De ce plâng bebeluşii?
Hai să mai dărâmăm împreună alte mituri.
Noul născut: oare de ce plânge?
Colici?
Foamete devastatoare?
Dacă eşti mama primului copil, încă lipsită de experienţă, dacă nu pricepi de ce plânge uneori bebeluşul tău, citeşte Blogul Otiliei!
Plânge fiindcă, la început, plânsul este singurul mod în care interacţionează. În care se face remarcat.
Cum altfel, decât plângând, s-ar putea el manifesta?
La trei săptămâni de viaţă, el nu-şi face încă selfie, nici nu ridică nervos tonul la mămica, nu-şi bagă „plm”, nici nu ameninţă cu plecarea de acasă, nici nu întârzie nepermis la club. Plânge, şi PUNCT. Ai răbdare, le va face şi pe restul după ceva timp!
Ce aş vrea să reţineţi de aici?
Că un bebeu normal, sănătos, adică MAJORITATEA!!, plânge dintr-o mie de motive – altele decât că “are colici”, sau că laptele tău „nu-i bun”, „nu-i gustos”, „nu-i destul”.
Aici apare, de obicei, (dacă nu eşti ajutată de profesionişti şi prevenită), deci aici apare prima fisură în deciziile de mamă, când riscăm să pierdem alăptatul tău.
- Crezând că are colici, sari brusc la diverse ceaiuri date cu biberonul şi aşa îi dai idei bebeului că există şi alte gusturi decât laptele mamei. Dar şi alte consistenţe decât mamelonul (sfârcul ţâţei). Iar el, bebeul îndopat cu „ceai contra colicilor”, va începe să refuze sânul, fiindcă din suzeta cu gaură mare curge mai uşor, nu trebe să lucre sugând etc. Tendinţa spre lene, comoditate, apare la om din prima oră de viaţă! Dacă ceva-ţi curge mai uşor în gură fără să-i “dai fălci”, de ce te-ai mai zbate să sugi?
- Crezând că laptele tău e insuficient, prost, negustos, treci la lapte praf – iniţial ca supliment şi apoi, JALE! Ai pierdut startul. RARISIM laptele e CU ADEVĂRAT insuficient. Iar rău la gust, sau neconsistent, aproape niciodată.
Nu uitaţi.
OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) plus toate organizaţiile planetare şi mondiale şi intergalactice recomandă alăptarea EXCLUSIVĂ la sânul mamei, până la şase luni. Iar EXCLUSIV, înseamnă – aşa cum bine ştim – EXCLUSIV! Adică FĂRĂ NIMIC ALTCEVA. Fără măruţ, fără ceiuţ de chimenuţ, fără iaurţel. JUST ȚÂȚICĂ!
Copilul plânge, că plânge. Că-i în viaţă. Nu musai fiindcă are crampe, sau că-i flămând. RAR plânge CU ADEVĂRAT de boală, sau foamete.
Răbdare, ai să identifici la un moment dat acel plâns!
Tu să ştii că, indiferent ce ai face, copilul tău va plânge de câteva ori pe zi. Aşa-i dat de Sus! Deci nu căuta cauze morbide la fiecare plâns.
O elementară logică, zice aşa: dacă toţi copiii Planetei plâng, (fiindcă orice bebeu întreg la cap plânge înainte să zâmbească, or asta-i din setările celeste intrauterine), rezultă că toţi copiii Planetei au colici? Sau că au ghinionul unor mame fără lapte?
Mai departe. Dacă bagi în el Espumisan sau alte asemenea, sau treci pe lapte praf, crezi că el nu va mai plânge niciodată pân` la majorat?
În concluzie:
- Nu băga în copil rahaturi „anticolici” şi nici nu îi da altceva decât sân, fără să te sfătuieşti cu profesioniştii. Medicul de familie, de exemplu. Colicile – nu că n-ar exista deloc – dar au devenit deja “brand”, zău.
- Dacă-l iubeşti, dă-i şansa laptelui tău până la şase luni, EXCLUSIV! E aur curat şi sănătate curată pentru amândoi. Unde pui că-i şi ieftin, şi comod.
