Comandă setul AKUTOL, AICI

Cine eliberează Certificatul de deces în weekend?

Un text documentat beton, fragmente lege, semnat de dr. Mihaela Pop, medic de familie. Să vedem ce zice legea despre îndatoririle medicului/insitiuţiei care este obligată să elibereze Certificatul de deces în diverse situaţii speciale, dar şi în cele obişnuite. Fiindcă nu-i despre „a servi”, a fi uman, a fi bun/blând, ci e treabă gravă, serioasă, pentru care semnatarul răspunde cu capul. Și pentru care există legi clare.

Că nu toţi cei implicaţi cunosc aceste legi şi apoi dau din colţ în colţ şi pun familiile pe drumuri – bazat pe supoziţii -, asta-i deja altă poveste.

Aşadar, Mihaela Pop, ai cuvîntul! 

……………………………………………………………………………………………………

Pe lumea asta se mai şi moare. Incredibil,nu?! Ei da, dragii mei, medicina modernă nu e deloc aşa de modernă, din moment ce ştie să ne investigheze peste tot, mai ceva ca Securitatea, dar nu a reuşit să inventeze elixirul tinereţii fără bătrâneţe ţi al vieţii fără de moarte.

Ce face medicul de familie cand unul dintre pacienţii înscrişi pe lista sa  decedează?

Când medicul de familie ia act de decesul unui pacient înscris pe lista sa, trebuie să se deplaseze la domiciliul/reşedinţa acestuia şi să constate decesul. Constatarea decesului se realizează NUMAI prin examinarea directă a corpului persoanei, verificând absenţa semnelor vitale (puls, bătăile inimii, respiraţie, tonus muscular, tonusul pleoapelor, reflexul cornean, reflexul fotomotor, absenta activităţii nervoase superioare), coroborat cu prezenţa semnelor reale ale morţii (lividităţi cadaverice, rigiditate, răcire, deshidratare, autoliza).

În situaţia în care semnele morţii reale nu sunt instalate, iar corpul persoanei este APARENT fără viaţă se impun: anunţarea serviciului de urgenţă 112 şi începerea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie până la venirea salvării sau până la instalarea semnelor morţii reale.

Confirmarea diagnosticului de deces se poate face atunci când, la examinarea corpului, se constată prezenţa a cel puţin un semn al morţii reale.

Între constatarea decesului şi certificarea decesului (eliberarea Certificatului medical constatator de deces) trebuie să existe un interval de 24 ore. ( Art.45. al 2) din Ordinul nr.1134/C/25.05.2000 al Ministerului Justitiei şi nr.255/04.04.2000 al Ministerului Sănătăţii şi Familiei- publicat in MO, Partea I, nr.459/19.09.2000.

La certificarea decesului, medicul de familie trebuie să facă identificarea persoanei (pe baza cărţii de identitate), să stabilească data, ora şi locul decesului şi cauza morţii (diagnosticul de deces).

  1. În situaţia în care există suspiciune de moarte violentă, moarte suspectă, sau deces de cauză necunoscută (art.114 CPP), medicul de familie are OBLIGAȚIA să sesizeze organul de  Poliţie care, la rândul său, va anunţa Procuratura şi serviciul de medicină legală.
  2. În situaţia în care decesul se produce la domiciliul pacientului, constatarea decesului şi  completarea Certificatului medical constatator de deces revine în sarcina medicului de familie, cu excepţia situaţiilor ce intră sub incidenţa art.114 CPP. (cele de mai sus)
  3. Dacă decesul se produce în spital eliberarea Certificatului medical constatator de deces revine în sarcina medicului anatomo-patolog care efectueaza autopsia anatomo-patologică. În situaţia în care nu se efectuează autopsie prosecturală, Certificatul medical constatator de deces se eliberează de către medicul curant de pe secţia în care a fost internat pacientul.
  4. Dacă decesul se produce în spaţii publice se anunţă Serviciul de urgenţa 112, care va urma protocolul specific (resuscitare şi transport la spital sau, în lipsa răspunsului favorabil la manevrele de resuscitare, transport la Medicina legală).
  5. Dacă decesul se produce în ambulanţă, medicul de la salvare este cel care va completa Certificatul medical constatator de deces.
  6. Dacă decesul survine în cabinetul medicului de familie şi nu există suspiciune de moarte violentă/suspectă/de cauză necunoscută, Certificatul se poate elibera de către medicul de familie. Este totuşi indicat să se solicite intervenţia IML în vederea efectuării autopsiei.
  7. Dacă persoana decedată nu are medic de familie, autopsia medico-legală devine obligatorie (nu exista medic care să poată da relaţii şi să-şi asume răspunderea privind cauza morţii).

-În cazul în care medicul de familie este în concediu, CMCD se eliberează de catre medicul înlocuitor.

-În cazul în care decesul survine în weekend/sărbători legale, constatarea decesului şi completarea CMCD se face de către medicul Serviciului de salvare.

Medicul de familie nu are obligaţia de a asigura continuitatea serviciului pentru eliberarea CMCD. Toate actele medicale pe care le eliberează medicul de familie şi toată activitatea medicala se desfaşoară în cadrul programului  de lucru raportat la Casa de Asigurări cu care medicul are contract. În cadrul acestui program, serviciul respectiv este decontat integral de către CAS.

Medicul de familie poate efectua (fără însă să fie obligat) constatarea decesului, şi poate elibera CMCD şi în afara programului raportat la CAS, dar numai cu plata acestui serviciu (deplasare, constatare deces si eliberare CMCD) de catre solicitant: aparţinătorii persoanei decedate. Onorariul perceput este stabilit de către medicul de familie şi afişat pe uşa cabinetului medical, se va elibera bon fiscal sau chitanţă. În această situaţie, medicul de familie nu va raporta serviciul respectiv la CAS pentru decontare.

 

 

 

 

4 Comments

  1. Ela Cocariu 21 februarie, 2017 at 9:59 am - Reply

    S-a schimbat codul de procedura penala, in baza art. 185 CPP se efectueaza autopsia medico-legala.

    • Anisoara 12 mai, 2017 at 3:52 pm - Reply

      In ce situatii, ca doar nu se face autopsia tuturor mortilor ??!

      • Otilia Tiganas 12 mai, 2017 at 5:40 pm - Reply

        normal ca nu.

        • Sorin 22 mai, 2017 at 11:39 am - Reply

          Ba normal ar fi sa da. Poate ca ar fi chiar util sa mai aflam ce gherle am mai dat.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI


Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.