Când dăm paracetamol în răceală?
Când dăm paracetamol în răceală?
-Vă rog: la o temperatură de 37,2 se dă paracetamol la un copil de 9 ani ?
Iată un dialog de azi de pe paginile mele de FB, pe care îl aduc în față, fiindcă le răspunde multora.
-Nu. Nu se dă. La 37,2=SUBFEBRILITATE, deci încărcăm toxic corpul FĂRĂ ROST. Febra e un mijloc natural de apărare a corpului. E cu scopul uciderii virusului. Nu avem motive să intervenim, fiindcă frânăm procesul, intoxicăm organismul. Paracetamolul NU TRATEAZĂ, NU VINDECĂ, ci scade sec temperatura sau durerile. E ca și cum ai pune perdele la geam într-o cameră inundată, ca să nu se vadă că-i inundată, în loc să repari scurgerea de apă.
În viroze NU EXISTĂ tratament din afară. Doar corpul bolnav, prin anticorpi, linii complexe de apărare și reacții la poartă, vindecă. Tot ce băgăm, e ca să ajutăm corpul să nu sufere în acest război. Și mucii, și tusea și nasul înfundat – SUNT tot apărare.
Recapitulăm:
Paracetamolul NU TRATEAZĂ, NU VINDECĂ, NU SE DĂ PREVENTIV – deci nu se dă „ca să nu se agraveze boala”. Bașca are și desule reacții adverse. Iar când nu și le manifestă, înmocirlează corpul care ar trebui lăsat să lupte liber.
E dat (când e dat) DOAR ca să scadă eventuala suferință fizică a copilului – durerile -, sau ca să scadă temperatura de peste 38 cu 5, pentru a nu apărea convulsiile febrile.
Eu cred că se abuzează (și de) de paracetamol. Ca de antibioticele date GREȘIT/PROST, de am ajuns primii din Europa pe lista nimiciților în catastrofa antibioticului prescris fără ghiduri, după ureche.
Dar să revin la paracetamol.
Noi medicii, cel mai des îl dăm copilului ca să calmăm mama…
Sau în locul unor explicații prelungi, ca aceasta de mai sus.
Sau ca să nu pară că nu faci chiar nimic și fiindcă oamenii s-au obișnui să plece cu o rețetă de la medic. Sfaturile comportamentale, (deci cele mai importante în cazul dat!), sugestiile de îngrijire, nu-l satisfac emoțional pe părinte.
Așa că îl prescrii (pe paracetamol), chiar împotriva logicii clinice. Măcar nu-ți bați gura de pomană, mama e mulțumită „că i-ai dat ceva” copilului, adică musai un MEDICAMENT, farmacistul e mulțumit că are activitate.
La copil și imunitatea lui ulterioară, cine să se mai și gândească…
Din experiențele mele în gărzi: muncesc de zece ori mai mult ca să explic de ce NU-I DAU COPILULUI examinat MEDICAMENTE, și ce să facă mama cu el acasă, și de ce anume, și cum să țină aproape cu mine peste noapte pe durata gărzii, decât să notez rapid o rețetă cu paracetamol, tăcând.
Dna Dr,Buna ziua!
Va scriu din punctul de vedere al unui Farmacist.Nu suntem multumiti (cum ati spus dvs)ca avem activitate,basca avem destula,slava Domnului,mai ales cu explicatiile post consult medical,ptr ca sunt in continuare pacienti care pleaca nelamuriti din cabinetul Dr.Personal,mereu am oferit recomandari suplimentare la OTC uri privind utili area corecta,contraindicatiile si efectele adverse care pot aparea la consumul dozelor mai mari decat cele terapeutice.Cred ca asta e rolul nostru si aici ma declar multumita,nu la faptul ca am eliberat un paracetamol.As vrea ca profesia noastra sa nu mai fie luata in deradere si un prim pas spre o colaborare mai Buna Dr-Farmacist sa fie initiat in comunicarile dvs,pe care, de altfel,le apreciez.
Promovez activ, de mult, raportul colegial cald și coerent, medic-farmacist. Probabil ați citit texul meu având frustrări/răni precedente, așa cum și noi, medicii de familie, le avem când suntem ignorați sau subestimați de ceilalți specialiști. În textul meu nu m-am limitat la farmaciști, și nici măcar nu am atacat. Am scris și despre noi, medicii, care tăcem scriind rețete. Ați rupt din context o frază. Altminteri, nu e mare dușmănie între noi să zic eu că farmacistul preferă să vândă un produs, decât să nu-l vândă. Că doar nu ca să nu vândă nimic a înființat el farmacia. Și nici eu nu stau în gărzi gratis, sunt plătită. Cu mare mare prietenie am răspuns. Vă rog să nu puneți la îndoială afecțiunea mea pentru colegii farmaciști.
Stimată D-na doctor, problema este exact ceea ce ați scris la final: mulți dintre Dvs. preferă să nu muncească de 10 ori mai mult! Cine, Dumnezeule, să le explice mamelor că nu este bine să bage medicamente în copilași dacă nu voi, doctorii? Normal că o mamă intră în vrie când copilașul este bolnav dar vă deranjează că vine de prea multe ori la cabinet și, pentru a scăpa de ea cel puțin pentru 2 săptămâni, recomandați antibiotice. Mult mai avem până să ne facem toți meseria așa cum trebuie!
Ce facem când nasul înfundat nu mai trece și copilul nu doarme, deși este curățat cu lavaj, apa hipertona și se ajunge la un eventual sprei – ex biorinil (maxim 3 zile) și tot înfundat este?
Ne consultăm cu un medic bun – de familie, sau ORL.