Comandă setul AKUTOL, AICI

Antibiotice – viroze – febră

Din aşa-zisele răceli, dureri în gât, puseuri febrile (temperatură ridicată), peste 90% sunt virale.

Virusul NU este omorât de antibiotic. Doar de anticorpi, adică de “soldaţii proprii” pe care îi formează corpul tau întru anihilarea virusului.

Prin urmare, în peste 90 % din cazuri (procent ZDROBITOR!!), antibioticul este inutil. Nu-i bai că-i inutil, e chiar RĂU. De ce?

1.Corpul îl receptează ca pe ceva străin, ca pe o otravă, deci îşi va consuma energia şi timpul în a scoate această otravă. Prin pişu, caca, transpiraţie, pe unde poate, sărman` de el. În loc să se ocupe calm de virus şi „să-i dea în cap” cu anticorpii, tu obligi organismul virusat să se zbată cu antibioticul ca să-l dea afară.

2.După ce că nu face nimic ca lumea ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE, antibioticul inutil/greşit, omoară, în drum, şi ceea n-ar trebui ucis. Bacteriile “bune” de pe mucoase. Astfel vor apărea ciuperci, iritaţii, „acid la stomac” şi zeci de alte tâmpenii fără rost.

Aşadar. Ce ai de făcut în faţa virusului respirator? Manifestat cum ziceam cu: febră, strănut, tuse, nas înfundat, durere în gât, durere de cap, musculară etc.

1.Să ştii şi să-ţi asumi faptul că virusul, odată intrat în tine, îşi va face damblaua între şapte şi zece zile. Chiar 14. Că oricâte lopeţi cu medicamente ai băga, el tot îşi va face damblaua.

2.Să pricepi că antibioticul este o greşeală, în ciuda folclorului de pe stradă sau de la bunici! Și, dacă ai rezistat eroic să nu îţi cumperi de la colţ Ampicilină sau alte prostii preţ de 3 zile, în nici un caz nu greşeşti în a patra zi, tu deja fără febră, cu argumentul „nu mi-a trecut”. Fiindcă viroza nu trece în 3 zile!! NEVER EVER.

3.Să ajuţi corpul să creeze anticorpi, astfel:

** Îl bagi (pe corp) în pat, sub plapumă/pătură, ACESTA E PRIMUL ȘI CEL MAI IMPORTANT GEST: patul, cel puţin 3 zile. De ce? Ca să nu consumi energie umblând, lucrând, să o cedezi pe toată luptei din tine.

**Hidratezi corect corpul, care pierde lichid prin transpiraţie. Îi dai apă, ceai, supă, compot, ce-ţi vine, NU şi sucuri acidulate şi reci. Nu uita citricele!

**Regim lejer: mâncare puţină, uşoară, nu multă o dată. Respecţi asta, tot ca-ţi să laşi corpul să lupte, în loc să-l pui la digerat sarmale cu smântână şi şorici afumat. Orice boxer diletant vă va confirma că, înaintea unui meci, nu te îmbuibi porceşte, dacă vrei să dărâmi adversarul. Iar lupta corpului tău cu virusul chiar ESTE un meci.

**Medicamente simptomatice: Ai febră? Paracetamol. Te doare capul? Ibuprofen, sau variante. Te doare gâtul? Ceva de supt din farmacie, să zicem Tantum Verde. Ai diaree? Cărbune medicinal. Ai nasul înfundat? Picături de nas, etc. etc.  etc… variantele sunt miliarde. Farmaciştii vă ajută.

Cât timp le faci pe toate astea? Păi, primele 72 de ore de la debutul bolii. După 72 de ore ar trebui să mergi deja înspre bine, dar fără să fii complet vindecat.

Am să vă scriu în următoarele postări despre semnalele de alarmă privind agravarea unei viroze, despre legenda „roşu-n gât”, despre răbdare, raportul mamei cu medicul de familie, am să vă scriu multe, dar nu înainte să tocim PE DE ROST ce-am zis mai sus.

