Bolile somnului- CUM/UNDE le diagnosticăm?
Apneea în somn= SAS= Sindromul Apneei în Somn, partea a treia.
(Primele două episoade le găseşti la subsolul postării)
Dr. Oana Goidescu ne povesteşte:
Apneea e dată de colapsul (suguşarea/obstrucţia) căii aeriene.
Obstrucţia asta, (nota bene. discutăm de apneea de tip obstructiv, nu de cea centrală!), obstrucţia asta, aşadar, are mai multe cauze.
Medicul de familie îţi cunoaşte istoricul, bolile vechi şi actuale, tratamentele. El îţi va indica iniţial un medic somnolog, căruia îi va transmite informaţiile despre tine. Cele pe care le deţine. Hipertensiune, astm bronşic, probleme ORL, diabet, alte boli, medicaţia etc
Ce-o să facă somnologul cu tine?
- Păi, pentru început o poligrafie.
Adică o să dormi cu un aparat pe piept, legat de tine printr-o centură toracică şi/sau abdominala, cu un pulsoximetru, o canulă/termistor nazal, senzor de mişcare şi de sforăit. Ce-o să vadă el? A două zi o să descarce înregistrarea într-un program şi o să vadă câte pauze de respiraţie ai făcut, cât de lungi au fost ele, până unde a scăzut saturaţia de oxigen în sânge, cum ţi-ai maltratat inima, cum şi cât ai sforăit, în ce poziţie faci toate chestiile astea. Că sunt unii care le fac numai pe spate, de exemplu. Traseul înregistrat de aparat la poligrafie, trebuie citit şi validat de medic. Obligatoriu. El, aparatul, nu îţi dă concluziile.
Ce-o să-i spună, aparatul, medicului care citeşte înregistrarea? Cât de grav eşti, în funcţie de indicele de apnee/hipopnee şi indicele de desaturare.
Ce urmează?
- Urmează, dacă medicul simte nevoia, o polisomnografie.
Adică o investigaţie complexă, într-un laborator de somn, în care o să dormi având monitorizate: electroencefalograma, electrooculograma, electromiograma mentonieră, electrocardiograma. Astea pe lângă cele de mai sus. În plus, poţi să faci mai multe investigaţii şi să pui mai mulţi senzori… depinde de boala bănuită la pacient.
Și? Urmează ce? Urmează
3. Indicaţiile pentru investigaţii suplimentare (dacă-s necesare), apoi
4. Tratamentul
O să auzi o chestie care se cheamă „igiena somnului”.
Adică, va trebui să înveţi să dormi sănătos:
– Să te culci şi te scoli cam la aceeaşi oră, cam în aceleaşi condiţii.
– O să afli că îndopatul cu mâncare şi alcool înainte de somn, e câh. Ca fumatul, în general! Să nu te miri când o să-ţi spună că patul e numai pentru dormit şi sex. S-a zis cu TV-ul, mâncatul în pat, laptopul pe genunchi, sau alte chestii în dormitor.
– Celor cu apnee poziţională, o să li se spună să evite dormitul pe partea aia unde fac bubă. Of, şi tu n-ai mai dormit cu rucsacul în spate din liceu… dar ajută.
Ce-o să mai auzi?
Păi, nişte litere magice în somnologie: CPAP! Adică presiune continuă pozitivă în căile aeriene.
Cine-o dă? Un aparat care bagă presiune pe o mască, atât cât să ţină căile aeriene deschise. Tipul de aparat, de mască şi la ce presiune se cere, astea-s treaba doctorului.
De la somnolog, vei reveni la MF cu rezultatele şi nevoia (eventuală) a altor examinări de specialitate. Le discutaţi.
Exemple:
La ORL, că-s destule cauze orelistice care pot da apnee. Dacă amigdalele tale sunt super tandre şi vor să se pupe între ele, eventual şi cu omuşorul… Dacă mandibula ta e cam înapoi şi nasul cam strâmb… dacă… vezi că omul ăla de la ORL are multe de spus, şi te poate ajuta!
La nutriţionist. Ți-am spus deja că apneea apare la modelele lui Rubens, mai ales. Adică poţi să subţiezi gâtul odată cu burtica. Chestia e că slăbitul după ureche sau după net, e păgubos. O să dai jos 4 kile în două săptămâni, vreo 2 în următoarele două, o să fii mândru de tine ca un păun în perioadă de împerechere, iar apoi o să semeni cu o curcă plouată când o să constaţi că recuperezi 10 kile în următoarea luna. Lasă doctorul să te ajute! Știe el cum să slăbeşti fără să faci efect de yo-yo. Și-ţi scade şi riscul cardio-vascular, ca şi pe cel de diabet.
La cardiolog şi diabetolog, pentru că… vezi complicaţiile apneei.
Iar în funcţie de ce mai ai, şi pe la alţii.
Ce-ţi trebuie ţie?
Răbdare şi să ţii minte că somnul îţi ocupă o treime din viaţă. Iar complicaţiile “somnului bolnav” ocupă două treimi din viaţa ta, a familiei şi a tuturor oamenilor cu care interacţionezi, cunoscuţi sau nu.
dr. Oana Goidescu
Aici unde informarea chirurgului Oana Goidescu se termină, începe a mea, ca medic de familie. Iar partea mea va face obiectul unei postări separate, care să arate ce POATE şi ce NU POATE să facă medicul de familie în contract CAS. Deci cu trimitere colorată.
De ce ?
Fiindcă:
Nu o dată, când sunteţi bolnavi, internistul/pneumologul/chirurgul zice una, MF alta, iar Andreea Esca, la ştiri, a treia. Desigur, Ministrul Sănătăţii a patra. Cât despre a cincea şi a şasea, frumos înzorzonate politic, ce să mai vorbim! Mă refer, desigur, la documente, trimiteri, carduri, adeverinţe, ce-i gratis şi ce-i pe bani. Nu la diagnostic. Dintr-o informare profesionistă ca cea de mai sus, n-ar trebui să ajungem, în cabinete MF, la replici gen:
- Dacă tot am venit azi după reţetă, să ştiţi că eu cam sforăi. Rezolvaţi-mă în zece minute! Vă rog să-mi daţi medicamente compensate pentru sforăit! Sau:
- Am citit pe Blogul Otiliei că am SAS. Iată deci lista cu cei zece specialişti la care VREAU “să-mi scot trimetere”, că aşa a scris acolo doamna doctor Goidescu. Iar dânsa aşe articole faine scrie, de numa`! Dacă dânsa a zis, atunci sigur sunteţi obligat să-mi daţi “trimeterile” astea! Pentru început vreau la: ORL, pneumolog, dentist şi dermatolog. Asta numa` pentru început. Că mai încolo, o să vreau cardiolog, diabetolog, alergolog, internist, chirurg maxilo facial şi mai multe laboratoare. Am pregătit pentru dvs. un bloc nou nouţ de trimiteri, numa` să-l completaţi şi-s ca rezolvat, dom` doctor!
Ai zâmbit? Perfect! Asta mi-a şi fost intenţia. Să te fac să zâmbeşti.
Scorul STOP BANG pentru riscul apneei îl găseşti aici:
http://www.otiliatiganas.ro/stiai-poti-calcula-singur-daca-ai-apnee-de-somn/
Implicaţiile LEGII în problema bolilor de somn
Alte articole pe blog despre somn, citeşti aici:
http://www.otiliatiganas.ro/bolile-somnului-chirurgul-oana-goidescu/
[…] http://www.otiliatiganas.ro/bolile-somnului-cumunde-le-diagnosticam/ […]