Curge sânge din nas? Învaţă ce să faci de urgenţă!
Îmi curge des sânge din nas.
Copilului meu îi curge sânge din nas, cum răceşte puţin.
Epistaxis se cheamă această sângerare.
Poate avea multe cauze, dar cel mai des nu depistezi o cauză anume, să ştiţi asta! Pur şi simplu, „nişte văsuţe” din nasul tău sunt mai sensibile şi se sparg uşor. Aşa cum unii fac foarte uşor vânătăi imediat ce se ating de vreun colţ de masă sau pat. Și asta nu înseamnă că au boli ascunse.
Una dintre cauzele/boală ale epistaxisului la adult, da, poate fi criza hipertensivă, tensiunea foarte mare deci, când criza sparge văsuţul. Dar, repet, nu-i asta principala cauză!
Cei cărora povestea sângerării nazale li se repetă, care au fost deja la doctori căutând cauze mai rare şi li s–a spus că ele nu există, se pot linişti. În special la copii, epistaxisul la răceli e banal. Nu curg muci, ci mai curge sânge, na. Nu-i capăt de ţară, nu te panica.
Iată ce ai de făcut când începe să curgă sângele din nas.
-Te aşezi pe scaun, capul aplecat uşor în jos, dedesubt un lighean! (Nu ţii capul în sus, aşa cum ne mai învăţau pe vremuri la şcoală.)
-Povestea cu mâna ridicată e legendă, n-ai treabă cu mâna.
-Apeşi puternic cu degetele pe nara din care curge sângele şi ţii aşa zece minute, fără să dai drumul. Ascultă-mă. Citit aici, “zece minute” pare o nimica toată. Pare puţin. Dar când apeşi tu pe nară cu capu-n jos şi ligheanu-i sub ochii tăi, zece minute e foarte lung! Și tinzi să-i dai drumul apăsării mult mai repede. Deci, uită-te la ceas! Zece minute după ceasul real, nu după ceasul tău interior, tu stresat de vederea sângelui roşu. Imaginea sângelui sperie pe oricine!
-Încearcă să nu înghiţi sângele, fiindcă el irită stomacul şi maţele şi dă alte baiuri pe urmă.
-Nu bagi vată pe nas. De preferat să nu bagi nimic, doar să apeşi răbdător, cum spun eu.
-O pungă cu gheaţă plimbată pe obraz, imediat lângă nas, pe partea unde curge sângele, poate face minuni. Știi ce? N-ai gheaţă pregătită anume? Nu-i bai. Ia punga cu fasole verde congelată pentru iarnă şi aplic-o pe obraz, interpunând o pânză. Ia punga cu puiul pentru supă, dacă n-ai fasole verde. haha… Zic asta, fiindcă am auzit şi- „Dar nu am avut gheaţă ca să pun!” de la oamenii mei cu congelatoarele blindate pentru iarnă.
-Dacă eşti adult şi ai cu ce, DA, măsoară-ţi tensiunea. Dacă-i mare, dacă-i uriaşă, apelezi urgenţe. Musai. Dar între timp faci ce scrie mai sus.
-Dacă tensiunea e ok, fă gesturile banale de oprire a sângerării, înainte să suni salvarea. Cel mai des, pe când ajunge salvarea, sângele e deja oprit. Un telefon la medicul tău de familie e fără rost, îţi va zice să faci ce zic eu.
-După ce sângerarea a trecut, a doua zi așadar, categoric nu bâzâi nasul cu nimic, gen beţişoare de curăţare sau mai ştiu eu ce, eviţi să sufli nasul puternic şi faci o cură de vitamina C conform vârstei și la înțelegere cu farmacistul.
-La final citeşti şi alte articole din Blogul Otiliei, bucuros că de epistaxis ai scăpat cu bine.
Multumim mult pentru sfaturi!
Doamna dr, eu pun vitamina A! Trece imediat.
Multumim pentru toate informatiile pe care le gasim pe blogul dvs.
Sanatate!