PS- O elementară logică privind atitudinea medicului asaltat de mămici disperate, cu copii febrili. Ce-i mai uşor? Hmm??? Să-i tragi o reţetă electronică cu Amoxicilină, adică un minut, sau să zici “din vorbe”, juma` de ceas, tot ce v-am scris eu mai sus. Ce-i mai uşor? Să bagi pruncul pe antibiotic şi te-ai spălat pe mâini de hărţuială, sau să-i răspunzi la telefon, fix când ieşi din baie udă, mamei, la afirmaţia:

-Doamna, uitaţi, i-am dat Nurofen deja de două ori şi tot 38 de grade are în funduleţ!

Pentru noi, doctorii, e mult mai greu să explicăm de ce NU facem ceva, (mai ales dacă mama se aşteaptă la „acel ceva”), decât să-i facem bolnavului hatârul.

În concluzie, când NU prescriu antibioticul, o fac nu de lene. Dimpotrivă. Mă bag la o muncă grea, cea cu explicatul.

La mine la Hăşmaş, antibiotic se dă tot la al treizecilea copil febril. Chiar mai rar.

………………………………………………………

Despre antibiotice mai puteţi citi aici:

70 Comments

  1. o femeie 8 decembrie, 2015 at 3:42 pm - Reply

    Incepe iar perioada de viroze si boli de toamna, pneumonii etc; pe un post francez recomandare e sa scadem temp. in dormitor la….18 gr si mai jos.

    Stau si ma gandesc: Franta are 60 milioane oameni si zona francofona inca cateva zeci de milioane; ori zice bine dr ala ori bate campii si toti ar trebui sa fie morti.
    A, si contra nurofenului (reactii alergice, problemele la stomac) si daca e rau ( mi-e si frica sa aflu ce inseamna rau la ei, poate febra 40 gr? ) atunci administrat paracetamol. Nici nu ma mira ca sunt precauti, in SUA procesele contra nurofenului au ajuns la penalitati de miliarde de dolari dati pt cazurile de efecte secundare…iar in Franta iar sunt procese peste procese.

  2. Raluca 30 ianuarie, 2016 at 11:31 pm - Reply

    De 19 ani am acelasi medic de familie, a avut mama un feeling ca e priceput. Abia acum , in anul IV de facultate (asistenta medicala generala), i-am spus ca il apreciez si ca ii multumesc pentru indicatiile date de-a lungul anilor. Numar pe degete de cate ori mi-a prescris antibiotice (chiar erau necesare).
    Educatia pentru sanatate in randul populatiei, e mai mult decat necesara. Acolo unde se poate, evident. Sa se inceapa din scoala!
    Va urmaresc cu drag!

  3. […] Antibiotice – viroze – febră […]

  4. […] Antibiotice – viroze – febră […]

  5. […] Antibiotice – viroze – febră […]

  6. […] Antibiotice – viroze – febră […]

  7. Miha 23 septembrie, 2017 at 5:54 am - Reply

    Buna ziua, dna doctor daca va rog sa imi spuneti ce pot sa mai fac cu mama (are 80 de ani)ca din 3 in 3 luni o apuca o tusa si mereu doctorita o trece pe antibiotice, cred ca raceste f usor oricat se ingrijeste, are probleme si cu inima (stiu ca tuseste si de la inima dar mai rar) dar cand o asculta la spate zice ca nu-i vindecata la plamani. Ia antibiotice i trece o perioada si iar o apuca tusa si tot asa. In primavara a fost internata si la TBC a iesit cum a intrat daca nu mai rau. Cred ca nici antibioticele nu-si mai fac efectul ,nu mai stiu ce sa fac cu ea si unde sa merg. Orice sfat de la dv e bine venit. Va multumesc anticipat.

    • Otilia Tiganas 23 septembrie, 2017 at 8:56 am - Reply

      De consultat un pneumolog (bun!!) prin ambulatoriul de specialitate, adica prin policlinica sau privat, nu prin Spital TBC. Este posibil sa aiba astm bronsic tusigen (de exemplu). Sau BPOC= bronsita cr obstructiva, o boala cronica manifestata prin episoade de tuse si la care antibioticul nu-i o solutie. Are tratament specific, de la cel postural, sfaturi ptr autoingrijire, pana la discuri inhalatorii, spray-uri, recomandare de cortizon, montelukast, Aerius etc.

