Colesterolul nu-i o boală! Atunci, ce este?
Colesterolul nu-i o boală, nici o otravă!
Este substanța pe care organismul o utilizează ca să lege celulele, un “adeziv” să-i zicem. Și, până să ajungă el la celule, trece prin sânge unde îl putem găsi, făcând analize. Acolo putem vedea dacă-i mult, puțin, sau fix cât trebuie. Cantitatea de colesterol din corp este determinată în primul rând genetic, abia apoi de alimentație. Cumva… ca oamenii mai grași și mai slabi, din născare. Dar la care, totuși, regimul este esențial, numai că un om predispus la îngrășare va lipi tot ce mănâncă și regimul lui trebuie să fie mai sever ca să-l ajungă din urmă pe cel slab genetic.
Bun. Acuma. Colesterolul are două fracțiuni distincte. Colesterol rău- LDL colesterol și bun- HDL colesterol. Nici un studiu, însă, nu a dovedit că cel rău e atât de rău încât trebuie făcut să dispară, sau că cel bun e atât de bun încât ni-l dorim cu tonele.
Ce efecte negative în corp are colesterolul?
Aici e buba. Colesterolul circulant, din vase, se depune pe pereți ca piatra din apă, pe țevi. Și, după o vreme, rupe sau înfundă țeava. Așadar, el aduce UN RISC uriaș pentru evenimente cardiovasculare majore, grave, dar asta în timp. Mai exact, risc pentru infarct de miocard și accident vascular cerebral=paralizie.
El colesterolul+hipertensiunea arterială, sunt cele mai dovedite, clare, limpezi, sigure RISCURI la bolile vaselor și ale inimii. Doar fumatul în cancerul pulmonar și arterită, mai sunt chiar atât de sigure.
Din acest motiv, scăderea colesterolului prin oricare mijloc PREVINE și EVITĂ infarctul, paralizia. Asta face.
Cât timp e mare, el lucrează tăcut, distrugând vasele (ateroscleroza, plăci de aterom) dar tu nu simți nimic în corp. Nu te doare, nu te apasă, nu transpiri, nu tremuri, nu nimic. El lucrează tăcut. Iar tratamentul decis de medic nu face să te simți mai bine, mai odihnit, nu taie durerile de cap, nici amețelile, ci pur și simplu îți prelungește viața și evită moartea prematură sau subită.
Cum scădem colesterolul?
- Cu mișcare, da.
- Cu regim, da. Dar nu regim vegetarian, nu el e cheia!! Ci un regim cu alimente fără colestrol. Alimentele cu aportul cel mai mare de colesterol sunt organele: ficat, creier, smântîna, laptele nedegresat, frișca, brânzeturile din lapte nedegresat, oul, grăsimile animale, dar despre asta puteți căuta cu Google. Încă ceva: colestrolul din sânge n-are nimic comun cu obezitatea! Poți fi gras cu colesterol bun, sau foarte slab cu colesterol uriaș. Există și copii cu colesterol mare fiindcă, așa cum spuneam, treaba asta e determinată genetic.
- Cu tratamente alternative, complementare, naturale DA, nu le exclud
DAR!!
s-a dovedit în studii că scăderea lui (la aceia care îl au foarte mare, nu doar ușor peste normal) din regim+metodele de mai sus este insuficientă pentru protecția pe care ne-o dorim. Chiar dacă ar urma un regim cu ZERO colestrol, tot nu scade cât trebuie.
- Cea mai eficientă metodă de curățare, “Calgonul farmaceutic”, este clasa STATINELOR, deja suficient studiată la nivel mondial și care-i aur curat. Simvastatina, rosuvastatina, atorvastatina, cu diferite denumiri comerciale: Atoris, Simvor, Simvacard, Rozucor etc. Există o grămadă!
CÂT scădem colesterolul, ca să fim protejați?
Aici răspunsul corect e „depinde”. Sau „medicul tău va decide”. Fiindcă, la persoanele care în afara colesterolului mărit mai au și alți factori de risc- fumatul, sexul masculin, vârsta, rasa, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, infarct sau accident vascular deja întâmplat etc, scăderea trebuie făcută MULT mai drastic. Medicul stabilește valoarea ȚINTĂ care te avantajează și care, de obicei, este mult mai mică decât îți închipui. Pentru asta el, medicul, va jongla ȘI cu DOZA statinei pe care ți-o indică, după ce îți calculează scorul de risc.
