Comandă setul AKUTOL, AICI

De ce mi-a crescut tensiunea? ZECE întrebări care cer răspuns.

ZECE întrebări ca să aflăm de ce ți-a crescut tensiunea.

Extrem de multe mesaje private adresate mie de necunoscuți, sau prezentări reale în camera de gardă, vin de la pacienții cu „mi-a crescut tensiunea”. „Am tensiunea 180/95, sau mai rudimentar – 18 cu 9, ce să fac?”

Și atunci, prima întrebare pe care o pun, una VITALĂ, fiindcă de răspunsul ei va depinde tot ce voi decide ca medic, este:

1.- Dar de ce ai măsurat-o?

După ce stabilim de ce a măsurat-o, în majoritatea cazurilor ca să se afle în treabă dacă tot e Crăciun, în destule cazuri fiindcă a amețit, (or ultima cauză a AMEȚELII este valoarea mare a tensiunii arteriale), urmează obligatoriu aceste întrebări:

2.-CU CE ai măsurat-o, cum anume?

De obicei, cu scule electronice îndoielnice, surse mari de eroare, tehnic incorect.

Apoi:

3.-Ce schemă de medicamente ai la această oră, decisă DE CINE?

Apoi:

4.-Respecți schema zilnic, la aceeași oră, sau o modifici în funcție de tensiometru?

Apoi:

5.-Ai avut vreun eveniment de stres acut în ultimele ore?

Apoi:

6.-Cât de des vii în camera de gardă, fiindcă-i mare tensiunea? Când ai mai fost aici?

Apoi:

7.-Ce alte boli cronice, cunoscute, ai?

Apoi:

8.-Când ai făcut ultima dată EKG, analize de laborator?

Apoi:

9.-Pe cine ai medic de familie? Aveți o relație bună, în managementul bolilor? Sau doar îi duci schema de la cardiolog spre compensare lunară, iar în rest tinzi să o iei pe cont propriu, ceea ce e TOTAL păgubos/greșit.

  1. Hai să măsurăm acum/(sau măsoară-ți acum) tensiunea! Majoritatea sunt revenite la normal, odată cu dialogul.

Dar cele zece puncte prealabile arată de ce nu pot, NU AM CUM!! să vă răspund la mesaje gen am 180/95, ce să fac? Fiindcă răspunsul este elaborat, lung, presupune un dialog de jumătate de oră. Presupune să ai încredere în mine, câștigată în timp. Să ții cont de ce spun. Presupune o epopee întreagă! Care-i va răspunde, după cum observăm, în primul rând întrebării DACĂ ÎNGRIJORAREA TA E JUSTIFICATĂ. Abia apoi, răspunsul va da și soluții. Ar fi extrem de simplu să pot zice din prima „bagă un Furosemid în fesă, dacă are cine, sau un Captopril sub limbă, dacă-l ai în preajmă”. Dar e INFINIT mai complicat, mai fin, mai subtil.

 

 

9 Comments

  1. gurd 26 decembrie, 2020 at 4:48 pm - Reply

    Bune intrebari.
    Eu am masurat-o pentru ca aveam o presiune mare in zona fetei si a urechilor si am avut o surpriza cand am vazut cat este: 14, chiar si 15 – eu, care in trecut aveam tensiunea foarte mica. Am mers la doctorul de familie si mi-a dat tratament fara sa masoare cu instrumentele lui, pe holul clinicii ca e pandemie :(
    Am hipotiroidie subclinica, iau tertensif si sinupret de 10 zile.

  2. Otilia Tiganas 27 decembrie, 2020 at 9:07 am - Reply

    Nu riscati.

  3. Flory 28 decembrie, 2020 at 8:23 am - Reply

    V-aș ruga sa ne spuneți și noua care e cel mai bun tensiometru pe care ar trebui să-l aibă orice familie în casa? Va mulțumesc!

  4. Dobo Diana 9 ianuarie, 2021 at 12:29 pm - Reply

    Tensiometrul mecanic, nu electronic, dar necesită niscaiva cunoștințe medicale, zic. Așa că mai bine nu ți o măsura acasă, și mai ales nu din plictiseală sau pentru că ți se pare că i ceva la modă.

  5. Dani 11 ianuarie, 2021 at 10:15 am - Reply

    Informații foarte bune – notate în agenda, ca o hipertensiva ce mă aflu. Ce facem în cazul în care antiinflamatoarele (ne) cresc TA? Sunt în plina criză de discopatie cervicală +lombară de circa 3 săptămâni. De cateva zile nu am mai rezistat fără ceva medicație. Am primit Vimovo, și am observat ca îmi crește TA…Am renunțat după 3 zile, iar durerile se ameliorasera.
    Gânduri bune va transmit,

    • Otilia Tiganas 11 ianuarie, 2021 at 10:40 am - Reply

      Antiinflamatoarele nu cresc tensiunea, deci automăsurarea pe durata tratamentului nu-i necesară. Deloc. Nu amesetcam borcane, mai ales emoționale. Antiinflamatoarele (abuzul) sunt incriminate in efecte sec cardiovasculare, deci aplicate inimii. Vimovo cu continut de Naproxen – cel mai utilizat antiinflamator în SUA, are și cele mai mici efecte adverse cardiovasculare, cunoscute. Din acest moptiv, pe durata intervenției cu Vimovo, va vedeți mai departe de schemă, nu abuzati măsuraâd, e inutil, si gata. Reduceți sarea din alimentație pe această perioadă. (PS. relatia dintre antiinflamatoare si cresterea tensionala este din tată-n fiu, cu multe verigi intermediare, mai exact dacă rețin multă apă-n corp și declanșează mecanisme consecutive. Deci departe de schema- „inghit aia si creste tensiunea”!)

  6. Natalia Natalia 16 ianuarie, 2021 at 10:19 pm - Reply

    Pacienta insulinodependenta, analize uzuale recente bune, fara modificări, doppler arterial fara modificari semnificativ patologice, cu HTA in tartament cu Atacand 8 dimineata si seara, dp ultima schema data de cardiolog, in trecut scheme cu Monopril, Tenaxum, Furosemid. In prezent, la cateva zile TAS 180, 168, si pana la programarea urmatoare ce pot lua? Cum sa mai ajustez? Am mai luat un Tenaxum la valorile acestea…. Dar dp 8 ore, iar începe sa creasca. Ce as mai putea asocia? Multumesc anticipat.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI


Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.