      • Radu 18 octombrie, 2018 at 5:12 pm - Reply

        Aveti mare dreptate!

    • Otilia Tiganas 23 septembrie, 2017 at 8:56 am - Reply

      PS daca nu sunteti departe de Arad, o pot examina!

  8. ina 24 septembrie, 2017 at 12:20 am - Reply

    buna ziua, dna doctor ce facem atunci cind in git este puroi? va multimesc

    • Otilia Tiganas 24 septembrie, 2017 at 9:05 am - Reply

      Puroiul da, inseamna bacterii si necesita de obicei antibiotic. Dar
      1. Faptul ca depunerea alba e chiar puroi si nu altceva, o decide un medic experimentat. Exista capcane.
      2. Pana si puroiul se mai poate autolimita cu spray-uri aplicate local+ antinflamatorii gen ibuprofen pe gura. Spray-uri continand de la dezinfectante, via produse naturale gen propolis, pana la antibiotic aplicat local, astfel incat sa nu trebuiasca antibiotic pe cale generala. Pe asta insa o decide doar medicul.

      • Flori 16 decembrie, 2018 at 6:24 am - Reply

        De 2 ori am scapat de puroi in gat (formatiuni albe pe amigdale) cu bandijonari cu albastru de metil. Nu stiu cat de bine am facut dar asta mi-a recomandat medicul si a functionat.

  9. Elena 24 septembrie, 2017 at 4:30 pm - Reply

    Domn doctor de 3zile avem Febra mai mult se mentine ziua. In git este rosu si puncte albe citeva ii stropesk cu spray..alte simtoame nu are.. Maninka.bea este activ.. Este nevoie de antibiotik?

  10. Mămică de băiat 26 octombrie, 2017 at 1:18 am - Reply

    Am si eu o problemă cu cel mic. A fost diagnosticat cu bronsita si i s-a dat klacid. A doua zi după ce a început tratamentul i-au apărut bubite si pete pe limbuta si pe cerul gurii si par să fie si mai jos pe gatulet din câte am reusit să văd. Si zice ca are senzația că îl frige tot ce bagă în guriță. I-am dat cu glecerina cu stamicin si după ce il dau poate sa mănânce dar nu i-au trecut si după ceva timp îi revine durerea. Azi au început să îi apara bubite si pe corp. Aveți idee ce ar putea fi? Mâine dimineață avem programare la dr., dar o a doua părere nu strică niciodată. Are 5 ani pustiul meu. Multumesc frumos!

    • Otilia Tiganas 26 octombrie, 2017 at 6:54 am - Reply

      Ohh, chiar nu pot de le distanta! Astept aici raspunsul tau dupa vizita de azi la medic! Sunt curioasa. Probabil urticarie…

  11. Andrei Ana 31 octombrie, 2017 at 10:17 am - Reply

    Buna ziua dna doctor. Fetita mea de 9ani a urmat un tratament de o saptamana cu augumentin prescris de doct cu banuiala k ar avea sinuzita. Dupa nici o saptamana de cand terminase tratamentul a facut febra 2 zile la rand aproape de 40 si se plangea de dureri de cap ..am decis sa nu ii mai dau antibiotic si am reusit dupa 2-3 zile sa scapam de febra si dureri de cap. Intrebarea mea este, va rog ,daca ar trebui sa merg undeva la un consult cu fetita?

    • Otilia Tiganas 31 octombrie, 2017 at 10:31 am - Reply

      Greu de zis. Teoretic ar trebui. Practic, decât să-ncurce, mai bine nu. Dacă nu mai face febră… dacă nu are alte simptome… lăsați-o, zic. Urmărindu-i evoluția. Consultați un medic în caz de recidivă, agravare etc..

      • Andrei Ana Maria 3 noiembrie, 2017 at 10:47 am - Reply

        Va multumesc frumos dna doct sunteti minunata !

