Comandă setul AKUTOL, AICI

I-am dat bani doctorului, că mi-a cerut!

Par chestiuni de formă, dar sunt de FOND: cuvintele pe care le utilizăm în vorbirea curentă.

Și fiindcă mocirla de pe creştetul medicilor români n-o mai spală nici Dunărea (ciubucari, şpăgari, inumani, criminali), fiindcă ştiu SIGUR că eu, la cei 53 de anişori, n-am cum să mai prind (în această viaţă terestră) un statut modificat (în bine) al medicului român, am să lucrez azi exclusiv la butoane fine.

CUVINTELE.

Cuvintele/exprimările rămase în uz din epoca ceauşistă şi care sugerează subliminal altceva decât ceea ce este. (Vezi titlul postării!) Un soi de cerşeală, de smuls cu japca. Parcă-l şi vizualizezi pe medic cu privirea hulpav-exoftalmică spre portofelul tău, salivând la văzul bancnotei…

CHIAR ȘI ATUNCI CÂND EL, MEDICUL, ÎNCASEAZĂ BANI LEGALI, tu continui să zici:„medicul mi-a cerut/luat 25 de lei”, în loc de „a perceput 25 de lei onorariu”. Spui „mi-a luat bani”, în loc de “m-a taxat” sau „a taxat”.

Asta pleacă, presupun, şi de la obiceiul destulor medici să nu emită („taie”) chitanţă pentru sumele încasate – repet – LEGAL.

„I-am dat bani pentru adeverinţă”, în loc de “am achitat”.

Și sunt multe, ele. Toate pe aceeaşi idee.

Vocabula “onorariu” ne este străină. Sună chiar ciudat.

Și conduc ele, expresiile astea, invariabil, ca o spirală, la ideea de: ciubuc, mită, „foloasă” necuvenită, fraudă etc.

De aceea… m-am gândit eu azi, aşa: că măcar acolo unde nu-i, să nu lăsăm să sune de parcă ar fi! O grămadă avem onorarii, taxe afişate, încasări legale. Măcar acolo, hai să le spunem „onorarii” în loc de „mi-a cerut” şi „i-am dat”.

În 75 – 100 de ani, tot băgăm “onorariile” astea în vocabularul de bază!

(PS. Când vii de la notar, zici „am plătit”, „a costat”, nu „mi-a cerut”, „i-am dat”. Întrebi “cât te-a costat avocatul?” nu „cât ţi-o cerut ăla?”)

9 Comments

  1. Alex 4 octombrie, 2016 at 3:44 pm - Reply

    „Asta pleacă, presupun, și de la obiceiul destulor medici să nu emită („taie”) chitanță pentru sumele încasate – repet – LEGAL.”

    Atat timp cat nu este emisa chitanta, acele sume sunt incasate ILEGAL – evaziune fiscala.

    • Otilia Tiganas 4 octombrie, 2016 at 4:04 pm - Reply

      Asa-i. Evaziunea fiscala e ilegala. O anume zona a ilegalului. O alta zona este dreptul de a incasa sume, organizarea ta juridica etc. Faptul ca incasezi sume pentru servicii medicale decontate de CAS, deci care nu ar trebui deloc taxate, e o alta forma a ilegalitatii. Sau faptul ca incasezi sume dandu-te medic cand tu de fapt esti sondor, e alta forma a ilegalitatii. N-am vrut sa fac chiar tratat stiintific in trei volume, voiam o simpla postare pe blog.

  2. Oana Goidescu 4 octombrie, 2016 at 7:23 pm - Reply

    Ok. Si când sumele sunt incasate în caseria spitalului si se da chitanță, tot aia cu „mi-a cerut” se aude. Cu varianta mai prompta :” ce, fă, vrei bani?”

  3. Cristian 4 octombrie, 2016 at 9:20 pm - Reply

    De acord d-na doctor , vocabularul romanilor este greu de schimbat dar sa recunoastem ca prin spitalele din Romania doctorii chiar cer spaga ptr serviciile gratuite (operatii etc etc ) Nu vorbeam de medici de familie care merita tot respectul ptr munca care o fac in conditiile actuale ( softul de CNAS ca si exemplu ). Eu personal locuiesc in strainatate si aici nici macar nu se pune problema sa ma gandesc ca trebuie sa dau spaga la doctor.

    • Otilia Tiganas 6 octombrie, 2016 at 3:56 pm - Reply

      Sigur. Articolul mu nu se referea la spaga.

      • Cristian 6 octombrie, 2016 at 7:29 pm - Reply

        Aveti perfecta dreptate. Vroiam doar sa subliniez anumite aspecte din sistemul medical .

  4. Dan Cismigiu 5 octombrie, 2016 at 2:16 pm - Reply

    Doamna, transformati spaga medicilor intr-o problema de semantica. Banii, necuveniti, primiti de medici sunt spaga, nu onorariu. Notarii sunt liberi profesionisti si, in consecinta, primesc onorariu. Medicii angajati ai statului, primesc spaga/foloase necuvenite, nu onorariu. Rog a nu se confunda cu bacsisul oferit ospatarilor, soferilor de taxi etc. Daca pacientii spun ,,am dat” si nu ,,am platit”, vina apartine medicilor, ce nu se pot ridica mai presus de astfel de practici. Bolnavii oferă spaga, nu din dragoste pentru medici; ei se tem ca, altfel, nu vor fi tratati cu profesionalism. Are sens o discutie despre deontologie profesionala sau moralitate?

    • Otilia Tiganas 6 octombrie, 2016 at 4:06 pm - Reply

      Dan Cismigiu, discutia are sens.
      Sunt medic de familie in contract CAS.
      1. Serviciile decontate de CAS nu se taxeaza. NU SE TAXEAZA, am zis.
      2. Cele nedecontate, care-s afisate la intrare si se taxeaza, sunt onorarii si se emite chitanta.
      CUVINTE CHEIE:spaga, onorariu
      Spaga-i spaga, onorariul onorariu. Dar mai bine recititi articolul meu.
      Recapitulare.
      spaga= mita, ciubuc, foloasa necuvenita se refera la servicii PLATITE deja de asigurari, pentru care medicul mai pretinde sau accepta bani.
      onorariu= incasare legala= taxarea de catre medici a seviciilor neplatite de asigurari. Emite chitanta, si are lista de sevicii afisata la loc vizibil.
      (PS. Am obosit… Copiii care nici asa n-au inteles nimic, sa-si ia profesor particular!)

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI


Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.