Și ca să vă conving că puteţi sta liniştit pe FB în timp ce alăptaţi, aveţi în capul postării o idee mişto de alăptat „stereo”, pe care am preluat-o din sursa citată. Sursa imaginii: http://www.click.ro/entertainment/stiri-ciudate/alapteaza-gemenii-si-scrie-la-calculator
Despre bebei şi alăptat şi legea cu alăptarea pe Blogul Otiliei, mai citeşte aici:
http://www.otiliatiganas.ro/bebeul-meu-e-raut-cere-friptura-de-vita-in-sange/
http://www.otiliatiganas.ro/ma-simt-jignita-legea-privind-promovarea-alaptarii/
Stimata doamnă doctor sunteți genială! Zu! Nu vă cunosc, dar dacă aș fi avut norocul unui astfel de medic de familie, mult stres și nervi aș fi ratat în viața mea de mămică și bunică! De aceea mă mulțumesc să vă urmăresc postările și mă rog la Dumnezeu să nu vă opriți! Vă mulțumesc pentru aceasta! Dana, Viena, Austria.
EU îți mulțumesc, Dana, pentru reply! Este ceea ce face un scriitor să continue, (fiindcă textele mele îți plac și din pricina felului de redactare, deci a talentului la scris! haha) Și te rog să mă tutuiești, Otilia sau Doc Otilia dacă vrei! Pup, ține aproape! Dacă ai teme de dezbătut, nu ezita să mi le spui!
Pe langa faptul ca sunteti un om cu un simt al umorului rar intalnit, sunteti si un medic de nota 10. Si imi dau seama numai din ce scrieti… Tare mi-ar fi placut sa fie ca dumneavoastra macar 50% dintre medicii de familie, informati si pusi la curent cu tot ce misca in prezent. Unde mai pui ca aveti si o rabdare de fier, iar prin ceea ce faceti cu acest blog se cheama voluntariat, voluntariat de calitate. Daca nu erati atat de departe de Bucuresti… :) Ma bucur mult ca ne oferiti ocazia sa va citim si va multumesc pt asta
Imbratisari maxime, Ana, si multumesc pentru aprecieri, ma ajuta sa continui!
Ma lasati fara cuvinte aproape de fiecare data cand va citesc postarile (asta ca sa nu zic, mereu, ca, de,nu se face de prima data…). Ma intreb si va intreb: daca in scris sunteti de toata lauda, stima,… oare cum vorbiti cu pacientii?Tare as vrea sa va si aud!
Exact asa si vorbesc, dar ai mei sunt invatati si cred ca asa vorbesc toti! haha Explic rabdator, lung, ii pun sa recapituleze, la urma le dau nota zece daca stiu tot!
Buna seara,sunteti nemaipomenita.
Va citesc cu mare drag si interes tot ce postati,mai ales ca am o nepotica de 9 luni si mami ei o mai alapteaza.
Seara frumoasa si astept noi postari!
Imbratisari si multumeeesc!
Hi hi, inca citesc la ” Femeia cu sapte palarii”!!Am citit cu mare interes si postarea ( desi am doar un copil) cumva intuiam ca, copiii mici de tot se plictisesc tare, si neputând sa comunice,plang/urla/tipa! Al meu plângea de mama focului cand casca gura prea tare si-l durea probabil :))
Sunteti foarte draguta doamna doctor.Eu sunt asistenta la Cmi de familie.Mi-ar place sa lucrez cu un om asa deosebit ca dvs.Va urmaresc cu mare drag!Adriana ma numesc (folosesc Fb-ul sotului)
Multumesc, Adriana!
Absolut speciala !!! Si cu un umor debordant! Sa va tina Doamne obiceiul ca ne „desteptati” pe teme medicale si sa ne inseninati fruntile in egala masura…!Multumiri si felicitari !
EU mulțumesc! Îmbrățișări dragi!
buna ziua ! as vrea sa stiu ce pot sa i dau copilului de 2 luni cand are diaree, ii dau san si de o săptămână are diaree .dr mina dat săruri pt deshidratare dar diareea încă nu a trecut va multumesc
Perfect v-a recomandat doctorul! Dar inainte de toate, as vrea sa stiu ce intelegeti prn diaree? Cate scaune/zi? Apoase? Moi? De cate zile?