  12. Rat Mirela 1 noiembrie, 2017 at 12:09 am - Reply

    Bună ziua dna doctor.Am o fetiță de 4 ani jumate și avem o problema cu polipi.Am consultat mai mulți medici Orl unii ne-au recomandat operația, alții nu.Intrebarea mea este, pentru amigdalita se recomanda antibiotic? Menționez ca fetita a făcut febra pana în 38, 2,3 zile. Am primit antibiotic dar l-a vomitat și nu i-am mai dat.Gatul nu mai este roșu dar a rămas tusea.

  13. […] am în jurul meu prieteni și cunoscuți care încă se automedichează cu antibiotice. Oameni care la cel mai mic semn de răceală se duc la farmacie și își iau un antibiotic (cunosc ei o farmacistă) sau merg la medic solicitând antibiotic (și medicul prescrie fără să […]

  14. Anisoara Buznea 6 decembrie, 2017 at 6:45 pm - Reply

    Am o durere la umarul sting de 2 luni, am facut tratament injectii , capsule unguente la recomandarea medicului, analize filme cu diagnostic poliartrita, ajutati-ma cu un sfat cum scap de durere?

    • Otilia Tiganas 6 decembrie, 2017 at 8:40 pm - Reply

      Repetă te rog diagnosticul EXACT! Citeste-l din documente. Poliatrită? Sau poliartroză.

  15. Daniela Pintilei 15 decembrie, 2017 at 11:09 pm - Reply

    Felicitări ! Succes infinit !

  16. Constsntin eugenia 27 februarie, 2018 at 6:01 am - Reply

    Ma unflu rau in burta,chiar daca beau apa.am facutecografie si este ok.doctorul mi-a zis ca am intestinele umflate ca cele de porc atunci cand faci carnati.ce-mi recomandati?

  17. Tina 19 octombrie, 2018 at 12:49 am - Reply

    Ce se intampla daca întrerupi brusc prednisonul după 14 zile (4 pastile /zi)?
    Tratament pentru trombocitopenie (trombocite 43.000)
    La finele celor 14 zile a ajuns la 133.000, dar dintr-o eroare de intelegere, tratamentul l-am intrerupt brusc fara perioada de scadere treptata a prednisonului.
    Multumesc pentru înțelegere și aștept răspunsul d-voastră.

  18. Gabriela 20 octombrie, 2018 at 1:32 pm - Reply

    Buna ziua. Am un baietel de 4 ani si 7 luni. In ultima luna a facut 3 pneumonii. La cea de a 2 a am fost internati. Problema este ca el raceste direct la plamani. Adica dimineata are mucisori iar pana seara e deja la plamani. Ce trebuie sa facem? Deja e plin de antibiotice si tare frica imi este. Este suspect de astm bronsic. Are suflu asmatic de fiecare data cand raceste. Nu hasim in craiova un medic demn de meserie…

    • Otilia Tiganas 20 octombrie, 2018 at 3:09 pm - Reply

      Probabil face bronsiolite repetate, ele au un mecanism (și) alergic. Ajută mult, in criza, mai ales daca nu are febra, nebulizarea cu Respisun +Claritine 5 ml/zi+Singulair pediatric pe gura o tb pe zi.

  19. Andreea 15 decembrie, 2018 at 2:27 pm - Reply

    Va citesc cu mare interes articolele, foarte interesante, conțin multe informații utile. Apropo de răceli, gripe vreau sa va întreb un aspect: răceală la mine se manifesta într-un singur mod: nas înfundat, durere în gat, tuse seaca. Niciodata cu febra, stare de moleseala sau cum se mai manifesta la alte persoane. Medicul de familie adesea îmi prescrisa tratament (nu mai rețin exact ce), îmi trecea, anul viitor o luam de la capăt (cam asta e frecventa). Anul trecut când am răcit din nou, aceeași poveste, nas gat, tuse, mers la medic,rețetă 1 nu a dat rezultate, rețetă 2 la fel, rețetă 3 cu antibiotic – niciun rezultat. Tuse seaca de nu știam ce sa mai fac. Musteam de ceaiuri băute, cu sau fără lămâie, celebra ridiche cu miere, nici nu mai știu ce am mai încercat din trucurile astea. Singurul tratament care a avut efect a fost untura de bursuc. Am luat câte 1 linguriță dimineața și seara și în max 1 săptămâna s-a dus tusea. Sezonul asta a debutat cu aceleași neplăceri, nici nu m-am mai dus la medic, încerc același tratament. Eu vin și va întreb, credeți ca ar trebui sa urmez vreun tratament special, analize, știu eu?! De ce credeți ca în fiecare an istoria se repeta în același mod si data trecuta niciun medicament nu a avut efect?