Greșeli de evitat:
- Nu am mai luat simvastatină, fiindcă deja colesterolul total e bun în sânge.
- De ce să iau statină, dacă am colestrolul bun?
- Nu iau statine că-s otrăvuri, și zice lumea că distug mușchii! (Nu te lua după lume, citește ce scriu profesioniștii, sau întreabă-i.)
- N-am de ce să iau statine, mă simt bine, nu mă doare nimic iar de când am fost la Felix, nici nu mai amețesc.(Zic zâmbind: -Ce are sula cu prefectura?)
- Teoria conspirației mondiale. Nu-i nevoie de niciun fel de statine în noi, dar firmele vor să vândă medicamente. Miliarde fac pe seama noastră! (Fac miliarde, sigur, da-i păcat să tragi un infarct sau o paraliză ca să pui la colț producătorii de medicamente)
- Teoria conspirației naționale. Doctorii bagă în noi statine fiindcă firmele producătoare îi duc în excursii scumpe și le dau bani și cadouri! (Uite, eu sunt contraargumentul ganrantat. Nici bani de excursii, nici de reclamă pe blog cu statine, nici nimic. Scriu despre ceva în care CRED.)
CE FRACȚIUNE a colestrolului o urmărim în sânge, ca să fim liniștiți?
LDL colesterolul, (deci cel rău!!), ÎN DINAMICĂ. Cât a fost la pornire și cât e acum. Nu-l compari cu al vecinului, nici pe cel rău cu cel bun, nici nu te bazezi doar pe colesterolul total, și nici pe ce zice Google. ȚINTA e individuală, decisă de un medic brici, care toată ziua numai despre „colestroale” citește și-i tobă pe subiect.
RISCUL e o treabă statistică.
Scorurile de risc în medicină sună cam așa
– Care-i riscul tău să faci… cutare boală sau complicație, în următorii zece ani?
Polul opus riscului (negativ), adică șansa (pozitivă) ar fi gen „care-i ȘANSA ta să iei potul cel mare la loto? Dacă nu joci, e ZERO. Dacă joci e ușor peste zero, dar NU E ZERO.”
Tradus- care-i șansa ta să trăiești mult și bine, fără griji, ignorând tensiunea mare, colesterolul în sânge uriaș și având cazuri de deces în familie pe boli cardiovasculare? Păi, nu-i zero. Este posibil. Da, se poate. Dar e extrem de puțin probabil.
Din acest motiv, exemplele individuale gen “eu am colestrolul uriaș, dar nu bag în mine chimicale și nu hrănesc firmele farmaceutice și nu-l ascult pe măgarul de medic care toarnă-n mine prostii, mânc cum vreau și uite, trăiesc”, nu sunt semnificative. Da, el trăiește și poate va și trăi fără griji. Statistic, ESTE posibil să nu pățească nimic, dar cu șanse mici. Însă azi vorbim de tine, nu de el. De tine, care dorești să-ți MICȘOREZI la maximum ȘANSA să mori tânăr, să paralizezi etc.
Ca să vă fac să mă înțelegeți. Despre rolul fumatului în cancerul pulmonar, sau în general în bolile cronice pulmonare, nu mai e cazul să vă explic. Le știu toți. Și toutși, putem vedea (o dată-n viață) un bătrânel de 85 de ani care fumează de rupe de pe la 16 ani și n-are nici pe dracu`.
Sau invers, cancer pulmonar la nefumători. Este posibil. Însă, tot în jur dacă privești, câți din marii fumători cu deceniile mai sunt azi în viață sănătoși apți de muncă, fără sufocări și fără flegmă, ai să vezi diferența STATISTICĂ.
Vă rog
- Să nu săriți la foc automat să mă întrebați de efectele adverse ale statinelor, fiindcă fac un articol separat.
- Să citiți în josul textului despre trigliceride= alte grăsimi.
- Să nu treceți la combătut statinele cu o viață sănătoasă, fiindcă răspunul meu e unitar – Am redactat acest articol după o meticuloasă documentare. Da, viața sănătoasă + regimul corect sunt VITALE, dar pentru aceia născuți cu un colesterol mare, nu-s suficient de protectoare. Trebuie cumulat cu statinele.
Alte articole ale mele pe acest subiect vast, citește aici http://www.otiliatiganas.ro/trigliceridele-cumnatele-colesterolului-in-trei-cuvinte/