelor modei (prea strâmte, prea subţiri), fie din motive de pură funcţionalitate (încălţăminte de cauciuc – mai ales dacă stai la ţara şi nu te duci cu botine cu toc să faci curat în grajd) fie… pur şi simplu sărăcie. Persoanele fără acoperiş deasupra capului, ocupă cam toată iarna camerele de gardă.
Alte motive?
Circulaţie precară: arteritici, diabetici. Polineuropatie, adică nu prea simţi că ţi-e frig. Iar aici, diabeticii îşi iau partea leului!! Aşadar: diabetici, MARE ATENȚIE la degerături, fiindcă puteţi să nu le simţiti!
Alcoolul??
Chestia cu „alcoolul face bine la frig” e valabilă numai pentru reclama la butelcuţa de la gâtul unui dulău Saint-Bernard. În rest, FACE RĂU!!.
Deshidratare? Oboseală? Hipoproteici? Iacă poznă… alte cauze ale degerăturilor.
Evident că n-o să-ţi cadă nasul sau degetele din prima.
Începe cu mâncărime, roşeaţă, şi – dacă rămâi în frig – continuă cu flictene (băşicuţe cu lichid), apoi cu leziuni tot mai extinse, incluzând pe lângă piele şi vase de sânge, nervi, tendoane.
Ce-i de făcut CA SĂ EVIȚI DEGERĂTURILE?
Păi, pentru început nu te mai iei după folclor. Adică să nu freci voiniceşte zona cu zăpadă. Nici să nu reîncălzeşti rapid zona cu căldură intensă. Ambele fac rău. Da’ rău de tot!!
ATENȚIE, deci: reîncalzirea se face treptat, fără sticle cu apa fiartă, că şi aşa sensibilitatea termică e pe copcă şi rişti, feri Doamne, să te mai şi arzi.
Ar fi bine să te vadă un doctor! O să-ţi dea o combinaţie de buline şi o să urmărească cum se delimitează zona, asta dacă ai ajuns la el mai târzior şi cu leziuni mai întinse. Dacă ai deja băşici, o să primeşti şi un antibiotic.
Pentru cazurile grave cu leziuni care ajung la cangrenă… din păcate soluţia e amputarea.
Vezi că, după ce-ţi trece degerătura, zona rămâne sensibilă la variaţii de temperatură şi o să-ţi dea de ştire… mai ceva ca genunchii lui Mamaie înainte de ploaie.
În concluzie, nu uita:
-îmbrăcăminte adecvată frigului, nici largă nici strâmtă
-încălţăminte la fel
-dacă te ştii cu tulburări de circulaţie şi sensibilitate, atenţie sporită! Lasă vraja cu alcoolul şi… dacă ai comis-o, te duci urgent la doctor. Nu te tratezi singur de degerături!