    • Otilia Tiganas 15 decembrie, 2018 at 3:42 pm - Reply

      Un pneumolog n-ar strica pentru dg de astm bronsic tusigen (atipic). E envoie de pneumolog fiindca reclama investigatii pe care MF nu le face.

  20. Rodica Eremia 15 decembrie, 2018 at 2:49 pm - Reply

    Buna ziua, pentru hemoragie prelungita in premenopauza ce recomandați ?

  21. Anamaria 15 decembrie, 2018 at 6:41 pm - Reply

    Buna seara,am si eu o problema si nu stiu ce este… destul de desi se inflameaza caile respiratorii imi un picuri in mas si dupa vreo 2-3 zile coboara in gat iar dupaia coboara mai jos si se lasa cu tuse urata si in tot acest tinp fac si febra medicamentele care le iau sunt paracetamol de 500 sau ibuprofen de 600…. o parere va rog nu prea merg la doctor :)

  22. Adriana 15 decembrie, 2018 at 11:51 pm - Reply

    Doar vreu sa imi confirmați dacă sunt dusă eu cu pluta sau nu. Adica imi paresti singurul medic open minded, ca de le spun celor de la mine din oraș risc răstignirea în Piata Unirii, în fața Primăriei.
    Cand are fetița febra (4 ani) nu sar cu antitermice pe ea imediat,adică dacă are până în 38 -38,5 bag ceaiuri în ea la greu si o dezbrac, peste 38,5 Nurofen, iar daca ajunge peste 39 facem dus.
    Am eu asa o teorie ca febra e un fel de alarmă a sistemului imunitar ca ceva nu e in regula si cum aud mascatii(anticorpii) sirena cheamă ajutoare sa rezolve problema.

    Mulțumesc.

  23. lupu lenuts 16 decembrie, 2018 at 6:05 am - Reply

    Avem un baietel de 5 ani de 3 saptamani ne chinuim cu o tuse si mu scapam cu tratament cu antiniotic suntem dar nu putem calma tusea seaca, nui infundat nasu ce pot sai dau si de imunitate, polipii sunt scosi tot din motivul asta,multumesc

  24. Ionela 11 ianuarie, 2019 at 4:54 pm - Reply

    Fetita mea are 2 ani si o luna..nu a racit pana acum deloc..bine daca nu punem la numar 2 muci si un stranut..acum 2 saptamani a inceput cu febra mare(39) si o tuse plina care se termina cu varsaturi. Am mers la pediatru si i s-a prescris prospan,cefaclor si nurofen care i le-am dat 7 zile. A fost bine 2 zile si acum a revenit tusa si starea de voma. Nu mai face febra dar starea generala e ft proasta. Ar fi cazul sa reiau tratamentul sau sa merg din nou la doctor?

  25. Mădălina 24 ianuarie, 2019 at 9:32 am - Reply

    Buna dimineață d-na doctor!
    Băiețel sănătos tun face vaccinul de 6 ani Tetraxim, primele 24 ore nu are nimic, apoi debutează frisoane, febra 39 și tuse sacadata ( seaca) .
    Administram Alvotor pic și Ibuprofen.
    Febra continua.
    Se vaită de mânuțe amorțite.
    Este prima data când are aceste simptome în urma vaccinării.
    Întrebarea mea e: cat timp vor tine aceste simptome și chiar asa apar la 24 ore după administrare vaccinului??
    Mulțumesc

    • Otilia Tiganas 24 ianuarie, 2019 at 10:20 am - Reply

      Foarte posibil sa fie un virus respirator. Alternați ibuprofenul cu Alvotor, strict cauza efect – dacă temp creste peste 38,5 dai, daca nu, nu. Teoretic, intervalul dintre administrari se va lungi, dupa 2-3 zile. Personal nu am avut reacții la Tetraxim, la copii.