Sinte-ti de-a dreptul un fenomen.de aceea va invit in anul 2018 in luna care va convine pentru o vacanta binemeritata in Canada.Detaliile in sectia prive,nu va costa decit drumul in rest ne sarjam noi de restul,asteptam vesti.Punct principal ,nu va uitati sotul acasa,va rog.Intrare fara viza,deci aveti facilitati
Ohh, mulțumesc! Sora mea e în Canada+cumnat+cei trei nepoți,la Quebec. Nu am fost niciodată, aș/am veni!
multumesc pentru postare doamna doctor
Sunteți fenomenală!
Ohh multumesc, Gabriela!
Santeti o draguta
Bună ziua dnă/dră doctor (din câte am înțeles!)
După limbaj și acorduri, bănuiesc ca sunteți ardeleancă!
Dacă tot postați diverse soluții „medicale” pentru diverse ipostaze fiziologice, sfatul meu este acela să abordați soluții cât mai pertinente aplicabile și în alte situații, altele decât cele petrecute „acasă!”
În cazul sângerărilor nazale, ați venit cu o singură variantă rezolvată cu „ligheanul” într-o locuință!
Revin. Explicati-le celor care va gratulează pe acest site și alte situații întâlnite. Ce fac de exemplu dacă se întâmplă sângerarea în:
– mijloc de transport în comun;
– la birou, supermarket, sală de sport;
– pe stradă, la munte sau mare, etc.
Aceste variante sunt cele mai comune și des întâlnite.
Dacă sunteți dispusă să vă aduceți aportul cu anumite aplicații constatate de dumneavoastră și pe care le-ați dori transmise societății atât la nivel național cât și internațional, vă invit să publicați și într-o revistă internațională indexată BDI, editată în cadrul Universității din București.
Cu bine,
Prof. dr. Remus Dumitrescu
Bine ați venit pe blogul meu, domnule Profesor!
Da, sunt medic (primar) specialitatea medicină de familie, 2-3 decenii vechime, medicină practicată la țară, în varianta nenavetist, locuitor în sat. Intenția articolelor mele a fost/este o mică ieșire a pacienților din ignoranța absolută, măcar spre zona gri. Iar ca să fac asta, m-am bazat pe abilitățile scriitoricești, performanța-n gramatica și ortografia limbii române, plus propriile observații la cabinet. (Am și cărți publicate, nemedicale.)
Așa se explică faptul că ating exact ceea ce știu, chestiunile de care mă izbesc personal, fără pretenția unor articole destinate colegilor, ca sursă bibliografică.
Propunerea dumneavoastră mă onorează și uluiește deopotrivă, fiindcă știu rigorile unui articol cu adevărat științific, publicat într-o revistă indexată. Sunt atât de departe, cred…
PS. Nu întâmplător, chiar articolul cu epistaxisul, fără să-mi dau seama, s-a referit la pacienții mei, țărani. Scriind, uitasem că mulți alții cu epistaxis folosesc tramvaie, metrou, birouri. Când scriam, îi vedeam pe ai mei în fața tastelor…
cu drag Otilia Țigănaș
11. Nu lua aspirina pentru epistaxis/ Nu-i da aspirina copilului, pentru epistaxis, ca asa stii tu ca se da cand omul e racit. (scriu din proprie experienta)
Multumesc!
Respectul meu, dna Dr!!!! (Atat pentru articol cat si pentru acest raspuns genial prin sinceritate.)
Multumesc pentru apreciere!
Ohh, de am avea si in Iasi un medic ca dvs. M-am săturat să îi tot refuz tratamentul doctoriței mele (îmi da antibiotic puternic de fiecare data cand ma duc pentru concediu medical din cauza unor simple viroze respiratorii). Dar e bine ca va avem macar aici, pe internet.
Aveti. Trebuie identificati, numai eu stiu vreo zece.
Mulțumesc frumos pentru tot ceea ce ne explicați, sunteți extraordinara ca medic, ne explicați „pe limba noastră” va felicit și va mulțumesc din tot sufletul, va doresc o seara frumoasa
Multumesc pentru aprecieri, cu drag!
Pai, daca ați fi dispusă să îmi trimiteți cateva recomandări, va rog tare mult sa imi trimiteți un email la adresa pusa la comentariu.
Scrieti-mi la otiganas@yahoo.com