Să fim sinceri. Câţi români cunosc/respectă legea despre apneea în somn?
Am pus titlul: „Câţi români cunosc/respectă legea despre apneea în somn?” Și aş continua testul. Câţi români cunosc, în schimb, culoarea părului Elenei Udrea?
Uf…
Apneea de somn – puţin băgată în seamă, subdiagnosticată, despre care lumea nu ştie prea multe (şi vai! ce rezultate spectaculoase poate da tratamentul ei corect!), deci apneea de somn obstructivă există încă din 2015 ÎN LEGILE NOASTRE. La criteriile pentru obţinerea/menţinerea/prelungirea permisului de conducător auto.
Vă dau mai jos fragmentul de lege şi vă rog, (am mii şi mii de cititori, majoritatea români), vă rog anunţaţi-mă care dintre voi a fost supus unui examen somnologic pentru obţinerea permisului. Dintre pacienţii de pe lista mea de MF, (cam 1250 total), nici unul. Am întrebat azi trei colegi MF, fiecare cu aproximativ 1500 de pacienţi. Acelaşi răspuns: niciunul, şi în cazul lor.
Deci? Unde ne scapă ceva?
Iată legea.
Ordin 1255/2015 pentru modificarea si completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.162/2010
Normele minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1.162/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 631 din 8 septembrie 2010, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
(…)
6^1. Sindromul de apnee in somn de tip obstructiv
6^1.1. Sindromul de apnee moderata in somn de tip obstructiv corespunde unui numar de episoade de apnee si hipopnee pe ora (indice apnee-hipopnee) cuprins intre 15 si 29, iar sindromul de apnee severa in somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenta diurna excesiva.
6^1.2. Candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv se supun unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere. Acestia pot fi sfatuiti sa nu conduca pana la confirmarea diagnosticului.
6^1.3. Permisele de conducere pot fi eliberate candidatilor sau conducatorilor auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care dovedesc ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta, daca este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat.
6^1.4. Candidatii sau conducatorii auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care urmeaza un tratament trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale care sa nu depaseasca 3 ani pentru conducatorii auto din grupa I si un an pentru conducatorii auto din grupa II, pentru a se stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul si mentinerea unei vigilente adecvate.
Toate textele de pe blogul meu despre subiectul apneei în somn, le găseşti aici:
http://www.otiliatiganas.ro/stiai-poti-calcula-singur-daca-ai-apnee-de-somn/
http://www.otiliatiganas.ro/bolile-somnului-chirurgul-oana-goidescu/
http://www.otiliatiganas.ro/bolile-somnului-cumunde-le-diagnosticam/
Adevarata întrebare este : cati specialiști români sunt capabili sa exploreze și sa identifice corect un SAOS? Căci formarea nu este chiar simplă, pentru a deveni un specialist în patologia somnului, explorarea este destul de repetitiva, deci plictiseala intervine repede, limitând numărul de pacienți explorați pe zi, iar examenul este destul de „cronofag”… Și nici nu știu cat de bine este plătit examenul în România (în occident este bine plătit, deci destul de motivant).
Sunt destul de mari probleme și în occident în diagnosticul acestei probleme de sănătate, din multe puncte de vedere : este vorba despre un subiect destul de intim, somnul, încă tabu, misterios, înconjurat de superstiții; i se acorda puțină importanță, deși ar trebui să ocupe cam o treime din viața noastră. Pacientul însuși greu își va da seama singur de această problemă (deși nu este imposibil, mai ales dacă în anturaj există și alți pacienți cu aceeași boală): cel mai adesea partenerul de pat poate sa semnaleze apneea și sforăitul. Adesea acestea sunt subiecte de ironie, banalizându-se problema.
Identificarea unui SAOS este dificila atâta timp cât nu există o informare corespunzătoare mai ales în rândul medicilor de familie, dar și al pneumologilor, al neurologilor, al cardiologilor, al ORL-istilor… specialiști care ar trebui să sensibilizeze pacienții asupra acestei probleme.
Și nu în cele din urmă, este problema costului pe termen lung al unui astfel de tratament (aparat, masca, control periodic etc.), chiar dacă beneficiul este într-adevăr enorm…
Nu as îndrăzni deci sa judec prea dur faptul că acesta boala este încă subdiagnosticata în România (este destul de „la modă” în occident) ; mult efort este de depus pentru ameliorarea situației!
Iar discuțiile privind problemele financiare, chiar dacă pot părea în comentariul meu prea evidențiate, nu trebuie neglijate, adesea sunt ascunse dintr-o falsa și nociva pudoare.
Absolut toata analiza asta e corecta! Multumesc.
Buna ziua,
Ati atins deja un punct la o problema de sanatate care nu este „vizibila” doar ca in Romania nu i se face atentie desi este f.f.importanta atat la femei cat si la barbati.
In tarile europene,daca este asigurare medicala, specialistul prescrie aparatul de citire a apneei la pacient pentru utilizarea si inregistrarea pe timpului somnului pe o perioada de doua luni gratuit.
Un infirmier specializat merge acasa la pacient pentru a prelua datele si le duce la specialist pentru a fi citite.
La final specialistul decide daca este nevoie de un aparat pentru ca pacientul sa doarma bine pentru o perioada sau pana la sfarsitul vietii.
Atat tratamentul cat si aparatul este rambursat de Sécurité Sociale si un complément medical(mutuelle) care este jumatate platit de patron,jumatate de angajat, obligatoriu in toate societatile.
Deci asiguratii platesc zéro din buzunarul lor.
Vorbesc in cunostinta de cauza.
Va doresc o zi frumoasa si sanatate.