  26. Codrea Ivona 24 ianuarie, 2019 at 10:33 am - Reply

    Ce parere aveti de Tamiflu? Pt copii

  27. Gina 25 ianuarie, 2019 at 6:41 pm - Reply

    Buna seara! Baiatului meu de 6 ani i-a iesit la exudat faringian stafilococ auriu in gat in urma cu un an, iar luna trecuta la fel. Daca nu are alte simptome decat ca tuseste uneori, ar trebui sa ii dau antibiotic? Poate face complicatii? I-am cumparat miere de manuka, e buna? Multumesc!

  28. Dana 11 octombrie, 2019 at 12:00 pm - Reply

    Mereu e parintele de vina. Cum sa nu te aperii ca parinte si sa nu alergi la medic, mai ales la primul copil? Noua nu ni s-au spus niciodata ce sa facem si cand sa nu ne alarmam si ni s-a dat antibiotic destul de des la inceputul cresei. Nu l-am dat pe sest. Daca ni s-ar fi spus sa asteptam 3 zile sau alte reguli de respectat intelegeam. Nu stiu de ce unii medicii (vezi Spitalul virtual) dau in parinti ca administreaza adrenalina, dexametazona, antibiotic, ca sunt insistenti, cand de fapt tot medicii le prescriu si nu instruiesc parintii din start. O foaie scrisa cu regulile si limitarile ne-ar ajuta pe toti.

    • Otilia Tiganas 16 octombrie, 2019 at 6:53 am - Reply

      Nici vorbă să fie de vină părintele, nici vorbă! Un substitut al foii aceleia sunt și articolele mele pe blog! Sper, cel puțin…

  29. Dumitru Mihaela 12 octombrie, 2019 at 11:38 pm - Reply

    Buna seara.. băiețelul meu face temperatura 39:2 i-am dat Nurofen și supozitoare cu paracetamol…are gatul roșu și simt că i se usucă..sa ii început antibioticul sau să îl mai țin pe antitermice?

  30. Alina 16 decembrie, 2019 at 9:51 pm - Reply

    Buna ziua, in ultimii 2 ani, baiatul meu de 3 ani a avut o bubita -urticarie- dupa administrarea antitermicelor panaDol, novocalmin si acum ibuprofen.A aparut la 1 ora de la administrarea antitermicului si In jumatate de ora a disparut dar de atunci nu i-am mai administrat decat diclofenac supozitoare. Ce metode de scadere a febrei sa mai gasim? Sau ce putem face la febra peste 39,5? Multumesc

    • Otilia Tiganas 17 decembrie, 2019 at 8:34 am - Reply

      Diclofenacul nu știu să le fie indicat copiilor. Eu n-o fac. Între antitermic și bubiță, posibil să nu exista nicio legatură de cauzalitate. Antietrmicul se administrează doar la febră, altfel nu, iar febra=peste 38,5 grade în fund. Substanțele pe acer le folosm la copii sunt paracetamolul și ibuprofenul (nurofen), mult mairar metamizolul-Novocalmin/Algocalmin/Alvotor. Marea artă, zic eu e să fie urmărit corect și analizat corect dacă îi dai ceva sau nu, de obicei NU.

  31. Maria Rațiu 18 decembrie, 2019 at 7:46 am - Reply

    Are multe secreti pe gât, cum aș putea să le curăț?Fetita este de 5 luni, i-am dat sirop și i-am făcut și aerosol și tot mai are,ce aș mai putea face?

    • Otilia Tiganas 20 decembrie, 2019 at 6:40 am - Reply

      Se curata singura incet incet, mai usor dc nu interveniti deloc, sau cu aerosoli cu ser fiziologic.

  32. Alina 19 decembrie, 2019 at 2:10 pm - Reply

    Pediatrul ne-a recomandat diclofenac supozitoare de 12,5mg ca singura varianta. Pana saptamana trecuta cand a facut o urticarie era ok si lua ibuprofen. Am fost si la alergolog si a facut analize ige si degranularea bazofilelor care au fost ok la paracetamol dar a spus sa nu ii mai administram Vom continua cu testele pentru ibuprofen si sa investigam. Multumesc pentru raspuns, mai citesc despre diclofenac, alta varianta nu mai am.

