Usturoi. Cât? Cum? Dacă…
Mă întreabă un cititor ce cred despre usturoi… (mult usturoi!!!) în alimentaţie. Ca tratament şi rost în sănătate. (De fapt e mai mult decât simplu cititor. Dar mă tem să-l definesc.)
Am zis:
-Dă-mi timp, răspund.
Brusc am decis să răspund fără o altă documentare, direct din cap şi bazat pe bunul meu simţ când recomand tratamente.
Usturoiul: da, e bun. FOARTE bun.
Ce efecte concrete au substanţele pe care le conţine, se poate găsi căutând cu google. Mai ales că eu nu-s specializată, n-am urmat cursuri de medicină naturală.
Ca medic clasic, de familie, atenţionez doar asupra balanţei binelui din usturoi versus posibile efecte negative pe tubul digestiv: arsuri, colici, dureri în zona unde „s-ar găsi stomacul”. Epigastrice. Sau crize de fiere. Sau…
Și atunci, spun aşa:
-dacă-l suporţi bine, nu te deranjează digestiv, dă-i `nainte. E bun.
-dacă îţi îngreunează ulterior existenţa, lasă-l. Sau răreşte-l. Sau încearcă-l în altă formă de preparare decât crud/mujdei. Încearcă-l copt. E gustos şi aşa, dulceag.
Cântarul bine/rău va trage în favoarea protecţiei digestive. Lucru valabil la orice tratament, nu doar natural, nu doar cu usturoi. Nicio terapie care face rău într-o parte mai mult decât bine în „zona ţintă”, nu e de recomandat, de continuat.
“Primum non nocere” rostit de Hipocrate discipolilor săi, adică înaintea binelui veghează să nu faci rău! se aplică tuturor şi cu toate.
De la bebeluşi la octogenari, de la usturoi – (via alimentaţia vegană), până la medicamentele din farmacii.
Ceva ceva ştia despre asta şi precursorul poptamaşist care a aruncat pe piaţă vorba „mai binele e răul binelui”! Prea seacă şi lipsită de umor, vorba, ca să-l suspectez pe Murphi-părinte.
O povestioară nostimă cu usturoii (articol hotărât deci doi I), aici:
[…] Usturoi. Cât? Cum? Dacă… […]
Cu usturoiul ,ceapa ,ardeiul iute si taoate celelalte condimente nu am probleme dar am observat ca in ultimele luni nu mai tolerez cartofii ,mazarea si laptele , am renuntat la ele si ma simt excelent .La fasole alba am renuntat de mai multi ani in favoarea lintei rosii care o inlouieste cu succes in toate retetele . Ciudat este ca a disparut si senzatia de foame .Ma simt cu mult mai repede satula si pentru un timp mai indelungat.