  33. Mihaela 2 februarie, 2020 at 12:57 pm - Reply

    Bună ziua. Întâmplător am găsit aceste comentarii între o doamna doctor drăguță și foarte disponibila și anumiți pacienți și am rămas plăcut surprinsa. Pentru ca și eu am avut mici probleme cu fetița și chiar te liniștește un sfat a unui medic. Va urez succes în continuare și multă sănătate. Și nu am să ezit sa apelez dacă voi avea vreo problema. O duminică plăcută.

  34. Dragomir Anuta 3 februarie, 2020 at 7:16 pm - Reply

    Buna seara, am doua fetițe 5 ani respectiv 9ani 8 luni. Au fost racite destul de des, dar de un an și ceva nu le mai dau antibiotic…dar, înainte de a avea o viteza sau mai baga degetelul in nas le curge sânge din nas. Ce ma sfătuiți? Vă mulțumesc

  35. Dragomir Anuta 3 februarie, 2020 at 7:19 pm - Reply

    Înainte de a avea o (viroză )asta vroiam sa scriu.

  36. Irina 3 februarie, 2020 at 8:57 pm - Reply

    Bună seara ,am un copil în vârstă de 9 ani ,in ultimi 4 ani o singura data i-am administrat antibiotic și atunci că a avut pneumonie, in rest copilul meu in perioada sezonului rece , mănâncă murături de la saramură ,varza murata, bomboane mentolate cu eucalipt și echinacea, citrice , ceaiuri calde de tei, cimbrișor îndulcite cu miere . Sper că fac bine ce fac!

  37. Iancu Daniela 3 februarie, 2020 at 10:39 pm - Reply

    Buna seara, băiețelul meu in varsta de 2 ani acum, merge la cresa din luna noiembrie. Si de atunci ne am pricopsit lunar cu cate ceva, nov-otita=antibiotic, dec-otita=antibiotic, ian-răceală=antibiotic, acum după 4 zile de febra peste 39 constant, cf analizelor de laborator în urgență, iar trebuie să i dau Augmentin. Va rog mult,Ma puteti ajuta cu niste sfaturi, cum pot sa evit aceste afecțiuni si sa i întăresc imunitatea?!?! Cand aud de antibiotic parca si înnebunesc…

    • Otilia Tiganas 4 februarie, 2020 at 6:24 am - Reply

      Of, nu pot de la distanță să dau sfat țintit pe copilul dvs!

  38. Iancu Daniela 3 februarie, 2020 at 10:40 pm - Reply

    Va multumesc frumos

  39. Anamaria 5 februarie, 2020 at 12:07 am - Reply

    Superb! Atat de frumos explicat. Le tot explic si eu pacientilor ce vin in farmacie, dar vorbesc cu pereti. Suparati ca nu le dau antibiotic fara reteta si nici „nu vreau sa-i inteleg ca sunt raciti GRAV” pleaca la medicul de familie si se intorc in farmacie cu zambetul pe buze, cu privire de superior si imi intinde reteta compensata in care are antibiotic. Intreb inca o data simptomele si imi raspund degajati doar stranut, durere de cap si moleseala.

  40. […] am în jurul meu prieteni și cunoscuți care încă se automedichează cu antibiotice. Oameni care la cel mai mic semn de răceală se duc la farmacie și își iau un antibiotic (cunosc ei o farmacistă) sau merg la medic solicitând antibiotic (și medicul prescrie fără să […]

  41. Onu CARMEN 12 octombrie, 2021 at 10:28 pm - Reply

    Bună seara! De ieri mă doare tare capul si am luat Paduden. Azi am avut frisoane
    mari. Febră nu. Dar si dureri musculare.ce as putea să mai iau?

    • Otilia Tiganas 13 octombrie, 2021 at 9:06 am - Reply

      Să vă testați urgent COVID, să luați legătura telefonică cu medicul de familie pentru sfaturi, urmărire, decizii comune.

Lăsați un mesaj...

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comandă setul AKUTOL, AICI


Laborator Analize

Arhive

Get more stuff

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.